Slovenské lesy budú odolnejšie, má im pomôcť zmiešaná flóra

NETKY.SK • 29 December 2015, 12:04 • 2 min
Slovenské lesy budú odolnejšie, má im pomôcť zmiešaná flóra

BANSKÁ BYSTRICA - Plocha prirodzene obnovených porastov sa v dlhodobom horizonte výrazne zvýši. Štátny podnik Lesy Slovenskej republiky so sídlom v Banskej Bystrici schválil nový predpis upravujúci podmienky na zavedenie prírode blízkeho obhospodarovania lesa.

slovakia

left justify in out

Novinkou je automatizovaný výber vhodných lesných porastov na základe kritérií stanovených Národným lesníckym centrom (NLC) vo Zvolene. Po schválení výberu bude tento spôsob obhospodarovania zapracovaný do plánov starostlivosti o les. V dlhodobom horizonte by sa mala výmera takýchto pozemkov oproti súčasnému stavu strojnásobiť.


„Cieľom prírode blízkeho obhospodarovania lesa je vypestovať rôznoveký, viacvrstvový, zmiešaný lesný porast, ktorý je odolnejší voči prírodným kalamitám a škodcom. Vedľajším efektom je obmedzenie výmery holín po dorube pri podrastovom spôsobe hospodárstva, ktorý si laici často mýlia s holorubom. Pri prírode blízkom hospodárení nikdy nevzniknú prázdne plochy s malými stromčekmi, naopak, aj po ťažbe vždy na plochách zostáva odrastený zabezpečený les v rôznych štádiách rastu a veku. Vhodnými plochami na takéto obhospodarovanie sú lesné porasty s menšou svahovitosťou, hustou sieťou lesných ciest a pôvodnými druhmi drevín,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca štátneho podniku Vlastimil Rezek.


Lesy SR sú lídrom v presadzovaní pestovania lesa prírode blízkym spôsobom podľa zásad celoeurópskeho hnutia Pro Silva. K 1. decembru tohto roka bolo založených a zdokumentovaných 235 porastov s označením Pro Silva na výmere 54 000 hektárov, čo predstavuje približne šesť percent obhospodarovanej výmery. Podobným spôsobom je v neštátnych lesoch zaevidovaných šesť objektov Pro Silva na výmere 465 hektárov.


Najväčší a najstarší objekt Pro Silva v podniku Lesy SR je Smolnícka Osada patriaca pod odštepný závod Košice s výmerou 2 130 hektárov. Ďalšie najvýznamnejšie objekty sú na lesnej správe Duchonka v rámci odštepného závodu Prievidza v bukovo-dubových lesoch na výmere 2 653 ha a na lesnej správe Paráč patriacej pod odštepný závod Námestovo v smrekových lesoch na výmere 1 912 ha. Na základe selekčných kritérií podľa metodiky NLC Zvolen pribudlo už v tomto roku ďalších 4 500 ha porastov Pro Silva.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies