Dnes zverejnia predbežnú správu z leteckého nešťastia v Etiópii

NETKY.SK • 4 Apríl 2019, 07:03 • 2 min
Dnes zverejnia predbežnú správu z leteckého nešťastia v Etiópii

ADDIS ABEBA - Vyšetrovatelia dokončili predbežné závery ohľadom havárie Boeingu 737 MAX v Etiópii, dnes by ich mali uverejniť.

slovakia

left justify in out

Pred necelým mesiacom došlo v Etiópii k pádu lietadla Boeing 737 MAX. Pri tomto nešťastí zahynulo všetkých 157 pasažierov, vrátane štyroch Slovákov. Nehoda spustila veľký rozruch okolo Boeingov typu 737 MAX, pretože sa ukázalo, že by mohla mať podobný základ ako predchádzajúca nehoda toho istého typu v Indonézii. Dnes by sa mal svet dozvedieť z vyšetrovania viac.

 

Etiópska vláda už začiatkom týždňa avizovala, že predbežná správa z katastrofy by mala byť zverejnená už tento týždeň. Podľa ďalších informácii by sa tak malo stať práve dnes v neskorších ranných hodinách miestneho času. Zatiaľ nie je známe, aké zistenia by správa mohla obsahovať.

 

img

 

K tragickej nehode došlo 10. marca, kedy Boeing 737 MAX 8 vzlietol etiópskeho hlavného mesta Addis Abeba, pričom smeroval do Nairobi v Keni. Krátko po štarte začal mať problémy s automatickou stabilizáciou, piloti mali preto problém udržať stroj v požadovanej polohe. Okamžite preto žiadali o návrat späť na letisko no žiaľ, vrátiť sa nestihli.

 

Čierne skrinky, ktoré na mieste havárie našli boli odovzdané Francúzskemu úradu pre leteckú bezpečnosť. Ten v kooperácii s americkými aj etiópskymi expertami skúma ich obsah, aby vedeli prísť k definitívnym záverom o tom, ako k havárii došlo a čo presne ju zapríčinilo.

 

img

 

Tragédia spôsobila vo svete nebývalý rozruch aj preto, že išlo už o druhú podobnú nehodu toho istého typu Boeingu, čo podnietilo diskusiu o vzájomnej súvislosti nehôd a chybe v systéme strojov, ktorá má nehody na svedomí. Lietadlo indonézskej spoločnosti Lion Air sa zrútilo v októbri do Jávskeho mora. Na palube viezol 189 ľudí, všetci zahynuli.

 

Boeing v dôsledku tejto situácie stiahol všetky stroje 737 MAX a momentálne čelí žalobe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies