Rakúsky kancelár hovoril s Putinom o potravinách a výmene väzňov

NETKY.SK • 27 Máj 2022, 20:58 • 2 min
Rakúsky kancelár hovoril s Putinom o potravinách a výmene väzňov

VIEDEŇ/MOSKVA – Ruský prezident Vladimir Putin je podľa rakúskeho kancelára Karla Nehammera pripravený umožniť vývoz obilnín a potravín z Ukrajiny cez morské prístavy.

slovakia

left justify in out

Putin „vyslal signály“ v tomto zmysle, uviedol Nehammer v piatok po telefonáte so šéfom Kremľa. TASR informácie prevzala z agentúry APA a televízie ORF. „Ruský prezident si plne uvedomuje potravinovú bezpečnosť,“ povedal Nehammer na tlačovej konferencii, na ktorej varoval pred celosvetovými dôsledkami a narušením stability svetového poriadku. Pripomenul, že na Ukrajine čakajú na vývoz milióny ton pšenice a ďalších obilnín.

 

img

 

Predseda rakúskej vlády označil svoj piatkový telefonát s Putinom za „veľmi intenzívny a veľmi vážny“. Putin podľa neho žiadal zrušenie sankcií Západu. Ruský prezident má „svoju vojnovú logiku“ a podľa neho je Západ zodpovedný za to, že sa vojna na Ukrajine predlžuje, uviedol Nehammer. S Putinom hovoril aj o výmene väzňov medzi Ruskom a Ukrajinou. Šéf Kremľa ubezpečil, že o tejto téme bude Moskva s Kyjevom rokovať, ako aj o tom, že Medzinárodný výbor Červeného kríža by mal mať prístup k vojnovým zajatcom.

 

img

 

Po novinárskej otázke Nehammer vyhlásil, že Putin sa snažil vykresliť hrozbu krízy potravinovej bezpečnosti vo veľkých častiach sveta ako dôsledok sankcií. „Ale bez vojny by tieto sankcie voči Rusku vôbec neboli,“ povedal Nehammer podľa svojich slov Putinovi. Kremeľ v tlačovej správe uviedol, že Putin v telefonáte s Nehammerom odmietol ako „neopodstatnené“ obvinenia Západu, že jeho krajina je zodpovedná za ťažkosti pri dodávkach poľnohospodárskych produktov na svetové trhy. Namiesto toho menoval „skutočné príčiny“ problémov, ktoré podľa neho vznikli „okrem iného v dôsledku protiruských sankcí USA a Európskej únie“.

 

Možno vás zaujme: Dvaja ruskí poslanci majú problém! Vyzvali Putina, aby ukončil vojnu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona