SKOK: Priznať si chybu nestačí, byrokratické šikanovanie rodičov treba zrušiť

NETKY.SK • 14 Október 2015, 17:49 • 2 min
SKOK: Priznať si chybu nestačí, byrokratické šikanovanie rodičov treba zrušiť

BRATISLAVA - Slovenská občianska koalícia (SKOK) oceňuje, že minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD) dnes verejne priznal pochybenie rezortu v prípade požiadavky zbierať informácie o zákonných zástupcoch žiakov do rezortného informačného systému (RIS).

slovakia

left justify in out

SKOK však zároveň deklaruje, že minister by mal podniknúť ďalšie kroky, aby bolo možné túto povinnosť oficiálne zrušiť.

 

Podľa predsedu strany SKOK Juraja Miškova sa nezmyselná byrokratická šikana rodičov nekončí, upozorňuje pritom na platnosť školského zákona. „Súčasné znenie zákona totiž školám ďalej ukladá povinnosť pravidelnej aktualizácie registra k poslednému dňu v mesiaci, a preto problém bude vyriešený vtedy, keď vláda túto povinnosť zruší,“ upozornil poslanec NR SR a predseda strany SKOK.

 

Minister dnes uznal, že zber údajov zaťažil školské prostredie a dochádzalo ku konfliktným situáciám medzi školami a zákonnými zástupcami, ktorí niekedy odmietli poskytnúť údaje o sebe. Draxler sa preto školám ospravedlnil. "Predovšetkým bolo nešťastné to nastavenie, že sme požadovali zo zákona pod hrozbou pokuty údaje, ktoré ony nemali primárne vo svojej moci," uviedol minister. Draxler taktiež prisľúbil, že školy, ktoré z objektívnych dôvodov údaje nedodajú, nebudú musieť platiť pokuty.

 

Údaje o žiakoch a rodičoch do RIS dodalo zatiaľ 80 percent škôl.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies