Slovenky odohrajú súboj proti Holanďankám na antuke v bratislavskom NTC

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 13:11 • 2 min
Slovenky odohrajú súboj proti Holanďankám na antuke v bratislavskom NTC

BRATISLAVA - Na antuke v Aegon aréne NTC v Bratislave sa 22. - 23. apríla uskutoční stretnutie Slovensko - Holandsko v play-off o svetovú skupinu Pohára federácie 2018 tenisových reprezentačných družstiev žien. Základné náležitosti v pondelok uviedol generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igor Moška.

slovakia

left justify in out

Všeobecná uzávierka bude v utorok, ale Medzinárodná tenisová federácia (ITF) či národné asociácie už oznámili viacero dejísk a povrchov na predmetný asociačný termín vrátane oboch semifinále aktuálnej edície: USA - Česko (Tampa, zelená antuka vonku) a Bielorusko - Švajčiarsko (Minsk, tvrdý povrch v hale).

"Antuka bola jednoznačnou voľbou všetkých našich tenistiek aj vzhľadom na štádium sezóny, v ktorom sa ten zápas bude hrať. Urobíme všetko pre to, aby sme nastúpili v najsilnejšom možnom zložení. S Dominikou Cibulkovou som už hovoril o jej prípadnom štarte a ešte to spolu preberieme," skonštatoval Moška. Cibulková v januári oznámila, že tento rok neplánuje vo Fed Cupe hrať. Členka Top 5 singlového renkingu WTA absentovala 11. - 12. februára na antuke v hale PalaGalassi vo Forli, tím SR s Matejom Liptákom na lavičke zdolal domáce Talianky 3:2 v 1. kole II. svetovej skupiny MS tímov ITF.

Ak ITF tento rok schváli rozšírenie svetovej skupiny Pohára federácie, družstvo SR bude v nasledujúcej sezóne v elitnej spoločnosti bez ohľadu na aprílový výsledok. Slovenky možno už mesiac pred duelom s Holanďankami budú tušiť, či si zahrajú vo svetovej skupine 2018. Na 23. - 25. marca je totiž do ruského Soči naplánované výročné valné zhromaždenie kontinentálnej organizácie Tennis Europe (TE). Ako predznamenal Moška aj medzinárodný a športovo-technický riaditeľ STZ Ľubomír Páleník, vzhľadom na silu európskej strešnej asociácie v globálnom kontexte môže z jej postoja k danej téme vyvstať odhad, či už od sezóny 2018 bude mať svetová skupina Fed Cupu šestnástich účastníkov namiesto doterajších ôsmich. Definitíva by mohla padnúť 1. - 4. augusta na výročnom valnom zhromaždení ITF vo vietnamskom Hočiminovom Meste.

Slovensko figuruje na 13. priečke vo fedcupovom renkingu ITF, Holandsku patrí 8. pozícia. Držiteľky Fed Cupu 2002 Slovenky prehrali s Holanďankami 1:4 vo februári 2015 na antuke v Apeldoorne v 1. kole II. svetovej skupiny. Hostky poslala do vedenia Karolína Schmiedlová proti Kiki Bertensovej, ale potom Magdaléna Rybáriková prehrala s Arantxou Rusovou aj Bertensovou a Rusová si poradila so Schmiedlovou. Slovenky neuspeli ani vo formálnej štvorhre.

Holandsko vedie v bilancii zo vzájomných súbojov 2:1. Slovenky v júli 1996 na antuke na dvorcoch Slovana v Bratislave v dueli o elitu prehrali 2:3, za domáce hrali Henrieta Nagyová, Karina Habšudová a v debli aj Radka Zrubáková. Tím SR dosiahol revanš v apríli 2006 na neutrálnej pôde v bulharskom Plovdive na turnaji I. skupiny euroafrickej zóny. O postačujúci náskok 2:0 sa v singloch postarali Magdaléna Rybáriková (6:3, 6:2 proti Elise Tamaelovej) a Daniela Hantuchová (4:6, 7:6 /5/, 6:2 proti Michaelle Krajicekovej). V debli Cibulková a Janette Husárová prehrali 6:1, 0:6, 4:6 s párom Marrit Boonstrová, Brenda Schultzová-McCarthyová.
 

Postavenie najlepších Holanďaniek vo svetovom rebríčku WTA vo dvojhre a štvorhre:
Kiki Bertensová (20. vo dvojhre, 29. vo štvorhre)
Richel Hogenkampová (150. / 335.)
Cindy Burgerová (161. / 165.)
Lesley Kerkhoeveová (163. / 109.)
Quirine Lemoineová (171. / 179.)
Arantxa Rusová (191. / 206.)
Michaella Krajiceková (253. / 61.)
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies