Slovenka, ktorá vyhrala preteky Európskeho pohára za Českú republiku

NETKY.SK • 26 December 2020, 16:09 • 2 min
Slovenka, ktorá vyhrala preteky Európskeho pohára za Českú republiku

ČESKÁ REPUBLIKA - V aktuálnej sezóne sa Martina Dubovská zúčastnila troch pretekov Svetového pohára. Vo fínskom Levi obsadila v slalome najprv 12. a potom aj 10. miesto. Pred dvoma týždňami prvýkrát vyhrala na svahu v talianskom Klausbergu preteky Európskeho pohára.

slovakia

left justify in out

Lyžiarka Martina Dubovská sa narodila v Třinci českej mame a slovenskému otcovi. rodina si pre život vybrala Liptovský Mikuláš, Martina však reprezentuje Česko. V aktuálnej sezóne už má na konte prvé víťazstvo v Európskom pohári a v priebežnom hodnotení slalomu jej vo Svetovom pohári patrí desiata priečka. 

 

Rozhodnutie

 

Aj keď vo Svetovom pohári jazdí Slovenka už od roku 2011, väčšina Slovákov ju nepozná. Dokonca vyrastala na rovnakom sídlisku ako Petra Vlhová. Otec bol lyžiarsky tréner a tam sa začal aj jej lyžiarsky príbeh. Ako sa na verejnosť dostalo už viackrát, pomery v lyžiarskom zväze na Slovensku však neboli vôbec ideálne. Sama Dubovská hovorí, že ak by zostala pretekať za Slovensku, už dávno by nelyžovala.

 

„V Česku bola lepšia podpora juniorskej kategórie. Bolo to rozhodnutie môjho otca. Mňa sa vlastne nikto nepýtal, ktorú krajinu chcem reprezentovať. Do slovenskej reprezentácie som sa v tom čase nezmestila, a tak sme prešli do Česka. Mala som 16 rokov a zo slovenského zväzu sa o mňa nikto nezaujímal.

V Česku som ako juniorka mala zaplatené štyri sústredenia na ľadovci i trénera, čo bola veľká pomoc.”" dodala lyžiarka, ktorá sa zúčastnila aj dvoch posledných olympiád v Soči a Pchjongčchangu.”

 

img

 

Nepatrím nikam

 

Martina Dubovská ale hovorí, že zmena reprezentačnej kombinézy ju stále mrzí. „Na Slovensku ani neexistujem, pretože som Češka. A v Čechách som zasa prisťahovalec zo Slovenska. Ľudia mi tam aj tam dávajú pocítiť, že k nim nepatrím. To zamrzí. Na druhej strane môžem byť rada, že ma Česká lyžiarska federácia vzala. Mohla som lyžovať, podporovali ma,” uviedla a dodala. „Som šťastná, že môžem lyžovať a robiť to, čo ma baví. Česko mi dalo túto možnosť, za čo som mu vďačná,” lyžiarka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona