Sledkom začal štvrté trestné konanie proti lídrovi ruskej opozície Navaľnovi

NETKY.SK • 17 Júl 2020, 18:15 • 2 min
Sledkom začal štvrté trestné konanie proti lídrovi ruskej opozície Navaľnovi

Moskva - Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) obvinil lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného z ohovárania. Toto je už štvrté trestné konanie proti politikovi.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovanie ohovárania

Dôvodom vznesenia obvinenia proti Navaľnému sú jeho vyhlásenia o veteránovi Veľkej vlasteneckej vojny, ktorý sa objavil vo videoklipe podporujúcom zmeny v ruskej ústave. Video odvysielala 2. júna televízia RT.

 

Navaľnyj ľudí, ktorí vystúpili vo videoklipe, označil za "podkupných pätolízačov","zradcov" a "ľudi bez svedomia".

 

"Zistilo sa, že 2. júna 2020 Alexej Navaľnyj zverejnil toto video na svojich účtoch na sociálnych sieiách a uverejnil komentár obsahujúci vedome nepravdivé informácie, ktoré diskreditujú česť a dôstojnosť veterána druhej svetovej vojny Ignáta Artemenka. Podľa vyšetrovania tak Navaľnyj sledoval cieľ šírenia ohovárania medzi širokú škálu ľudí," uviedol Sledkom.

 

img

 

Navaľnyj spojil začatie trestného konania so svojimi politickými aktivitami. Opozičný politik hovorí, že Sledkom "veľmi hrubo vymyslel" trestný prípad.

 

Výsluch a prehliadky

Dnes polícia vykonala prehliadky a razie v kanceláriách Alexeja Navaľného. Alexandr Golovač, právnik pracujúci pre Navaľného Fond boja proti korupcii, zverejnil na sociálnej sieti video policajtov prichádzajúcich do kancelárií.

 

 

 

Sledkom dnes tiež Navaľného vypočul. Opozičník uviedol, že on a jeho právnici odmietli podpísať výsluchový protokol, pretože vyšetrovateľ sa rozhodol nezahrnúť vyhlásenie Navaľného, že konanie proti nemu je politický motivované.

 

Po výsluchu, Navalny povedal, že vyšetrovatelia vykonajú ďalšie dve prehliadky - v byte, v ktorom on býva a tiež v byte, v ktorom politik má trvalý pobyt.

Opozičný líder neskôr uviedol, že v rámci nového vyšetrovania má zákaz opustiť Moskvu. Dodal, že úrady sa mu snažia zabrániť v cestovaní po Rusku pred septembrovými komunálnymi voľbami.

 

img

 

Predchádzajúce trestné konania

Alexej Navaľnyj už dvakrát dostal podmienečne tresty. V roku 2013 súd odsúdil Navaľného na päť rokov podmienečne v prípade organizácie plytvania prostriedkami podniku Kirovles.

 

V roku 2014 bol líder opozície odsúdený na tri a pol roka podmienečne vo veci podvodu v súvislosti so spoločnosťou Yves Rocher. Navaľnyj všetky obvinenia odmietol a spojil trestné stíhanie so snahami pripraviť ho o možnosť zapojiť sa do politiky.

 

V máji 2016 bolo proti nemu otvorené trestné konanie z ohovárania Pavla Karpova, ktorý je uvedený na Magnitského zozname. Ale neboli vznesené žiadne obvinenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies