AKTUALIZOVANÉ: Prokuratúra oslobodila finančníka Haščáka v kauze Gorila. Dnešné hromadné prepúšťanie zdvihlo politikov zo stoličiek!

NETKY.SK • 31 August 2021, 16:18 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Prokuratúra oslobodila finančníka Haščáka v kauze Gorila. Dnešné hromadné prepúšťanie zdvihlo politikov zo stoličiek!

BRATISLAVA - Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka zrušil obvinenie voči finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi, bývalému riaditeľovi kontrarozviedky SIS Ľubomírovi Arpášovi a voči Arpášovej manželke v súvislosti s kauzou Gorila. Premiér Heger žiada vysvetlenie.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 31. augusta 17:42

 

Vyplýva to z vyjadrenia generálnej prokuratúry (GP). Haščák čelil obvineniu pre zločin podplácania a obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

 

Nedostatok dôkazov

Obvinenie Ľubomíra Arpáša sa týkalo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku a obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Jeho manželka bola obvinená pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

 

Generálny prokurátor zdôrazňuje, že stíhanie obvineného je možné len zo zákonných dôvodov a zákonným spôsobom. Po preskúmaní veci sa stotožnil s názorom Najvyššieho súdu (NS) SR, že "orgánom činným v trestnom konaní sa v predmetnej veci nepodarilo zabezpečiť dôkazy v takom množstve a kvalite, ktoré by v tomto štádiu trestného konania umožňovali vyvodiť podozrenie v určitej rozumnej miere pravdepodobnosti, že obvinení sa skutkov tak, ako sú im kladené za vinu, dopustili".

 

Výpovede svedkov

Generálny prokurátor dospel tiež k záveru, že také dôkazy neboli zabezpečené ani po vydaní a právoplatnosti napadnutých uznesení, keďže výpovede svedkov neobsahujú žiadne relevantné skutočnosti, ktoré by dôvodnosť vzneseného obvinenia potvrdzovali.

 

Pri posudzovaní veci zohľadnil aj nálezy Ústavného súdu SR a rozsudok Európskeho súdu pre ľudské práva. "V zhode so skutkovými a právnymi závermi NS SR generálny prokurátor konštatuje, že týmto právoplatným uznesením o vznesení obvinenia bol porušený zákon v neprospech všetkých troch obvinených," doplnila hovorkyňa GP SR Jana Tökölyová. 

 

Prečítajte si tiež: Spoločnosť Penta mení vlastnícke štruktúry. Haščák previedol svoj podiel na manželku a synov

 

Heger žiada vysvetlenie

Na margo dnešných viacerých zrušených obvinení zareagoval už aj premiér Eduard Heger. Uviedol, že očakáva od Generálnej prokuratúry (GP) vysvetlenie svojich konaní.

 

"V tejto chvíli nebudem komentovať kroky Generálnej prokuratúry. Očakávam však, že prokuratúra v rámci zákonných možností dostatočne vysvetlí svoje konanie," uviedol premiér.

 

Ako v stanovisku uviedla strana SaS, liberáli veria, že generálny prokurátor Maroš Žilinka si zachová svoj zvyk rozhodovať korektne. Líder strany a vicepremiér Richard Sulík považuje za dobré, ak by svoje rozhodnutia v súvislosti so zrušením viacerých obvinení šéf prokuratúry aj zdôvodnil.

 

"Maroša Žilinku sme volili preto, lebo za 30 rokov nemal jediné pochybné rozhodnutie. Nevidíme síce detailne do jednotlivých káuz, ale zatiaľ máme vieru, že pán Žilinka si zachová svoj 30-ročný zvyk, a to rozhodovať korektne. Aby si zachoval aj svoju povesť, bolo by dobré, ak by svoje rozhodnutia verejnosti odôvodnil," reagoval Sulík. 

 

Remišová chce zmeniť trestný poriadok

Nad dnešným hromadným prepúšťaním vyjadrilo znepokojenie vládne hnutie OĽaNO. Postup GP označilo za veľmi neobvyklé, pričom od nej očakáva dôkladné vysvetlenie svojich rozhodnutí. 

 

"Vnímame, že nádej občanov v nastolení právneho štátu a spravodlivosti môže byť týmito rozhodnutiami vážne naštrbená," upozorňuje hnutie.

 

Očakáva preto, že Generálna prokuratúra predstúpi pred verejnosť a svoje rozhodnutia dôkladne vysvetlí"Povedal, že ak sa stane generálnym prokurátorom, chce zaviesť väčšiu otvorenosť. Aby prokurátori verejne komunikovali aj kontroverzné rozhodnutia. Dnes je ideálna príležitosť to ukázať aj skutkami," pripomenul Grendel Žilinkove slová z verejného vypočúvania, v čase, kedy sa uchádzal o pozíci šéfa GP. 

 

Vicepremiérka a predsedníčka vládnej strany Za ľudí Veronika Remišová navrhuje v súvislosti s rozhodnutiami Generálnej prokuratúry SR dôsledne preskúmať sporné ustanovenie trestného poriadku, ktoré to umožnilo.

 

Zároveň plánuje iniciovať zmenu daného paragrafu v Trestnom zákone. Strana poukázala na to, že na sporný paragraf Trestného poriadku pred dvomi rokmi upozorňovala aj Nadácia Zastavme korupciu a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

„Obavy zo zneužívania tohto ustanovenia na ovplyvňovanie trestných vecí v pôsobnosti Špeciálnej prokuratúry sa, zdá sa, potvrdili. Nie je možné, aby Generálna prokuratúra SR jednostranným rozhodnutím obchádzala a ignorovala stanovisko celej sústavy súdov vrátane Najvyššieho súdu SR či Ústavného súdu SR,“ podotkla Remišová.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies