Škótsky Forth Road Bridge býval najdlhším európskym mostom

NETKY.SK • 3 September 2014, 13:29 • 2 min
Škótsky Forth Road Bridge býval najdlhším európskym mostom

EDINBURG/BRATISLAVA - Britská kráľovná Alžbeta II. slávnostne otvorila pred 50 rokmi 4. septembra v Škótsku cestný most Forth Road Bridge.

slovakia

left justify in out

Forth Road Bridge je jedným z najvýznamnejších visutých mostov na svete. Bol sprístupnený v roku 1964 ako vtedajší najdlhší európsky most. Dnes zabezpečuje spojenie celého juhovýchodu Škótska so severovýchodom, konkrétne spája mestá Edinburg a Perth. Most má celkovú dĺžku cez 2,5 kilometra a výšku 150 metrov. Pri jeho konštrukcii bolo použitých 39.000 ton ocele a 125.000 m3 betónu.
     

História mosta siaha až do 11. storočia nášho letopočtu, kedy slúžil nábožensky založeným pútnikom cestujúcim z Edinburgu do Opátstva Dunfermline a St. Andrews. Prievoz na tomto mieste fungoval osemsto rokov bez prerušenia prevádzky. Potreba mosta bola nevyhnutná, preto sa britská vláda rozhodla postaviť Forth Road Bridge. Výstavba začala v roku 1958 a náklady dosiahli 19,5 miliónov libier. Anglická kráľovná Alžbeta II. a vojvoda z Edinburgu veľkolepý most slávnostne otvorili prestrihnutím pásky dňa 4. septembra 1964.
     

Prvý rok po otvorení prešlo cez most 2,5 milióna vozidiel, v súčasnosti je to približne 24 miliónov vozidiel ročne. Údržba frekventovaného mosta si vyžaduje nemalé finančné náklady a preto úrady rozhodli, že sa bude vyberať cestné mýto. Plánovaná životnosť mosta mala byť 120 rokov, ale stále rastúca premávka, vysoká vlhkosť a nepriaznivé klimatické podmienky ho príliš zaťažujú a spôsobujú rozsiahlu koróziu. V roku 2009 však bol na most nainštalovaný odvlhčovací systém, ktorý má znížiť relatívnu vlhkosť a tým zabrániť vzniku korózie. Ostáva dúfať, že jeden z najdlhších visutých mostov na svete sa podarí udržať v dobrom stave a naďalej bude umožňovať cestnú dopravu ponad záliv Firth of Forth.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies