Skončiť s politickými nomináciami v štátnej správe nejde zo dňa na deň

NETKY.SK • 22 Október 2010, 07:02 • 2 min
Skončiť s politickými nomináciami v štátnej správe nejde zo dňa na deň

Skončiť s politickými nomináciami v štátnej správe nejde zo dňa na deň

slovakia

left justify in out

img

Skončiť s obsadzovaním pozícií v štátnej správe na základe politickej príslušnosti a obsadiť tieto posty najmä odborníkmi nie je podľa premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) také jednoduché.
"Zmeniť systém automatických politických nominácií ale nie je možné zo dňa na deň," vyhlásila v rámci dnešnej Hodiny otázok v parlamente predsedníčka vlády. Dodala, že na riešenie tohto problému nestačí len dodržiavanie určitých kritérií, ktoré majú zabezpečiť okrem iného aj odbornosť kandidáta na post v štátnej správe.
"Postupnosť znamená nielen dodržiavanie prísnych kritérií, ale aj prijatie mechanizmu na verejnú kontrolu práce politikov. Či už ide o zverejňovanie zmlúv, tendrov, kontraktov...," poznamenala. Premiérka je tiež presvedčená, že jedným z najdôležitejších podmienok, aby sa situácia s nomináciami zmenila, je aj to, aby štátna správa podliehala verejnej kontrole.
Rovnako si myslí, že na to, aby bola štátna správa čistá a nezávislá, je tiež nevyhnutné ustrážiť verejný záujem, mať štátnu správu pod verejnou kontrolou a vyhodnotiť, ako nominanti pracujú alebo budú pracovať. Práve pôsobenie niektorých už bývalých riaditeľov v štátnej správe spôsobilo, že po nástupe novej vlády prišli o svoje miesto.
Podľa Radičovej však za tri mesiace jej vlády nedošlo k žiadnym radikálnym masovým personálnym výmenám. Tvrdí, že to, čo sa udialo, je, že o miesto prišli tí, ktorí sa spájajú s trestnými oznámeniami. "Boli odvolaní napríklad niektorí riaditelia, ktorí si zamieňali dovolenky pri mori za služobné cesty," doplnila.
Šéfka kabinetu zdôraznila, že na postoch v štátnej správe musia byť ľudia, ktorí budú spolupracovať s vládou. "Aby pomáhali realizovať prijaté zákony, uznesenia či nariadenia vlády," povedala Radičová. Poznamenala, že napríklad s poslankyňou Janou Vaľovou (Smer-SD), na ktorej otázku premiérka odpovedala, by sa asi nevedela dohodnúť na riešeniach napríklad v sociálnej oblasti.
"Jednoducho by nám to nefungovalo. Preto na určitých postoch úplne prirodzene a logicky musia byť ľudia, ktorí sú stotožnení s postupom, ako budeme meniť, riešiť dané problémy. A mali by to byť zároveň ľudia, ktorí sú hodnotovo rovnako orientovaní. Inak nebudeme mať šancu implementovať zákony do reality," vysvetlila Radičová.
"Mňa ste vôbec nepresvedčili. Vaša odpoveď nebola konkrétna a nedotkla sa problému," reagovala Vaľová, ktorej sa nepozdáva, že celé Slovensko má zoznamy, kto vyhrá výberové konanie na posty v štátnej správe. Podľa Vaľovej to, čo robí Radičovej kabinet, nie je nová politická kultúra, ktorú avizoval.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies