Situácia na Ukrajine: V Doneckej oblasti sa stále porušuje prímerie

NETKY.SK • 26 Jún 2014, 11:47 • 2 min
Situácia na Ukrajine: V Doneckej oblasti sa stále porušuje prímerie

KYJEV - V Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v noci nadnes opäť došlo k prestrelkám medzi provládnymi ozbrojenými silami a proruskými prívržencami nezávislosti Donbasu, informovala dnes agentúra RIA Novosti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

17:23 - Ukrajinský prezident príde podpísať prelomovú dohodu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko príde v piatok na summit členských krajín EÚ do Bruselu, kde podpíše asociačnú dohodu s Európskou úniou. Ukrajina podpísala s Bruselom politické časti asociačnej dohody ešte marci. V dohode sa obe strany zaväzujú k užšej politickej a ekonomickej spolupráci. Na rad teraz prídu podstatnejšie časti týkajúce sa hospodárstva. Dohodu s Bruselom v piatok podpíše aj moldavská a gruzínska vláda. Rusko však varovalo pred zavedením odvetných opatrení, keďže sa obáva, že po podpísaní dohody budú na Ukrajinu vo väčšej miere prúdiť výrobky z EÚ na úkor produkcie z Ruska. Tam zase smeruje až štvrtina ukrajinského exportu.

 

16:51 - Ruskí pohraničníci popreli správy, že zabili militantov z východu Ukrajiny

Ruskí pohraničníci popreli dnes správy, že zastrelili členov domobrany z východu Ukrajiny, ktorí sa snažili prejsť do Ruska.
"Dňa 26. júna niektoré zahraničné a ruské médiá šírili informácie, že ruskí pohraničníci v okrese Sverdlovsk na rusko-ukrajinskej hranici údajne zastrelili militantov bojujúcich na strane sebaobranných síl (v ukrajinskej Doneckej a Luhanskej oblasti), ktorí sa snažili prejsť do Ruska. Pohraničné oddelenie Federálnej bezpečnostnej služby pre Rostovskú oblasť takéto informácie odmieta," uviedol pre agentúru ITAR-TASS hovorca tohto oddelenia Vasilij Malajev.

 

15:13 - Do parlamentu doručili Porošenkov návrh zmien v ústave

Ukrajinský parlament dnes zaregistroval návrh zmien v ústave, ktoré predložil nový prezident Petro Porošenko. Informovala o tom dnes jeho tlačová služba s tým, že prezident to oznámil v prejave k poslancom Parlamentného zhromaždenia Rady Európy v Štrasburgu. Podľa Porošenka kľúčovou v jeho návrhu je decentralizácia moci.
      

Denník Ukrajinska pravda dnes na svojej webovej stránke zverejnil niektoré Porošenkove návrhy. Navrhuje zrušiť funkcie gubernátorov a rozdelenie na oblasti a nahradiť ich oficiálnymi predstaviteľmi prezidenta a regiónmi.

 

14:29 -  Separatisti súhlasili s ďalšími mierovými rokovaniami

Ukrajinskí separatisti súhlasili s účasťou na mierových rokovaniach, ktoré sa majú konať v piatok s cieľom ukončiť proruské povstanie vo východných regiónoch Ukrajiny. Ďalšie kolo rozhovorov za okrúhlym stolom sa uskutoční v meste Doneck. Účasť separatistov potvrdil jeden z predstaviteľov samozvanej Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgin. Na rokovaní sa okrem zástupcov separatistických regiónov zúčastní ukrajinský exprezident Leonid Kučma, ruský vyslanec v Ukrajine ako aj predstaviteľ Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

 

13:52 - Porošenko vyzval Rusko, aby jeho mierový plán podporilo aj činmi, nielen slovami

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyzval Rusko, aby podporilo jeho mierový plán na upokojenie situácie na východe Ukrajiny "nie slovami, ale činmi".
      

V prejave k Parlamentnému zhromaždeniu Rady Európy v Štrasburgu Porošenko vyzval Moskvu, aby plán, ktorý predstavil minulý piatok, podporila činmi vedúcimi k "zastaveniu zabíjania civilistov a príslušníkov armády" a zabránila ozbrojeným separatistom v prieniku na územie Ukrajiny cez ruské hranice.
      

Ruský prezident Vladimir Putin mierový plán pre východ Ukrajiny podporil a tento týždeň Rada federácie, horná komora ruského parlamentu, vyhovela aj jeho žiadosti a zrušila svoje uznesenie z 1. marca, ktorým mu dala voľnú ruku na vyslanie ruských jednotiek na Ukrajinu.
      

O situácii na Ukrajine dnes Putin telefonicky rokoval s nemeckou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou. Putin upozornil na zhoršujúcu sa humanitárnu situáciu na východe Ukrajiny a na rastúci prílev utečencov. Vymenili si aj názory na kontrolu rešpektovania týždeň trvajúceho prímeria, ktoré vyprší v piatok.  Zhodli sa na nevyhnutnosti predĺženia prímeria a vytvorení podmienok pre regulárnu prácu tzv. kontaktnej skupiny, ako aj na nutnosti prepustiť na slobodu násilím zadržiavané osoby, uviedla agentúra ITAR-TASS.

 

11:57 - Kerry: Rusko musí žiadať od separatistov na Ukrajine odzbrojenie

Americký minister zahraničia John Kerry po stretnutí so svojím francúzskym kolegom vo štvrtok povedal, že Rusko by malo "v najbližších hodinách" vyzvať separatistov na Ukrajine, aby sa odzbrojili. "Plne sme sa zhodli, že je rozhodujúce pre Rusko, aby v najbližších hodinách ukázalo, že chce prispieť k odzbrojeniu separatistov, povzbudiť ich, aby sa odzbrojili, vyvať, aby zložili zbrane a stali sa súčasťou legitímneho procesu," povedal Kerry v Paríži. Dodal tiež, že lídri EÚ prediskutujú možné sankcie proti Moskve na summite v Bruseli, ktorý sa začne vo štvrtok. "Musia byť pripravené," skonštatoval. Podľa vlastných slov však uprednostňuje spoluprácu Spojených štátov, Európy, Ruska a Ukrajiny.

 

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok požiadal parlament o zrušenie rezolúcie umožňujúcej vojenský zásah ruských vojsk na Ukrajine na ochranu tamojšej ruskej menšiny potom, čo sa obe strany ukrajinského konfliktu dohodli na týždňovom prímerí. Ruský líder takto vyjadril podporu Porošenkovmu mierovému plánu tesne pred summitom EÚ, ktorý bude zvažovať aj prijatie ďalších sankcií voči Rusku. Podľa analytikov už tiež ruský líder nepotrebuje hrozbu prípadnej invázie na ochranu ruských záujmov na Ukrajine, keďže mierový plán predpokladá decentralizáciu moci a garancie pre ruskú menšinu. Regionálna autonómia umožní ukrajinským ruskojazyčným oblastiam zablokovať prípadný vstup krajiny do NATO, čoho sa Moskva obáva. Putin zároveň vyzval aj na predĺženie prímeria a na uskutočnenie rokovaní medzi vládou v Kyjeve a proruskými separatistami.

 

img

 

11:50 - OBSE by mala strážiť hranice s Ruskom

Počas telefonického rozhovoru v stredu večer ukrajinský prezident Petro Porošenko, jeho francúzsky kolega Francois Hollande, nemecká kancelárkou Angela Merkelová a ruský prezident Vladimír Putin hovorili o potrebe rozšírenia misie OBSE na východe Ukrajiny. Organizácia má v budúcnosti spolupôsobiť pri kontrole prímeria a ochrane ukrajinských hraníc.

 

Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier sa následne vyjadril optimisticky o predĺžení prímeria, ktoré malo pôvodne trvať do piatku, no bolo niekoľkokrát porušené. Steinmeier však zdôraznil, že na východe Ukrajiny sú stále nezvestní pozorovatelia OBSE, ktorých asi pred mesiacom uniesli proruskí separatisti. "Problémom je, že 20 pozorovateľov OBSE je stále v rukách proruských separatistov. Ak by ich prepustili, bol by to dobrý znak." Ministri zahraničia členských krajín NATO v stredu v Bruseli vyzvali moskovské vedenie, aby vyslalo ďalšie signály na spoluprácu. USA inak varujú pred prísnymi sankciami. NATO požaduje od Ruska, aby prestalo dodávať zbrane proruským separatistom vo východnej Ukrajine. Ruská vláda by mala zintenzívniť podporu Porošenkovho mierového plánu. 

 

Uviedla vo štvrtok rakúska televízna stanica ORF.

 

11:45 - V Doneckej oblasti sa stále porušuje prímerie

V Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v noci nadnes opäť došlo k prestrelkám medzi provládnymi ozbrojenými silami a proruskými prívržencami nezávislosti Donbasu, informovala dnes agentúra RIA Novosti.
      

Predstavitelia separatistov spresnili, že vládne sily ostreľovali ich pozície v oblasti Kramatorska, Slovjanska, Semenivky a Čerevkivky, na čo druhá strana reagovala odvetnou paľbou z mínometov.  Nemenovaný predstaviteľ separatistov na základe toho uviedol, že "o žiadnom prímerí nemôže byť ani reči", aj keď priznal, že intenzita bojov sa v posledných dňoch znížila.
      

Ukrajinské vládne zdroje potvrdili, že počas noci došlo k útokom zo strany protivníka, v ktorých bolo zranených najmenej desať vládnych vojakov. Proruské sily sa priznali aj k ostreľovaniu kontrolného postu vládnych síl v oblasti letiska v Kramatorsku, informovala agentúra Ukrinform. Podľa facebookovej stránky novinára Arťoma Ševčenka útok na letisko je "masívny a dobre pripravený", pričom proruskí ozbrojenci majú k dispozícii aj raketomety Grad. Pomer síl je jeden k trom v prospech protivládnych ozbrojencov, dodal. Miestni obyvatelia prostredníctvom svojich kont v sociálnych sieťach Ševčenkove tvrdenia potvrdzujú.     
      

Ukrajinský prezident Petro Porošenko minulý piatok predstavil svoj 15-bodový mierový plán a nariadil prímerie, ktoré má trvať do piatku. Súčasne však ukrajinským vojakom povolil opätovať paľbu, ak niekto zaútočí na nich alebo na civilistov. Lídri separatistov Porošenkovu výzvu na zastavenie paľby odmietli, neskôr svoj postoj zmenili. Obe strany sa však navzájom obviňujú z porušovania záväzkov. V súvislosti s tým Porošenko nevylúčil predčasné vypovedanie prímeria.
      

Porošenkov mierový plán zahŕňa okrem iného záruky bezpečnosti pre všetkých účastníkov mierových rokovaní; amnestiu pre tých, ktorí zložia zbrane a nespáchali závažné trestné činy; prepustenie rukojemníkov; vytvorenie desať kilometrov širokej nárazníkovej zóny pozdĺž ukrajinsko-ruských hraníc a odsun ilegálnych ozbrojených formácií; vytvorenie koridoru na odsun ukrajinských a ruských žoldnierov; odzbrojenie.
      

Porošenko v nedeľu varoval, že má pripravenú alternatívu pre prípad, že by zlyhal jeho pokus o mierové urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny. Dnes zasa apeloval na vedenie cirkví, aby sa zapojili do realizácie jeho mierového plánu v Doneckej a Luhanskej oblasti. 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies