SKOK vyzýva na neúčasť na referende, v kampani si pomáha Bibliou

NETKY.SK • 21 Január 2015, 13:47 • 2 min
SKOK vyzýva na neúčasť na referende, v kampani si pomáha Bibliou

BRATISLAVA - Vznikajúca Slovenská občianska koalícia (SKOK) vyzýva ľudí na neúčasť na februárovom referende o ochrane rodiny, ktoré iniciovala Aliancia za rodinu.

slovakia

left justify in out

Zároveň rozbieha kampaň, ktorou chce ľuďom pripomínať, že neúčasť na referende nie je hriech. SKOK bude v kampani pripomínať citáty z Biblie. Informovali o tom na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave zakladatelia SKOK-u.
     

Do kampane si vybrali citát z Evanjelia podľa Matúša "Nesúďte, aby ste neboli súdení", citát z Evanjelia podľa Marka "Milovať budeš blížneho ako seba samého" a do tretice skrátený citát z prvého Jánovho listu "Boh je láska". Citáty sa objavia na bilbordoch a rôznych tlačovinách. Kampaň financuje z vlastných peňazí zakladateľ SKOK-u Juraj Miškov, ktorý do nej vložil 50.000 eur.
     

"SKOK presadzuje hodnoty, ako je rešpekt, úcta, vzájomná tolerancia a domnievame sa, že referendum je v rozpore s týmito hodnotami a vnáša do spoločnosti zbytočnú polarizáciu a nenávisť," vyhlásil Miškov. Spolu s kolegami sa nazdávajú, že referendum nerešpektuje práva istej skupiny ľudí, neprináša pravdivé informácie, nesústredí sa na hodnoty. Tiež si myslia, že sa inštitút referenda zneužíva. Zakladatelia SKOK-u sa na referende nezúčastnia.
     

Daniel Krajcer doplnil, že bez ohľadu na výsledok referenda sa právny stav na Slovensku nezmení. Pripomenul, že už dnes je v zákone vyriešená definícia manželstva ako muža a ženy, tiež nie je možná adopcia detí osobami rovnakého pohlavia a školy aj rodičia môžu hovoriť do obsahu sexuálnej východy. Referendum, ktoré je venované týmto otázkam, podľa Krajcera len neprimerane polarizuje spoločnosť. "Sme zásadne proti tomu, aby sa na Slovensku útočilo na akúkoľvek skupinu spoločnosti," zdôraznil.
     

Jozef Kollár dodal, že SKOK si váži inštitút referenda, ale odmieta sa zúčastňovať na referendách, ktoré siahajú na základné občianske práva. Takým je podľa neho aj to februárové. Avizoval, že vznikajúca strana sa mieni zapájať do diskusií o znížení aktuálneho 50-percentného kvóra pre platnosť referenda, ako aj do hľadania mechanizmu, ktorý by vyriešil záväznosť výsledkov platného plebiscitu. Dnes totiž podľa neho nie je mechanizmus, ktorý by donútil parlament pretransformovať do zákonov výsledky platného referenda.
     

Referendum o ochrane rodiny sa na Slovensku uskutoční 7. februára, iniciovala ho Aliancia za rodinu, vypísal prezident SR Andrej Kiska. Budeme sa v ňom vyjadrovať k otázkam - či ľudia súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy; či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia.
     

Ide v poradí o ôsme všeľudové hlasovanie v ére samostatného Slovenska. Z doterajších siedmich bolo platné iba jediné, a to v roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie. Na to, aby bolo referendum platné, je potrebná účasť aspoň 50 percent oprávnených voličov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies