Slávnosti pod hradom Čičva priblížili sviatok sv. Cyrila a Metoda

NETKY.SK • 5 Júl 2012, 19:47 • 2 min
Slávnosti pod hradom Čičva priblížili sviatok sv. Cyrila a Metoda

Slávnosti pod hradom Čičva priblížili sviatok sv. Cyrila a Metoda - Kultúra Sviatok sv.

slovakia

left justify in out

img

Sviatok sv. Cyrila a Metoda si pripomenuli dnes aj v obci Sedliská (okr. Vranov nad Topľou) 2. ročníkom cyrilo-metodských slávností pod hradom Čičva. Podujatie so symbolickým názvom Iskoni Bě slovo prilákalo tento rok okolo 100 ľudí.
      "Išlo o program, ktorý je vážny, je postavený na obzretí sa do dejín," priblížila dnes pre TASR riaditeľka Vlastivedného múzea v Hanušovciach nad Topľou Mária Kotorová.
      Program sa začal dopoludnia omšou v kostole Povýšenia Sv. kríža, ktorú viedol emeritný arcibiskup Alojz Tkáč, pokračoval v prírodnom areáli pod hradným kopcom. Iskoni Bě Slovo je starosloviensky výraz. "Ide o začiatok sv. Evanjelia podľa Jána - Na počiatku bolo slovo," vysvetlila Kotorová. 
      Program priblížil historické udalosti. Vlani sa organizátori zamerali na dramatizáciu dejín Slovanov, tento rok priblížili divákom bezprostredné obdobie pred príchodom vierozvestcov. Ďalšia časť programu bola venovaná cirkevno-slovanským spevom Zboru Chrysostomos Vranov. Ozvláštnili ich výňatky zo staroslovienskych textov a modlitby, ktoré sa zachovali v písomných pamiatkach. V programe vystúpila aj Šermiarska skupina Dagstyrr a folklórny súbor Kňahyňka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies