Slávne filmy, ktoré takmer nevznikli

NETKY.SK • 18 August 2023, 10:36 • 2 min
Slávne filmy, ktoré takmer nevznikli

K úspechu a hviezdam vedie tŕnistá cesta. Poznajú to aj niektorí filmoví tvorcovia, ktorých slávne diela takmer neuzreli svetlo sveta...

slovakia

left justify in out

Existuje viacero dnes už kultových filmov, o ktorých by ste určite nepovedali, že im zo začiatku nikto neveril a nechcel dať šancu. Presadili sa napokon silou vôle a nezlomným úsilím tvorcov, ale aj kúskom šťastia a zázraku, ktorý sa nad týmito dielami vznášal.
Tu je niekoľko príbehov slávnych filmov, ktoré svet vôbec nemusel spoznať, keby...

1.  Hviezdne vojny
Hneď tri veľké štúdiá - United Artists, Universal a Disney - odmietli scenár Hviezdnych vojen - žiadne z nich neverilo podivnému žánru space opery. Nakoniec spoločnosť Fox súhlasila s financovaním filmu, dohodli sa na rozpočte 8 miliónov dolárov a režisér George Lucas odletel do Tuniska, aby začal nakrúcať. O úspechu filmu však neboli presvedčení ani samotní herci z Hviezdnych vojen. Nad svojou postavou krčil nos Harrison Ford, Alec Guiness považoval svoje dialógy za „blbé“.
Pred uvedením filmu do kín ukázal George Lucas skupine svojich priateľov -filmových režisérov hrubý zostrih. Jeden z nich ho údajne označil za "najhorší film všetkých čias". Dokonca aj samotný Lucas si bol taký istý, že film prepadne, že namiesto účasti na jeho premiére odišiel na dovolenku na Havaj so svojím priateľom Stevenom Spielbergom.

2. Titanic
Počas nakrúcania Titanicu bola situácia taká napätá, že tlač predpokladala, že film bude úplný prepadák. Aj vďaka tomu si režisér James Cameron vyslúžil povesť "'najstrašidelnejšieho muža v Hollywoode".
Plán nakrúcania sa natiahol z pôvodne plánovaných 138 na 160. Mnohí herci, vrátane Kate Winsletovej kvôli dlhým hodinám stráveným v studenej vode bojovali s prechladnutím, chrípkou či dokonca zápalom obličiek. Traja kaskadéri si zlomili kosti, niekoľko ďalších členov štábu opustilo produkciu úplne.
Hoci Kate takmer prosila Jamesa Camerona, aby jej dovolil hrať Rose, po práci na Titanicu sa herečka zaviazala, že už nikdy nebude s režisérom spolupracovať.
Keď sa James Cameron po takej dlhej a únavnej produkcii dozvedel, že šéfovia štúdia chcú film skrátiť, pretože je "príliš dlhý", vypenil "Vy chcete môj film skrátiť? Budete ma musieť vyhodiť! Chcete ma vyhodiť? Budete ma musieť zabiť!"
Nikto sa neodvážil Camerona vyhodiť a dnes sa Titanic oslavuje ako jeden z najúspešnejích filmov histórie.

3. Návrat do budúcnosti
Návrat do budúcnosti - sci-fi komédia, ktorú režíroval Robert Zemeckis sa stala najvýnosnejším filmom roku 1985. V roku 1981 však scenár  filmu odmietlo každé veľké štúdio, niektoré aj viackrát za sebou. Keď bol film ponúknutý spoločnosti Disney, jej vedenie ho považovalo za „beznádejný“ a „nechutný“.  Bob Gale, spoluscenárista filmu, si spomína, ako im v Disney povedali, že "matka zamilovaná do svojho syna nie je námet vhodný pre rodinný film pod hlavičkou Disney". Nakoniec sa filmu ujala spoločnosť Universal Pictures až po tom, čo bola svedkom úspechu iného filmu Roberta Zemeckisa „Romancing the Stone“.  Návrat do budúcnosti as stal napokon ikonou v svojom žánri a Michael J. Fox miláčikom minimálne jednej generácie ženského pokolenia.

4. Toy Story
Jeden z animátorov spoločnosti Disney - John Lasseter - sa nadchol myšlienkou natočiť kompletne počítačovo animovaný film a predložil ju svojim šéfom. Tí však neboli takí nadšení a návrh zamietli. Keď sa však Lasseter nevzdával, spoluzaložil Pixar a vytvoril krátky počítačom animovaný film Plechová hračka, ktorý získal Oscara, spoločnosť Disney svoje pôvodné rozhodnutie oľutovala.

Spoločnosť Disney potom oslovila Pixar, aby vytvoril ďalší počítačovo animovaný film, tentoraz však celovečerný. Keď spoločnosť Disney v roku 1993 konečne schválila scenár, Pixar začal pracovať na jeho výrobe a obsadení.

Po dokončení prvej polovice filmu jeden z vedúcich pracovníkov spoločnosti Disney vyhlásil, že je to úplný nezmysel a celú produkciu zastavil. John Lasseter bol zdrvený. Požiadal šéfa štúdia ešte o jednu šancu, s ktorou nakoniec súhlasil. O tri mesiace neskôr sa tím Pixaru vrátil s novým scenárom a vo februári 1994 sa film opäť začal vyrábať. Keď bol film Toy Story v roku 1995 konečne uvedený do kín, stretol sa nielen s nadšením divákov, ale aj s nebývalým uznaním a chválou kritiky, film získal 17 nomináciami a 22 víťazstiev na rôzne filmové ceny, vrátane Oscara.

 

5. Čarodejník z krajiny Oz

Toto nadčasové dielo muselo prejsť toľkými úskaliami, že sa zdá byť takmer zázrakom, že sa dostalo do kín. Pre začiatok, film prešiel rukami štyroch rôznych producentov a troch režisérov, kým sa dostal na verejnosť. Richard Thorpe, prvý režisér, bol prepustený po tom, čo Buddy Epsen ochorel kvôli mejkapu a produkcia bola na dva týždne zastavená. Štúdio ho potom nahradilo Georgeom Cukorom, ktorý neskôr film opustil a pracoval na filme Odviate vetrom. Potom ho nahradil Viktor Fleming, ale nie na dlho. Podľa všetkého sa George Cukor nechal vyhodiť z produkcie Odviate vetrom Clarkom Gableom a vrátil sa k Čarodejníkovi z krajiny Oz.

Okrem priotrávania sa z mejkapu došlo aj k ďalším nehodám. Kostým strašiaka spôsobil hercovo Rayovi Bolgerovi vážne zranenia, Margaret Hamilton (Zlá čarodejnica zo Západu) sa vážne popálila. Hovorí sa dokonca, že Judy Garlandová, ktorá stvárnila hlavnú postavu, počas nakrúcania užívala amfetamíny a barbituráty, ktoré jej pomáhali spať po psychicky a fyzicky vyčerpávajúcich 16-hodinových natáčacích dňoch a na ktorých ostala závislá. Predpokladá sa, že to bol začiatok jej drogovej závislosti a hlavná príčina jej smrteľného predávkovania v roku 1969.

6. Pulp Fiction

"Toto je tá najhoršia vec, aká bola kedy napísaná. Nedáva to zmysel. Niekto je mŕtvy a potom je živý. Je to príliš dlhé, násilné a nesfilmovateľné." Toto sa hovorilo o dnes už klasickom filme Pulp Fiction, keď jeho spoluautor Roger Avary a Quentin Tarantino odniesli scenár do spoločnosti TriStar. Bol tiež označený za "príliš dementný". Vedenie štúdia rozhodne nebolo fanúšikom nelineárneho rozprávania príbehu, vďaka ktorému sa film nakoniec stal takým nezabudnuteľným.

Traduje sa, že nebyť producentských bratov Harveyho a Boba Weinsteina v Miramaxe, Pulp Fiction by nikdy neuzrelo svetlo sveta tak, ako bolo napísané. "Quentin dostal úplný a totálny príkaz urobiť ten film presne tak, ako ho vidí vo svojej hlave," spomínal neskôr pre médiá spoluautor scenára Roger Avary. A – na základe prudkého úspechu – asi sa Tarantinovi opaltilo ten hlas vo svojej hlave do bodky poslúchnuť.

7. Čeľuste

Práce na filme Čeľuste Steva Spielberga zo začiatku vyzerali celkom tak, aby sa film mohol stať ukážkovou katastrofou a prepadákom. Spielberg najprv takmer odišiel od snímky, pretože nechcel byť označený za "režiséra strašidelných žralokov".Keď sa začalo nakrúcať, produkcia bola náročná, mechanický žralok, ktorého skonštruovalo výtvarné oddelenie nefungoval dobre. Film navyše prekročil rozpočet, takmer strojnásobil náklady a s veľkou rezervou prekročili plánovaný čas. 

Všetky tieto udalosti mohli viesť ku katastrofe, ale Čeľuste sa vďaka pohromám, ktoré práce na filme stretali, len zlepšovali. Napríklad častá porucha mechanického žraloka spôsobila, že Spielberg sa rozhodol nepoužiť maketu v toľkých scénach. Naopak, vo väčšine scén jeho prítomnosť iba naznačili – zlovestnými tieňmi, pohybmi na vode- to v kombinácii s dychberúcou napínavou  hudbou Johna Williamsa urobilo z filmu to, čím dnes je a priviedlo divákov do predinfarktových stavov pravého napätia. Dnes sa Čeľuste považujú za majstrovské dielo a jeden z najlepších filmových hororov, aké boli kedy natočené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies