Špecializovaný trestný súd by sa mal opäť zaoberať skupinou piťovci II

NETKY.SK • 11 Júl 2021, 09:47 • 2 min
Špecializovaný trestný súd by sa mal opäť zaoberať skupinou piťovci II

BRATISLAVA - Špecializovaný trestný súd vytýčil na pracovisku v Banskej Bystrici na 16. septembra hlavné pojednávanie s obžalovanými označovanými ako zločinecká skupina „piťovci II".

slovakia

left justify in out

Súd pritom už v tejto veci v decembri 2015 vyhlásil rozsudok, ktorým odsúdil trinásť členov piešťanskej skupiny a troch spod obžaloby oslobodil.

 

Súvisiaci článok: Šéfovi piťovcov sprísnili trest, dostal 23 rokov

Najvyšší trest 15 rokov väzenia a prepadnutie majetku uložil v roku 2015 senát Ľubošovi F., označovanému ako šéf nitrianskeho podsvetia. Podľa rozsudku skupinu pomáhal založiť, stál v rámci nej na najvyšších pozíciách a bol zároveň podielnikom ziskov z trestnej činnosti. Tresty vo výške osem rokov a rovnako prepadnutie majetku vymeral súd Matúšovi Š. a Pavlovi V. Expolicajtovi Milanovi K. uložil súd trest štyri roky a šesť mesiacov.

 

img

 

Vinným ho uznal z trestných činov prijímania úplatku a zneužitia právomoci verejného činiteľa. Spod obžaloby v tejto veci súd oslobodil Miroslava Abraháma. Ten bol právoplatne odsúdený na 21 rokov väzenia za drogovú trestnú činnosť, ktorú páchal ako člen pôvodnej skupiny piťovcov pod vedením Juraja Ondrejčáka, prezývaného Piťo.

Voči verdiktu sa odvolal prokurátor i niektorí obžalovaní. Odvolací senát Najvyššieho súdu SR v roku 2016 vo veci rozhodol tak, že niektoré tresty potvrdil. V prípade Ľuboša F. a expolicajta Milana K. však označil odvolanie za odôvodnené a vec vrátil prvostupňovému senátu na doplnenie dokazovania. Následne ŠTS vo februári 2018 dvojicu oslobodil, načo prokurátor opätovne podal odvolanie.

 

Prečítajte si: Bývalého piťovca odsúdili na päť rokov nepodmienečne

Pôvodne 16 obžalovaných v tomto prípade súdili pre založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, vydieranie a iné trestné činy. Podľa obžaloby osemnásť skutkov spáchali obžalovaní v období od mája 2006 do augusta 2012 prevažne na západnom Slovensku. Medzi obžalovanými nebol pôvodný šéf piešťanskej skupiny Róbert Bíly. Ten po dohode s prokurátorom prijal trest osem rokov odňatia slobody nepodmienečne a svedčil proti kumpánom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona