Jeden z jej nápadníkov bol presvedčený, že každý by mal denne vypiť aspoň jednu fľašu vína

NETKY.SK • 5 Marec 2020, 06:30 • 2 min
Jeden z jej nápadníkov bol presvedčený, že každý by mal denne vypiť aspoň jednu fľašu vína

„Pokiaľ ide o mňa, som si istá, že by sme si mohli vymeniť pozície. Keby som ja disponovala miliónmi, keby som aj vládla nad celým svetom, vybrala by som si jedine tvojho brata."

slovakia

left justify in out

Najzradnejší orgán

Pre mladú ženu (alebo by sa skôr hodilo povedať dievčinu), nie je ani trochu ľahké vyznať sa vo vlastnom srdci. Je odveká pravda, že ono je najzradnejší orgán, pretože kým ráno prekypuje radosťou, večer líha a kropí pichľavý vankúš slanými slzami. O to horšie sa dá zamotať, pokiaľ je zmienená dievčina o niečo naivnejšia a jej čistá duša sa nezmierila so skutočnosťou, že človek koná niekedy nie z lásky, ale z vypočítavosti.

 

img

 

Román 
Rovnako je na tom aj Catherine, hrdinka nádhernej knihy Opátstvo NORTHANGER. Za jej napísanie môže Jane Austen, a hoci sa spisovateľka preslávila najmä vďaka inému dielu, nemalo by sa zabúdať ani na toto. Čítať tento román je ako potrieť si dušu medom a ukolísať sa do pokoja.

 

 

Neľahký osud hrdinky
Catherine je sedemnásťročná dievčina, ktorá najväčšie potešenie nachádza v spoznávaní románov. Kresliť vie otrasne, a ani pekná príliš nie je. Teda ako malé dievča bola ešte škaredšia, vtedy ani čistotou neoplývala a ani múdrosťou. Čím staršia však bola, tým obstojnejšie jej výzor pôsobil. Keď je miestnosť viac prázdna ako plná, všimne si ju nejeden muž, pretože vynikne jej pôvab.

 

img

 

Výlet
Catherine prvý raz opúšťa domov a v sprievode láskavých známych sa vydáva do Bathu. Niečo také vzrušujúce si zaslúži, aby z toho bola vyvedená z miery, a aby si predstavovala, čo ju tam asi postretne. A veru o zábavu núdza nebude. Najskôr to bude priateľstvo s istou krásavicou, ktoré jej spríjemní pobyt, potom sa k tomu pridá nápadník a za ním ešte jeden.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bath city Photo media. (@bathcityphoto),

 

Nápadníci
Ten prvý je brat onej krásavice, a hoci má určite veľa predností, múdrosť medzi ne rozhodne nepatrí. Myslí si, napríklad, že keby každý vypil denne jednu fľašu vína, svet by bol krajší. A ako nepekne sa vyjadruje o svojej rodine, akú nízku mienku má o ženách, to radšej ani spomínať nebudem. A ten druhý nápadník? Je neslušné odkrývať cudzie pocity, ale ten ukradol Catherinino srdce ihneď.

 

img

 

Nie je všetko zlato...
Catherine možno nie je taká hrdinka, ktorá sa bezhlavo púšťa do pokusu o zmenu spoločnosti, ani neurobila nič veľkolepé, nad čím by sa dalo vzdychať. Ale ako majstrovsky je podaná jej povaha, až ju má čitateľ sto chutí objať a utešiť. Jane Austen by mohla učiť iróniu, lebo aj v románe jej je viac ako dosť. Aj lásku podáva síce s prímesou romantiky, ale aj kusom reálnosti. Nič nie je také, aké sa zdá byť. Joj, keby len niektoré sklamanie tak nebolelo a keby cesta k zbaveniu sa naivity nebola taká všelijako zatočená. Opátstvo NORTHANGER je také úžasné, také lahodné, také okúzľujúce, také... 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies