Slovenské banky využili možnosť získať lacnejšie úvery od ECB

NETKY.SK • 12 December 2014, 12:02 • 2 min
Slovenské banky využili možnosť získať lacnejšie úvery od ECB

BRATISLAVA - Slovenské banky využili možnosť požičať si peniaze v rámci druhého kola lacných dlhodobých úverov od Európskej centrálnej banky (ECB).

slovakia

left justify in out

"Zúčastnili sme sa tejto operácie. Podmienky operácie nepriamo zaväzujú banky, aby tieto zdroje boli použité na financovanie vybraných úverov. Tieto financie použijeme na lacnejšie úverovanie," priblížila pre TASR hovorkyňa Tatra banky Marína Masárová.

 

Európska centrálna banka sa prostredníctvom cielených dlhodobých refinančných operácií (TLTRO) snaží posilniť likviditu bánk. Zároveň chce prostredníctvom týchto pôžičiek rozhýbať úverovanie malých a stredných podnikov, ako aj podporiť európske ekonomiky. Centrálna banka uskutočnila už dve refinančné operácie. Prvá bola v septembri tohto roka a druhá tento mesiac.

 

Okrem Tatra banky využila možnosť získať lacnejšie zdroje aj ČSOB banka a UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, ktoré sa zapojili do oboch operácií. "Kroky ECB vnímame ako snahu stimulovať ekonomiku, rast hrubého domáceho produktu a nepriamo aj zamestnanosť. Preto sme si v druhom kole rovnako ako aj v prvom kole TLTRO požičali mimoriadne lacné dlhodobé zdroje z ECB. Naše aktivity v tejto oblasti sú koordinované na skupinovej úrovni v rámci KBC skupiny," objasnila hovorkyňa ČSOB banky Zuzana Eliášová. Zároveň uviedla, že presné údaje o poskytovaní nových úverov bude banka následne zasielať do ECB pre presné monitorovanie využitia týchto zdrojov.

 

Aj UniCredit Bank uviedla, že sa rozhodla načerpať zdroje od centrálnej banky, aby mohla výhodnejšie financovať svojich klientov. "Program ECB je navrhnutý tak, aby zlepšil fungovanie mechanizmu menovej politiky v reálnej ekonomike prostredníctvom podpory bankových úverov. UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia využila túto príležitosť prostredníctvom svojej slovenskej pobočky a načerpala tieto za účelom poskytnúť zvýhodnené financovanie predovšetkým segmentu stredne veľkých firiem na Slovensku," doplnila hovorkyňa slovenskej pobočky Zuzana Ďuďáková.

 

Finančné domy mali možnosť vziať si od centrálnej banky v druhom kole úvery s pevnou úrokovou sadzbou vo výške 0,15 %, čo je mierne nad kľúčovou úrokovou sadzbou ECB, ktorá je v súčasnosti na úrovni 0,05 %. Celkovo túto možnosť využilo 306 bánk a objem úverov dosiahol 130 miliárd eur.

 

V rámci prvého kola úverov ECB požičala 255 európskym bankám úvery v celkovej hodnote 82,6 miliardy eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies