Slováci otvorili úvodný zápas s Francúzmi gólovou nádielkou 6:2

NETKY.SK • 4 Máj 2013, 07:30 • 2 min
Slováci otvorili úvodný zápas s Francúzmi gólovou nádielkou 6:2

HELSINKI - Slovenská hokejová reprezentácia vstúpila víťazne do 77. svetového šampionátu, keď v piatok v Helsinkách zdolala Francúzov 6:2. Zverenci Vladimíra Vůjtka vyhrali nad galským kohútom aj tretí vzájomný duel na MS, všetky sa zhodou okolností konali vo fínskej metropole.

slovakia

left justify in out

O úvodný gól celého turnaja sa postaral Michel Miklík už v 9. min, potom v druhej tretine pridali svoje premiérové presné zásahy v kariére na šampionáte aj Peter Ölvecký a Tomáš Záborský. V tretej časti sa presadili Branko Radivojevič, kapitán národného tímu SR Miroslav Šatan, ktorý vyrovnal v piatok rekord Martina Štrbáka v počte reprezentačných štartov (162). Súper následne znížil zásluhou Damienov Rauxa a Fleuryho. Konečnú podobu skóre dal Libor Hudáček.

Slovensko čaká ďalší duel v Helsinkách už v sobotu, keď o 19.15 SELČ nastúpi proti domácemu Fínsku.

Francúzsko - Slovensko 2:6 (0:1, 0:2, 2:3)
Góly: 46. Raux (T. Bozon, Bertrand), 52. D. Fleury (Bellemare, S. Treille) - 9. Miklík (Záborský), 26. Ölvecký (Marek Ďaloga), 29. Záborský (Kukumberg), 44. Radivojevič (Kopecký, Bližňák), 45. Šatan (L. Hudáček, Jurčina), 60. L. Hudáček (Sekera, Kukumberg)
Vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Reiber (Švaj.), Zalaski (Kan.) - Kilian (Nór.), Wilmot (Kan.), 6966 divákov.

Zostavy:
Francúzsko: Huet (46. Lhenry) - Manavian, Auvitu, Bachet, Hecquefeuille, Janil, Besch, Moisand - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - D. Fleury, Bellemare, S. Treille - B. Henderson, Roussel, Bertrand - T. Bozon, Raux, Guttig - T. Da Costa
Slovensko: Staňa - Sekera, Mezei, Sersen, Marek Ďaloga, Jurčina, Vydarený - Radivojevič, Bližňák, T. Kopecký - Šatan, Stümpel, L. Hudáček - Miklík, Kukumberg, Záborský - Bartek, Ölvecký, Surový

V úvode bola aktivita na slovenských hokejkách. Už v 2. min sa natlačil pred bránku Šatan, položil si Hueta na ľad, ale nedokázal dostať puk do siete cez húštinu tiel. Pozične dobrá hra Slovákov robila Francúzom problémy pri prechode cez stredné pásmo. Oba tímy postupne trocha otvorili hru a utvorili si šance. Po nebezpečnej strele Sachu Treilleho v 9. min poslal Záborský rýchlo puk na Miklíka, ktorý trafil presne do pravého horného rohu bránky - 1:0. Francúzi boli s pribúdajúcim časom nebezpečnejší a brankár Staňa si musel dávať pozor na ich útočné výpady. Veľké príležitosti na vyrovnanie nevyužili Bertrand a Bellemare. V 13. min Radivojevič pri prečíslení našiel krížnou prihrávkou Kopeckého, ktorý však povedľa padajúceho Hueta nezakončil presne. Zverenci Vladimíra Vůjtka sa upokojili a prenechali iniciatívu súperovi.

Po nevyužitej presilovke na prelome tretín Šatan potiahol puk do útočného pásma a prenechal ho Záborskému, ktorý na dvakrát nedokázal prekonať Hueta. Francúzi nepotrestali vylúčenie Mezeia, potom v 26. min z nádejnej pozície prestrelil po rýchlej akcii Staňovu bránku tiesnený Bertrand. Z protiútoku netrafil Bartek prihrávku zľava od Ďalogu, ale puk sa dostal k Ölveckému, ktorý ho z prvej poslal do siete - 2:0. Francúzi mohli hneď znížiť, Yorick Treille však trafil len hornú žŕdku. V 29. min po rýchlej akcii tečoval puk za Hueta po Kukumbergovej prihrávke Záborský - 3:0. Tempo následne mierne upadlo. Francúzi sa síce snažili, ale proti organizovanej slovenskej hre nedokázali veľa vymyslieť. Vicemajstri sveta 2012 zasa hrozili po rýchlych kombináciách.

V úvode tretej časti Huet výborným zákrokom zmaril Šatanovi radosť z črtajúceho gólu. Slováci následne dostali po faule Hendersona na Záborského možnosť štvorminútovej presilovky, ktorú dokonale využili. Najskôr načasoval ideálnu prihrávku pre Radivojeviča pred bránku Tomáš Kopecký a potom sa presadil aj Šatan, ktorému na príklep z pravého kruhu nabil Libor Hudáček. Francúzi sa v 46. min dočkali zníženia na 1:5, keď nekrytý Raux zakončil bekhendom. V 52. min skóroval pri presilovke strelou z prvej z vrcholu ľavého kruhu Damien Fleury - 2:5. V záverečnej minúte po akcii Andreja Sekeru doklepol z bránkoviska puk do siete Libor Hudáček. Slovenskí hráči sa tešia z dôležitých troch bodov i nadobudnutia pohody do ďalšieho priebehu turnaja.

Hlasy:

Vladimír Vůjtek (tréner SR): "Tri body sme na začiatok potrebovali. Francúzov sme sa trochu báli, pretože sú nevyspytateľní. Hrali rýchly hokej a aj keď nemali veľké šance, tak nám dosť podkurovali. Som veľmi rád, že všetky útoky dali aspoň gól. Pripravovali sme sa na súperove presilovky a s výnimkou druhého gólu Francúzov sa nám darilo útočnú snahu pri ich početnej výhode eliminovať. Rasťo Staňa sa s úlohou prvého brankára v tomto súboji vyrovnal dobre. Je skúsený a patrí k najlepším gólmanom v Rusku. Som rád, že sa do streleckej listiny zapísal aj Miro Šatan, pred gólom mal už nejaké šance."

Branko Radivojevič (útočník SR): "Sme veľmi radi, že sme do turnaja vstúpili víťazstvom. Nebol to taký jednoduchý zápas, ako by sa na základe výsledku mohlo zdať. Určite ešte máme na čom pracovať, je tam priestor na zlepšovanie. Dúfam, že sme si nejaké góly nechali aj na favorizovaných Fínov. Proti nim budeme musieť hrať zo zabezpečenej obrany."

Tomáš Kopecký (útočník SR): "Na ľade som sa cítil dobre, v úvode sme odohrali vynikajúci duel. Viac ako víťazstvo sme si nemohli priať. Každá ´lajna´ dala gól, čo dokážu len veľké tímy. Skórovať som mohol aj ja, ale nezužitkoval som Brankovu prihrávku. Rasťo Staňa zachytal vynikajúco. Hrali sme jednoducho, nie na krásu. Dôležitý bol prvý gól, potom sme sa uvoľnili a pridali ďalšie. Proti Fínom to bude diametrálne odlišný duel, ťažký boj."

Miroslav Šatan (útočník SR, kapitán): "Prvý zápas býva nervózny. Mali sme veľmi dobrý nástup aj šance. Ak by sme ich premenili, bolo by to ešte lepšie. Po prvom góle sa to upokojilo a pridali sme ďalšie. Od 3:0 sme duel vcelku kontrolovali. V poslednej tretine sme trochu šetrili sily na sobotu. Francúzi veľmi dobre korčuľovali a vypracovali si aj šance. Za posledné roky urobili veľký pokrok, majú veľa hráčov v európskych ligách. Podarilo sa nám získavať puky a utvárať si príležitosti, ktoré pramenili z našej aktivity. "

Tomáš Záborský (útočník SR): "Som rád, že sme to dokázali dotiahnuť do víťazného konca. Dúfam, že aj zajtra budeme hrať s takou ľahkosťou. Dobre sme založili útok, Michel Miklík mi to v strede plochy priťukol, ja som to dal Kukovi (Kukumberg, pozn. red.) na stranu a 'šliapal' som k bránke, že buď mi to Kuko hodí alebo sa otvorí priestor pre Michela. Kuko mi to pekne dal a som rád, že mi to tam padlo. Zajtra budú fanúšikovia hnať Fínov dopredu. Dúfam, že ich dnes Nemci trochu unavia."

Libor Hudáček (útočník SR): "V úvode to nebolo jednoduché, ale dali sme rýchle góly. Škoda tretej tretiny a dvoch inkasovaných, Rasťo bude smutný. Francúzi hrali dobre, nedalo sa šetriť, museli sme ísť naplno. Hneď sa cítime lepšie a verím, že to takto pôjde ďalej."

Andrej Sekera (obranca SR): "Do turnaja sme chceli vstúpiť správnou nohou. Vedeli sme, že Francúzi budú hrať dobrý hokej. Súper kvalitne korčuľoval, mal šance, no Rasťo Staňa nás podržal. V tretej časti sme trochu poľavili a Francúzi to využili. Musíme sa z toho poučiť a nabudúce hrať celých 60 minút. Chceli sme zvíťaziť, to bolo najdôležitejšie."




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies