Skvelý taktik Sagan v špurte víťazom 3. etapy na Eneco Tour

NETKY.SK • 21 September 2016, 16:57 • 2 min
Skvelý taktik Sagan v špurte víťazom 3. etapy na Eneco Tour

ARDOOIE - Slovenský cyklista Peter Sagan sa stal víťazom tretej etapy na cyklistických pretekoch Eneco Tour odohrávajúcich sa v Beneluxe a zaradených do seriálu WorldTour. Na trase Blankenberge - Ardooie (186 km) Sagan v šprintérskom závere takticky vystihol správny moment na záverečný špurt, o dĺžku bicykla zdolal Holanďana Dannyho van Poppela (Sky) a Francúza Nacera Bouhanniho (Cofidis) a pripísal si aj 10 bonusových sekúnd. Ide o 12. víťazstvo pre 26-ročného lídra tímu Tinkoff v tejto sezóne, ktoré prišlo len tri dni po triumfe na majstrovstvách Európy vo francúzskom Plumelci.

slovakia

left justify in out

Úradujúci majster sveta aj Európy Sagan jazdiaci v červenom drese lídra bodovacej súťaže bojuje na Eneco Tour o celkový triumf v seriáli WorldTour, kde bol pred týmito pretekmi druhý za Kolumbijčanom Nairom Quintanom. Vo štvrtok príde na rad najdlhšia etapa pretekov, 202 km z Aalteru do St-Pieters-Leeuw.


Stredajšia etapa sa odohrávala na belgickom území a vzhľadom na rovinový profil sa opäť očakával ostrý šprintérsky dojazd. V úniku dňa sa ocitla pätorka Martin Elmiger (IAM Cycling), Jesper Asselman (Roompot - Oranje Peloton), Mark McNally (Wanty - Groupe Gobert), Stijn Steels (Topsport Vlaanderen - Baloise) a Jukia Araširo (Lampre - Merida), 100 km pred cieľom si vybudovali náskok vyše 6 minút, 50 km pred páskou mali k dobru ešte 3 minúty pred pelotónom.

 

"Či to bolo dnes pekné? Pre mňa áno, pre ostatných asi nie. Bolo to čosi neuveriteľné. Nakoniec sa to predo mnou otvorilo ako more pred Mojžišom. Som veľmi šťastný a chcem sa poďakovať celému tímu najmä za prácu v záverečných okruhoch. Beriem to deň po dni, do nedele je ešte veľa času," uviedol Peter Sagan v prvej reakcii aj na webe Sporza. 

 

"Dnes to nebola náročná jazda. Mali sme líderský dres a tomu sme prispôsobili aj zodpovednosť na trati. Sagan sa možno zajtra stane celkovým lídrom, ale v piatok je tímová časovka. A keďže máme jeden z najlepších tímov, tam by sme si ho mohli eventuálne zase vziať naspäť," skonštatoval prvý muž celkového poradia Rohan Dennis. 

 

Pred nástupom do prvého z dvoch záverečných okruhov v okolí cieľového mesta sa náskok pätorky vpredu stenšil na 1:22 min. Dvadsaťpäť kilometrov pred cieľom prišiel na rad tzv. Zlatý kilometer s troma bonifikačnými šprintami a všetky tri sa stali korisťou skúseného, o dva dni 38-ročného Švajčiara Elmigera. Znamená to, že v celkovej klasifikácii sa mu z celkového času po 3. etape odráta 9 sekúnd.

 

Pri zvonení do posledného okruhu "utečenci" zvýšili náskok na 1:29 min a vyzeralo to pre nich nádejne. Potom pelotón zapol na plný plyn a najmä šprintérske tímy sa postarali o zmazanie podstatnej časti časového manka, ale 5 km pred dojazdom to bolo stále 45 sekúnd. Vpredu sa enormne snažil Elmiger, ale ani jeho skvelé nohy v technickejšom závere nestačili na udržanie rozhodujúceho náskoku. Doslova v záverečných desiatkach metrov okolo "nešťastníkov" prefrčali najlepší šprintéri a z neprehľadného záveru najviac vyťažil Peter Sagan. Chvíľu sa zdalo, že "zavretý" v strede nebude mať nárok na víťazstvo, ale potom sa pred ním na chvíľu otvorila cesta a Sagan to majstrovsky využil.


Výsledky - Eneco Tour 2016 - streda:


3. etapa (Blankenberge - Ardooie (186 km): 1. Peter Sagan (SR) Tnkoff 4:10:36 h, 2. Danny van Poppel (Hol.) Sky, 3. Nacer Bouhanni (Fr.) Cofidis - rovnaký čas ako víťaz

Poradie po 3. etape: 1. Rohan Dennis (Aus.) BMC Racing 8:35:24 h, 2. Peter Sagan (SR) Tinkoff +3 s, 3. Jos van Emden (Hol.) LottoNL-Jumbo +5, 4. Jasha Sütterlin (Nem.) Movistar +14, 5. Martin Elimger (Švaj.) IAM Cycling, 6. Wilco Kelderman (Hol.) LottoNL-Jumbo - obaja +15 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies