Rusko vyhostí dvoch českých diplomatov

NETKY.SK • 15 Jún 2020, 17:43 • 2 min
Rusko vyhostí dvoch českých diplomatov

MOSKVA - Rusko vyhostí dvoch českých diplomatov. Oznámil to veľvyslanec Českej republiky v Rusku Vítězslav Pivoňka.

slovakia

left justify in out

Princíp reciprocity

Rusko vyhlásilo dvoch zamestnancov českého veľvyslanectva za non grata, musia do dvoch dní opustiť Moskvu spolu so svojimi rodinami. Ruské ministerstvo zahraničných vecí to oznámilo šéfovi českého veľvyslanectva, Vítězslavovi Pivoňke.

 

Ministerstvo zahraničných vecí zdôraznilo, že sa tak deje na princípe reciprocity.

 

Rusko-české vzťahy

Vyhostenie diplomatov bolo reakciou na nepriateľské činy Prahy a vyhostenie dvoch zamestnancov ruského veľvyslanectva v Českej republike po "absurdných a neopodstatnených obvineniach".

 

Pivoňka však takisto povedal, že konzultácie o vzťahoch medzi Ruskom a Českou republikou sa môžu uskutočniť za niekoľko týždňov. Hlavnou témou bude otázka týkajúca sa sochy sovietskeho maršala Ivana Koneva v Prahe. Začiatkom apríla socha bola rozobraná.

 

img

 

Škandál s jedom

7. júna Česká republika vyhostila dvoch ruských diplomatov. Vyvrcholilo tak niekoľko mesiacov trvajúce napätie v diplomatických vzťahoch medzi Českom a Ruskou federáciou.

 

Vyhostiť ruských diplomatov sa Česká republika rozhodla v reakcii na vyšetrovanie úniku informácie o tom, že do Česka prišiel agent ruských tajných služieb s jedom ricín, ktorého bezpečnostné úrady vyhodnotili ako riziko pre pražského primátora Zdeňka Hřiba, starostu Prahy 6 Ondřeja Kolářa a starostu katastrálneho územia Prahy Řeporyje Pavla Novotného.

 

Tieto informácie, ktoré českým tajným službám posunul jeden zo zamestnancov ruského veľvyslanectva, však boli vymyslené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies