Situácia na Ukrajine: Z východu hlásia najkrvavejšie boje od vyhlásenia prímeria

NETKY.SK • 30 September 2014, 06:34 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Z východu hlásia najkrvavejšie boje od vyhlásenia prímeria

KYJEV - Najmenej 15 ľudí zahynulo dnes na východe Ukrajiny v najhorších bojoch od vyhlásenia prímeria pred troma týždňami, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

18:43 - Rusko upozornilo Bezpečnostnú radu OSN na masový hrob na Ukrajine

Rusko upozornilo dnes Bezpečnostnú radu OSN na masový hrob, ktorý bol nájdený 23. septembra neďaleko východoukrajinského mesta Doneck. Informovala o tom agentúra ITAR-TASS. "Je očividné, že títo ľudia sa stali obeťami represálie - ruky zviazané za chrbtom, na hlave strelné poranenie a na mieste nájdené nábojnice kalibru deväť milimetrov sú dôkazom," odkázal Bezpečnostnej rade OSN Vitalj Čurkin, ruský veľvyslanec pri tomto orgáne.

Podľa Čurkina, ktorého odkaz bol zverejnený v elektronickom dokumentačnom systéme OSN, "dostupné informácie berú do úvahy špekulácie, že týchto civilistov chladnokrvne zastrelili ukrajinskí vojaci". "Existujú správy, že dva dni pred objavením masového hrobu oblasť opustila jednotka 25. výsadkovej brigády ukrajinskej armády a prápor Ajdar. Oblasť bola pod ich kontrolou dlhú dobu," uviedol veľvyslanec. Upozornil aj na skutočnosť, že objavenie masového hrobu zaznamenali členovia pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a zhodné údaje zahrnuli do svojej dennej správy.

 

17:28 - Generálny prokurátor spochybnil lustračný zákon

Návrh ukrajinského lustračného zákona je v rozpore s domácim aj medzinárodným právom a bude mať za následok množstvo súdnych sporov, oznámil dnes ukrajinský generálny prokurátor Vitalij Jarema. "Návrh zákona o lustráciách v mnohých prípadoch odporuje ústave Ukrajiny a princípom medzinárodného práva. Tento návrh zákona postihuje viac ako milión občanov. Je v rozpore s princípom osobnej zodpovednosti. Ak tento návrh zákona nadobudne účinnosť, povedie to k veľkému množstvu súdnych sporov vrátane tých, ktoré budú podané na Európsky súd pre ľudské práva," citovala Jaremu agentúra RIA Novosti.
     

Ukrajinský parlament schválil návrh lustračného zákona 16. septembra. Predseda parlamentu Oleksandr Turčynov ho podpísal 25. septembra a vyzval prezidenta Petra Porošenka, aby tak bezodkladne urobil aj on. Premiér Arsenij Jaceňuk vyhlásil, že lustračný zákon sa bude vzťahovať na zhruba milión štátnych zamestnancov vrátane vysokopostavených vládnych úradníkov. Previerkam sa podrobia všetci členovia vlády, zamestnanci ministerstva vnútra, tajnej služby a prokuratúry, uviedol Jaceňuk s tým, že "pôjde o celú vertikálu moci". Legislatíva zavádza osobitné previerky "osôb oprávnených vykonávať funkcie na úrovni štátu alebo miestnej samosprávy", ako aj previerky kandidátov na takéto posty.

 

16:35 - Proti exprezidentovi Janukovyčovi spustili nové trestné stíhanie

Ukrajinská prokuratúra spustila nové trestné stíhanie proti exprezidentovi Viktorovi Janukovyčovi. Tentoraz za údajne zneužitie úradu, oznámil dnes generálny prokurátor Ukrajiny Vitalij Jarema. Podľa neho je Janukovyč podozrivý zo zneužitia štátnych prostriedkov na vytvorenie špeciálnej komunikačnej siete v rámci telekomunikačnej spoločnosti UkrTelecom, uviedla agentúra RIA Novosti. 
      

Spoločnosť bola privatizovaná v rokoch 2010-2011. V súlade s podmienkami privatizácie sieť financujú jej vlastníci a nie štát. Jarema uviedol, že Janukovyč údajne konal v spolupáchateľstve so skupinou bývalých popredných predstaviteľov štátu vrátane expremiéra Mykolu Azarova či exministra financií Jurija Kolobova. Janukovyč utiekol z Ukrajiny do Ruska vo februári po masových protivládnych protestoch a následnom štátnom prevrate. Úrady spustili voči nemu niekoľko trestných stíhaní, obvinili ho napríklad z nezákonného obohatenia sa a prania špinavých peňazí.

 

12:58 - Prokuratúra začala trestne stíhať ruských vyšetrovateľov

Ukrajinská prokuratúra v utorok začala trestné konanie voči ruským vyšetrovacím orgánom. Ide o reakciu na pondelkové obvinenia Moskvy, ktorá Ukrajincov podozrieva zo spáchania "genocídy". Trestné stíhanie sa týka Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie, orgánu zodpovedajúcemu sa priamo prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Kyjev pritom Moskvu obviňuje z "ilegálneho zasahovania" do činnosti ukrajinských justičných a vyšetrovacích orgánov. "Cieľom je pomáhať teroristickým organizáciám Donecká ľudová republika a Luhanská ľudová republika v ich zločineckých aktivitách," uviedla kyjevská prokuratúra.

 

Ruské úrady začali v pondelok vyšetrovať údajnú genocídu spáchanú na rusky hovoriacom obyvateľstve na východe Ukrajiny. Ruský vyšetrovací výbor vo vyhlásení uviedol, že ukrajinská armáda použila ťažké zbrane proti rusky hovoriacim osobám v Luhanskej a Doneckej republike, pričom o život prišlo vyše 2500 ľudí. Vyšetrovanie údajnej genocídy spáchanej ukrajinským vedením môže ešte zhoršiť už aj tak napäté vzťahy medzi Moskvou a Kyjevom. "Vyšetrovací výbor otvoril kriminálny prípad genocídy proti rusky hovoriacej populácii na juhovýchode Ukrajiny," píše sa vo vyhlásení orgánu.

 

12:51 - OSN varuje pred humanitárnou krízou na východe Ukrajiny

Aj napriek prímeriu vyhlásenému na východe Ukrajiny proruskí separatisti za uplynulých 24 hodín ostreľovali pozície vládnych síl viac než 40-krát, uviedli dnes ukrajinské agentúry UNIAN a Ukrinform. Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk, vedúci Centra vojenských a politických štúdií, na svojej facebookovej stránke informoval, že letisko v Donecku bolo dnes ráno pod paľbou tankov z pozícií proruských separatistov. Podľa správ z dnešného predpoludnia sa v Donecku ozývali delostrelecké salvy, pričom časť obyvateľov mesta po nich zostala bez dodávok plynu.
      

V porovnaní s uplynulými dňami sa dnes situácia nečakane vyostrila aj v Luhanskej oblasti, kde sa podľa agentúry UNIAN bojuje v okolí miest Slovjanoserbsk a Popasna, ktoré ležia juhozápadne od Luhanska. Proruské sily v Luhanskej oblasti do bojov nasadili granátomety Grad a ostreľujú nimi údajne aj civilné objekty, vrátane škôl. Pokúsili sa dobyť aj niekoľko obranných postov Národnej gardy. ich útoky s použitím tankov a granátometov však vládne sily odrazili.
      

V Popasnej došlo v dôsledku intenzívnej paľby aj k obetiam na životoch z radov miestnych obyvateľov. Ostreľovaním je úplne zničený most, škola a niekoľko súkromných domov. Ukrajinské agentúry dnes s odvolaním sa na tlačovú službu OSN informovali, že pokračujúci konflikt na východe krajine vedie k zhoršeniu humanitárnej situácie v regióne. Podľa nich v oblasti, kde od jari prebieha vládna protiteroristická operácia (ATO) sa nachádza asi päť miliónov ľudí. ďalších 300.000 svoje domovy opustilo a sú považovaní za vnútorných presídlencov. 

     

Obyvatelia východu Ukrajiny čelia nedostatku potravín, teplých odevov, pitnej vody a hygienických potrieb. Osoby presídlené v rámci krajiny tiež naliehavo potrebujú teplé oblečenie, pred zimou izolované stany a lieky. OSN upozorňuje, že v mimoriadne zlej situácii sú ľudia, ktorí teraz žijú na územiach kontrolovaných proruskými separatistami: vstup konvojov OSN či iných humanitárnych organizácií do týchto oblastí totiž pre humanitárnych pracovníkov predstavuje bezpečnostné riziko.

 

06:46 - Moskva začala vyšetrovať genocídu ruskojazyčného obyvateľstva na Ukrajine

Moskva začala dnes vyšetrovať "genocídu ruskojazyčného obyvateľstva", ktorú podľa nej páchal Kyjev na východe Ukrajiny, informovala agentúra Reuters.
      

Podľa oficiálneho vyhlásenia ruského Vyšetrovacieho výboru je ruskojazyčné obyvateľstvo terčom útokov ťažkými zbraňami, pri ktorých zahynulo vyše 2500 ľudí v samozvanej Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike.
      

"Neidentifikovaní predstavitelia ukrajinského najvyššieho politického a armádneho vedenia, Národnej gardy a Pravého sektora dali príkaz na úmyselné vyhladenie ruskojazyčných občanov," uviedol Vyšetrovací výbor, ktorý sa zodpovedá len prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Hovorca Vyšetrovacieho výboru Vladimir Markin pre agentúru ITAR-TASS povedal, že vyše 2500 ľudí zahynulo v dôsledku útokov "raketových systémov Grad a Uragan, neriadených leteckých rakiet s kazetovými hlavicami, taktických rakiet Točka-U a ďalších typov ofenzívnej výzbroje".

 

 

06:34 - Z Ukrajiny hlásia najkrvavejšie boje od vyhlásenia prímeria

Najmenej 15 ľudí zahynulo dnes na východe Ukrajiny v najhorších bojoch od vyhlásenia prímeria pred troma týždňami, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady. Počas bojov v okolí letiska v Donecku, ktoré kontrolujú separatisti, zahynulo sedem vládnych vojakov a deväť utrpelo zranenia, uviedol Jurij Birjukov, poradca prezidenta Petra Porošenka. Separatisti oznámili, že prišli o piatich bojovníkov a osem ďalších utrpelo zranenia.

      

Troch zabitých civilistov hlásila radnica v Donecku. Okrem prímeria sa Kyjev a separatisti 5. septembra v bieloruskom Minsku dohodli na výmene zajatcov vo formáte "všetkých za všetkých". Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Andrij Lysenko dnes na brífingu v Kyjeve informoval, že od podpisu dohody bolo prepustených už vyše 1000 ukrajinských vojakov.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies