Škripek vyzval Mogheriniovú pomôcť Rojave

NETKY.SK • 14 September 2016, 12:02 • 2 min
Škripek vyzval Mogheriniovú pomôcť Rojave

BRATISLAVA - V utorok (13. 9.) v podvečerných hodinách prebehla na pôde Európskeho parlamentu (EP) diskusia o situácii v Turecku. Debatu otvorila vysoká predstaviteľka Európskeho únie (EU) pre zahraničnú politiku Federica Mogheriniová. Na jej slová reagoval aj Branislav Škripek (OĽaNO-NOVA).

slovakia

left justify in out

Slovenský europoslanec sa dlhodobo zaujíma o otázky Blízkeho východu. Od obnovenia prístupových rokovaní s Tureckom kritizuje tento krok. "Turecko nezdieľa európske demokratické princípy. Dodnes nebolo schopné sa vysporiadať s minulosťou a vyjadriť Arménom seriózne ospravedlnenie za genocídu," komentoval tesne po diskusii. Viacerí europoslanci sa vyjadrili rovnako kriticky. Zazneli ostré slová o tom, že Turecko podkopáva princípy demokracie. Poukazovali na najnovšie prípady, keď Turecko pozbavilo svojho úradu 29 kurdských starostov.

 

Ďalej turecká vláda prepustila 2000 profesorov vysokých škôl a uväznila veľký počet oponentov prezidenta.

 

"Uvedené kroky zo strany prezidenta Erdogana považujem za neúctu voči demokracii ako takej," povedal Branislav Škripek. Avšak výpočet protidemokratických krokov Turecka neskončil. Pod rúškom boja s ISIS svoj vojenský arzenál použili na boj v Sýrii voči Kurdom. V rozprave Škripek upozornil, že Turecko zaútočilo nielen proti Kurdom, "ale aj voči ostatným spojencom Demokratickej samosprávy Rojava, ktorí úspešne bojovali voči ISIS."

 

Demokratická samospráva Rojava vznikla na severovýchode Sýrie na podnet Syriakov, kresťanov žijúcich v tejto oblasti. Turecko teda nielen utláča svojich vlastných obyvateľov, ale túto neprávosť vyváža aj do krvácajúcej Rojavy. Preto Branislav Škripek na záver vyzval Federicu Mogherini pomôcť Rojave a tiež "zastaviť tureckú agresiu v samotnom Turecku ako aj v susednej Sýrii."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies