Škody spôsobené superbúrkou odhadujú na 50 miliárd dolárov

NETKY.SK • 2 November 2012, 11:41 • 2 min
Škody spôsobené superbúrkou odhadujú na 50 miliárd dolárov

Škody spôsobené superbúrkou odhadujú na 50 miliárd dolárov - Svet Celkové škody spôsobené superbúrkou Sandy by mohli dosiahnuť 50 miliárd dolárov (vyše 38,75 miliárd eur), informovala dnes tlačová agentúra AP o odhadoch firmy Eqecat. Sandy by sa tým stala

slovakia

left justify in out

img

Celkové škody spôsobené superbúrkou Sandy by mohli dosiahnuť 50 miliárd dolárov (vyše 38,75 miliárd eur), informovala dnes tlačová agentúra AP o odhadoch firmy Eqecat.
      Sandy by sa tým stala po hurikáne Katrina druhou búrkou, ktorá v dejinách USA spôsobila najväčšie škody. Odhad zahŕňa priame škody na majetku, ako aj straty v podnikaní.
      Počet obetí superbúrky sa v celých Spojených štátoch zvýšil na vyše 90 osôb. Metropola New York sa vo štvrtok pomaly začala vracať do normálu, otvorili tu najdôležitejšie trasy metra.
      Avšak v susednom New Jersey sa ľudia zhrozili nad tým, do akej miery bolo zničené pobrežie, a nad správami o ľuďoch, ktorí boli kvôli záplavám stále bez domova. Záplavová voda pritom začína čoraz viac zapáchať.
      Kedysi čisté a krásne atlantické pobrežie - známe z televíznej šou Jersey Shore - bolo zničené. Búrka neušetrila ani bariérové ostrovy pri pobreží. Niektorí obyvatelia sa už len mohli pozrieť na to, čo zostalo z ich domov. Sandy zdemolovala obydlia, firmy, pobrežné promenády.
      Znovu sa objavili varovania v súvislosti s globálnym otepľovaním a možnosťou, že môže prísť aj oveľa horšie počasie. "Nasledujúcich 50 až 100 rokov bude veľmi odlišných od toho, čo sme videli za posledných 50 rokov," povedal Jeffress Williams z výskumného centra amerického Geologického ústavu (USGS) v Massachusetts.
      Rýchlo sa zvyšuje hladina mora a deštruktívne búrky sa objavujú častejšie, čo sa podľa odborníkov ešte môže zhoršiť, vysvetlil Williams.
      Hladina rieky Hudson začala pomaly klesať. V meste Hoboken - na západnom brehu rieky oproti Manhattanu - zostalo vo svojich domoch približne 20.000 ľudí. Pri evakuácii pomáhala národná garda, ale ľudí varovali, aby sa nepribližovali k rieke znečistenej odpadom a chemikáliami zo silne priemyselného regiónu.
      Úrady vyzvali obyvateľov amerického štátu New Jersey, aby šetrili vodou. Najmenej 1,7 milióna obyvateľov tu bolo bez elektriny. Na plynové fľaše sa čakalo v dlhých radoch, pričom dochádzalo k bitkám.
      V New Yorku otvorili nepoškodené časti najväčšieho dopravného systému v USA, pričom 4,6 milióna odberateľov ešte bolo bez elektriny. Bol to však pokles v porovnaní s 8,5 milióna ľudí, ktorí zostali bez elektriny po superbúrke.
      Vzrástli obavy o osud starších a chudobných ľudí, ktorí uviazli na horných poschodiach bytových komplexov v oblastiach s výpadkami elektriny. Na chodbách nie je svetlo, nefungujú výťahy a ubúda potravín.
      Newyorský guvernér Andrew Cuomo nariadil dodávky potravín a pitnej vody, aby sa týmto ľuďom pomohlo. V noci na štvrtok boli v New Yorku len približne štyri stupne Celzia.
      Starosta New Yorku Michael Bloomberg povedal, že potrebujú ľudí uistiť o dostupnosti potravín. Predstavitelia newyorských úradov vyjadrili obavy z toho, že ľudia ťahajú vodu z protipožiarnych hydrantov na schodištiach.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies