Škandál v Británii: Traja poslanci súhlasili s lobovaním za úplatok

NETKY.SK • 3 Jún 2013, 10:19 • 2 min
Škandál v Británii: Traja poslanci súhlasili s lobovaním za úplatok

LONDÝN - Traja poslanci hornej komory britského parlamentu, Snemovne lordov, skočili na lep novinárom a súhlasili s lobingom za finančnú odmenu. Po vypuknutí škandálu im dnes ich politické strany pozastavili členstvo.

slovakia

left justify in out

Labouristi Brian Mackenzie a Jack Cunningham a člen Ulsterskej unionistickej strany (UUP) John Laird údajne sľúbili reportérovi novín Sunday Times, ktorý o sebe tvrdil, že zastupuje spoločnosť na solárnu energiu, že budú presadzovať v parlamente jej záujmy.

Cunningham na novinárovej nahrávke hovorí, že by mohol pomôcť pri "klopaní na dvere, predstavovaní a uvádzaní k ľuďom, ak bude potrebné aj k ministrom," a že bude klásť otázky v Snemovni lordov za odmenu vo výške do 12.000 libier (14.000 eur) mesačne.

Poslanci britského parlamentu majú zakázané angažovať sa v "platenej podpore" vonkajších skupín a musia priznávať akýkoľvek príjem, ktorý dostanú okrem svojej poslaneckej odmeny. Podľa kritikov sú však tieto pravidlá príliš voľné.

Trojica lordov, ktorí sľúbili reportérovi pomôcť, poprela, že by porušila pravidlá parlamentu. Mackenzie povedal televízii Sky News, že "ho ospravedlní" vyšetrovanie a Laird trval na tom, že "nesúhlasil s vystupovaním ako platený obhajca v žiadnom konaní Snemovne, neprijal žiadnu platbu ani inú odmenu výmenou za poskytnutie parlamentného odporúčania či služieb." Citovala ho agentúra Associated Press.

Labouristická strana dnes oznámila, že obom poslancom počas vyšetrovania aféry pozastavila členstvo. UUP uviedla, že Laird opustil parlamentný klub strany "kým nebude známy výsledok prešetrenia jeho správania sa".

V piatok opustil parlamentný klub Konzervatívnej strany iný politik, poslanec Patrick Mercer s odôvodnením, že chce "zachrániť stranu pred nepríjemnosťami". Prinútili ho k tomu obvinenia z lobovania, ktoré sa chystá odvysielať v televíznom dokumente BBC. 

Nie je to prvá aféra poslancov britského parlamentu. V roku 2009 prepukol škandál, keď vyšlo najavo, že desiatky poslancov si nechávali preplácať z parlamentnej kasy súkromné výdavky, vrátane pornografických filmov či domu pre kačice na záhradnom jazierku. Šiesti z nich skončili vo väzení.

Hovorca labouristov pre zahraničné záležitosti Douglas Alexander sa nechal počuť, že pravidlá o lobovaní treba upraviť, čo ukázali najnovšie obvinenia. 

Vyhlásil, že je nahnevaný dvojnásobne, ako občan Británie, že sa niečo také môže diať v parlamente, aj ako politik. Pretože dobré meno politického úsilia, pokúšajúceho sa nájsť riešenia rokovaním, opäť očiernilo správanie sa, ktoré nemožno obhajovať. Povedal pre BBC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies