Sledovanie televízie a internetu by do dvoch rokov veku malo byť úplne tabu

NETKY.SK • 25 Apríl 2019, 09:13 • 2 min
Sledovanie televízie a internetu by do dvoch rokov veku malo byť úplne tabu

ŽENEVA - Ak máte dieťa mladšie ako dva roky pamätajte, že podľa odborníkov by v tomto období vôbec nemalo prichádzať do kontaktu s digitálnymi obrazovkami.

slovakia

left justify in out

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uverejnila svoje najnovšie smernice, v rámci ktorých uvádza, ako predchádzať chorobám vo vyššom veku. Tentokrát ide vôbec o prvé odporúčania, zaoberajúce sa problematikou detí v súvislosti s internetom a televíziou.

 

img

 

"Fyzická nečinnosť bola identifikovaná ako jeden z hlavných rizikových faktorov v súvislosti s celosvetovou úmrtnosťou a tiež ako prispievateľ k zvyšovaniu nadváhy i obezity," napísala WHO.

 

WHO pritom na rodičov dôrazne apeluje v tom, aby zabránili deťom do dvoch rokov tráviť čas sledovaním internetu alebo televízie. V tomto období je pre vývoj dieťaťa oveľa dôležitejšia interakcia s tým, kto ho vychováva. Vo veku 2-4 roky by malo byť sledovanie podobných programov obmedzené na maximálne hodinu denne, hovorí expertka WHO v oblasti verejného zdravia Juana Willumsenová.

 

img

 

Upozorňuje tiež na skutočnosť, že fyzická aktivita je nesmierne dôležitá už pri najmenších bábätkách. Tie by mali byť aktívne najmenej 30 minút denne a po tom, čo dosiahnu vek jeden rok by to už mali byť najmenej tri hodiny za deň.

 

img

 

Nemenej dôležitý je aj spánok, tu sa odporúča, aby novorodenci spali aspoň 17 hodín denne. Tento čas majú postupne - až do veku troch rokov - skracovať na desať hodín denne.

 

Willumsenová uvádza, že problém s nedostatkom pohybu, obezitou a nadmerným trávením času v spoločnosti technológií je celosvetovým problémom. "Ide o čoraz väčší problém v častiach sveta, ktoré zažívajú rýchlu urbanizáciu," dodala odkazujúc na nedostatočnú starostlivosť pracujúcich rodičov o deti v menej bohatých krajinách.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies