Pozrite si, aký kandidáti sa uchádzajú o post generálneho prokurátora

NETKY.SK • 14 Október 2020, 16:40 • 2 min
Pozrite si, aký kandidáti sa uchádzajú o post generálneho prokurátora

BRATISLAVA – O post generálneho prokurátora sa uchádza sedem kandidátov. Pozrite si, aké osobnosti sa prihlásili do verejného vypočutia s cieľom ujať sa jednej z najlukratívnejších funkcií v krajine.

slovakia

left justify in out

Kandidátmi sú Jozef Čentéš, Ján Šanta, Rastislav Remeta, Juraj Kliment, Maroš Žilinka, Ján Hrivnák a Tomáš Honz. Ich nominácie potvrdil predseda ústavnoprávneho výboru NR SR Milan Vetrák (OĽaNO).

 

Voľba generálneho prokurátora sa začne 24. novembra, kedy budú jednotliví kandidáti verejne vypočutí, podobne ako to bolo pri voľbe predsedu Ústavného súdu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Čižnár končí vo funkcii začiatkom augusta, oznámil to prezidentke SR

 

Úspešný kandidát tak nahradí dočasne zastupujúcu šéfku generálnej prokuratúry, prvú námestníčku Vieru Kováčikovú. Tá sa úradu ujala potom, čo sa Jaroslavovi Čižnárovi skončilo funkčné obdobie.

 

Čentéš si získal veľkú podporu

Rada prokurátorov SR, Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová a takmer všetky slovenské právnické fakulty ako aj Slovenská komora exekútorov navrhli na post generálneho prokurátora Jozefa ČentéšaAko sa vyjadrila Komora exekútorov, na čele generálnej prokuratúry by mal byť človek, ktorý je prokurátorom.

 

img

 

„Profesora Čentéša vnímame ako nespochybniteľnú morálnu a profesionálnu autoritu. Jeho dlhoročný spoľahlivý výkon funkcie prokurátora, ale aj jeho niekdajšie zvolenie do funkcie generálneho prokurátora v parlamente sú pre nás predpokladmi, že na túto mimoriadne dôležitú funkciu má dostatočné dispozície a je pripravený zastať ju čestne, odborne a poctivo,“ uviedol prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller.

 

Čentéš sa už pritom o post generálneho prokurátora uchádza po druhý krát. Prvý krát v roku 2012 mu kreslo uniklo pretože ho odmietol vymenovať vtedajší prezident Ivan Gašparovič.

 

Súvisiaci článok: Kollár o novom šéfovi GP: Sme rodina zrejme ani nenavrhne kandidáta

 

Odmietavý postoj vtedy hlava štátu odôvodnila tým, že Čentéš mal skartovať výpoveď vtedajšieho poslanca Igora Matoviča (OĽaNO) o korupcii v politike, ako aj nezrovnalosti okolo jeho výberu v Národnej rade SR (NR SR).

 

Na jeho námietky v roku 2014 Ústavný súd SR došiel k záveru, že zo strany hlavy štátu došlo k porušeniu základných práv. Prokurátorovi zároveň priznal odškodné vo výške 60-tisíc eur. 

 

Šantu nominoval poslanec z OĽaNO

Jána Šantu do funkcie nominoval poslanec Národnej rady SR (NR SR) Juraj Gyimesi (OĽaNO). Ján Šanta od roku 2004 pôsobí ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

 

Ako prokurátor obžaloval podnikateľa Jozefa Majského či Mikuláša Varehu, ktorý sa dopustil krátenia dane za desiatky miliónov eur. V súčasnosti sa venuje kauze falošných zmeniek TV Markíza. 

 

img

 

Dozoroval tiež kauzu podvodu nebankovky Horizont Slovakia a BMG Invest, za ktorou stál kontroverzný podnikateľ Jozef Majský.

 

Prečítajte si viac: Prezidentka Čaputová diskutovala s odborníkmi ohľadom zmien v prokuratúre

 

Trnavská fakulta práva nominovala Jána Hrivnáka

Trnavská fakulta práva podporila prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jána Hrivnáka. Do funkcie generálneho prokurátora kandidoval Hrivnák už v roku 2010, keď bol medzi trojicou kandidátov spoločne s Evou MišíkovouDobroslavom Trnkom.

 

img

 

Hrivnák aktuálne zastáva vedúcu pozíciu na odbore všeobecnej kriminality. Jeho hlavným zameraním je riešenie korupčných káuz a ekonomickej kriminality.

Okrem iných dozoroval kauzu exstarostu bratislavskej Rače Pavla Bielika v prípade úplatku vo výške päť miliónov korún, kauzy podozrivého financovania SDKÚ-DS a Smeru-SD. Tiež zastupoval štát v procese s bývalým policajtom Milanom Juhászom z Hurbanova v prípade trojnásobnej úkladnej vraždy.

 

Advokáti podporili Maroša Žilinku

Slovenská advokátska komora navrhla prokurátora ÚŠP Maroša Žilinku. Aktuálne pôsobí ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorého mala štvorica obvinených v prípade vraždy Jána Kuciaka, pripravovať nie len jeho likvidáciu, ale aj odstránenie jeho manželky a detí.

 

Dozoroval niekoľko prípadov, v ktorých figuroval Marian Kočner či ako svedok alebo obvinený. Ako sám uviedol, v roku 2017, kedy malo dôjsť k objednávke jeho vraždy, riešil prípad Technopol či Donovaly.

 

img

 

Vo svojej praxi sa dlhodobo venuje najmä daňovým podvodom, pričom aktuálne vedie odbor venujúci sa ekonomickej kriminalite.

 

Vo všeobecnosti je považovaný za konzervatívneho kandidáta. Za čias exministra spravodlivosti Daniela Lipšica, pôsobil na jeho rezorte ako štátny tajomník.

 

„Domnievame sa, že generálnym prokurátorom by mal byť kandidát, ktorý fungovaniu prokuratúry rozumie a zároveň má vysoký morálny aj odborný kredit,” povedala hovorkyňa SAK Donevová. Nomináciu Žilinku podporila aj poslankyňa za hnutie Sme rodina Petra Hajšelová.

 

SAV nominovala sudcu Klimenta

Jediným neprokurátorom, ktorého nominoval Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied je sudca Najvyššieho súdu SR Juraj Kliment.

 

V minulosti pôsobil ako predseda senátu na Mestskom súde v Bratislave. Aktuálne je členom Súdnej rady SR a aktívnym sudcom Najvyššieho súdu SR.

 

img

 

Verejnosť si jeho meno môže spájať vďaka prípadu Cervanová, nástenkový tender, kedy jeho senát poslal za mreže dvoch bývalých ministrov Mariana Janušeka a Igora Štefanova.

 

Išlo pritom o míľnik v slovenskom súdnictve, keďže senát odsúdil aktívnych politikov za zneužitie právomoci a za to, že rozkradli štátne peniaze.

 

Za sebou má tiež prípad sériového vraha Ondreja Riga a proces z roku 1995 s Róbertom Mattom a Viliamom Hauserom, ktorí prepadli sklad vietnamských podnikateľov, čo si vyžiadalo viacero ľudských životov. Pri lúpeži zomreli traja muži, dve ženy a niekoľkomesačného dieťaťa.

 

OĽaNO má vlastného kandidáta

Svojho kandidáta na post generálneho prokurátora navrhli aj poslanci vládneho hnutia OĽaNO. Do funkcie generálneho prokurátora nominovali prokurátora Rastislava Remetu.

 

Podľa poslancov Obyčajných ľudí ich kandidát disponuje odbornými vedomosťami, viac ako 20-ročnými praktickými skúsenosťami na všetkých stupňoch prokuratúry, morálnymi a osobnostnými predpokladmi potrebnými pre zvládnutie týchto požiadaviek ako aj samotný výkon funkcie generálneho prokurátora SR.

 

img

 

Pôsobil na Generálnej prokuratúre na odbore, ktorý sa pod vedením Evy Mišíkovej venoval sa organizovanému zločinu a mafii. 

 

Aktuálne pôsobí ako predseda Etickej komisie prokuratúry, ktorá prišla k záveru, že Dobroslav Trnka porušil pravidlá prokurátorskej etiky potom, čo boli medializované jeho výroky z nahrávky s Mariánom Kočnerom. Pozornosť verejnosti upútal v roku 2010, kedy zažaloval dvoch policajtov za týranie rómskych chlapcov.

 

Prečítajte si viac: Reakcia slovenských politikov na obvinenie Dobroslava Trnku

 

Šéfka klubu Sas nominovala Tomáša Honzu

Ďalším kandidátom na generálneho prokurátora SR je Tomáš Honz z úradu špeciálnej prokuratúry, ktorého nominovala šéfka poslaneckého klubu strany SaS Anna Zemanová.

 

„Ide o kandidáta, ktorý spĺňa základné podmienky, pričom jeho morálne vlastnosti a doterajší život dávajú záruku, že bude funkciu generálneho prokurátora vykonávať riadne a čestne. Taktiež preukázal potrebnú odvahu a vo svojej minulosti nemá nič, čo by ho mohli skompromitovať a čím by bol vydierateľný, ako sme toho boli svedkami v minulosti,“ povedala Zemanová.

 

img

 

Honz aktuálne pôsobí na Úrade špeciálnej prokuratúry, kde šéfuje oddeleniu extrémistickej kriminality. Do pozornosti verejnosti sa dostal vďaka prípadom, ako sú kontroverzné šeky Mariana Kotlebu, úplatkárstvo kardiochirurga Viliama Fischera či obvinenie novinára Tibora Eliota Rostasa zo šírenia konšpirácii a extrémistických materiálov.

 

Tiež sa angažoval aj v prípade obvinenia expremiéra Roberta Fica z trestných činov hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZOVANÉ Súd uznal Mariána Kotlebu za vinného, za šeky s nacistickou symbolikou dostal štyri roky za mrežami

.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona