Skalický trdelník bude mať opäť svoj festival

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 13:10 • 2 min
Skalický trdelník bude mať opäť svoj festival

SKALICA – Skalický trdelník, originálny koláč s dierou uprostred, si v sobotu v Skalici uctia tradičným Trdlofestom. Festival každoročne otvára turistickú sezónu v tomto historickom meste na západe Slovenska.

slovakia

left justify in out

 Jeho neodmysliteľnou súčasťou bude aj ďalší zo série pokusov o upečenie najdlhšieho trdelníka na svete. Špecialisti na pečenie trdelníka sa už dostali nad dvojmetrovú hranicu. K Trdlofestu patria aj súťaže o najlepší Skalický trdelník a Skalický rubín a bohatý kultúrny program. Večer vo Františkánskej záhrade bude patriť hudbe Pavla Dobeša, Petra Spáleného, skupiny Buty a o záver festivalu sa postará Nešvilský krúžek.

 

Počas celého festivalového dňa bude v Skalici sprístupnených trinásť historických pamiatok vrátane Mlyna bratov Pilárikovcov či známej Rotundy sv. Juraja. Návštevníkom bude po celý deň k dispozícii Turistická informačná kancelária, ktorá zabezpečí aj úschovu batožín, požičanie bicyklov a poskytne všetky potrebné informácie pre turistov. Skalický trdelník je sladký koláč posypaný vlašskými orechmi, jeho výroba má v meste tradíciu od konca 18. storočia. Kysnuté cesto sa natáča na drevenú tyč – trdlo, ktoré sa otáča nad ohňom. Koncom roka 2004 vzniklo v Skalici občianske združenie Skalický trdelník, ktorého hlavným cieľom je udržanie tradície pôvodnej výroby trdelníka na otvorenom ohni. Originálnu výrobu a pečenie trdelníka možno vidieť v zrekonštruovaných priestoroch františkánskeho kláštora v centre Skalice. Trdelník klasickým spôsobom pečú na hornom Záhorí aj viacerí podnikatelia. V októbri 2007 získal Skalický trdelník ako prvý slovenský výrobok ochranné zemepisné označenie registrované Európskou komisiou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies