BRATISLAVA - Dáme zbohom klasickým rožkom?, pýta sa denník Plus 1 deň. Menším pekárňam hrozí krach, tie veľké uvažujú o ukončení výroby niektorých typických pekárenských výrobkov.
Pekári tvrdia, že ich výrobné náklady sa zvyšujú, ale obchodné reťazce chcú ich produkty nakupovať za čoraz nižšie ceny.
"Tlak zahraničných obchodných reťazcov, najmä čo sa týka ceny rožkov, ražného chleba či sendviča, je tak enormný, že veľkým priemyselným pekárňam sa ich pomaly ani neoplatí vyrábať," tvrdí Slavomír Moravčík, predseda Únie priemyselných pekárov Slovenska.
Najväčší problém vidí v tom, že reťazce nie sú ochotné priznať ich rastúce náklady, a teda akceptovať vyššiu cenu. Obchodné reťazce však vyhrotenú situáciu nevidia.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies