Situácia na Ukrajine: Pri zostrelení ukrajinských vrtuľníkov boli zrejme použité ruské zbrane

NETKY.SK • 1 Júl 2014, 06:51 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Pri zostrelení ukrajinských vrtuľníkov boli zrejme použité ruské zbrane

WASHINGTON - Americký veliteľ síl NATO v Európe Philip M. Breedlove dnes uviedol, že zbrane proruských separatistov použité pri zostrelení ukrajinských lietadiel a vrtuľníkov pravdepodobne dodala Moskva. Uviedla to dnes tlačová agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:12 - Soros vyzval EÚ, aby bola na strane novej Ukrajiny a proti novému Rusku

Európska únia (EÚ) ako model medzinárodného riadenia záležitostí musí pomôcť "novej Ukrajine" v jej boji proti "novému Rusku" prezidenta Vladimira Putina. Povedal to americký investor a filantrop George Soros počas bruselského stretnutia s predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom a bývalým francúzskym ministrom financií Pierrom Moscovicim.
      

Ako dnes uviedol európsky internetový denník EUobserver, toto stretnutie sa konalo v pondelok večer v Múzeu krásneho umenia v Bruseli. 
      

Počas debaty 83-ročný Američan maďarského pôvodu povedal, že Európa je v stave prekonať "akútnu fázu" ekonomickej krízy, bude však čeliť "novej existenčnej hrozbe", tentoraz v politickej rovine. 

 

14:32 - Putin: Zodpovednosť za ďalšie násilie na Ukrajine už nesie Porošenko

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok konštatoval, že Rusku a jeho európskym partnerom sa nepodarilo presvedčiť ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, aby predĺžil prímerie na východe Ukrajiny. Vyhlásil, že plnú zodpovednosť za násilie v jeho krajine teraz nesie práve Porošenko, ktorý sa rozhodol obnoviť vojenské operácie proti proruským povstalcom. "Bohužiaľ, ja a moji európski kolegovia sme ho nedokázali presvedčiť, že cesta k stabilnému, silnému a trvalému mieru nevedie cez vojnu," povedal Putin ruským veľvyslancom, ktorých prijal v Moskve. Doteraz podľa neho Porošenko nemal priamu zodpovednosť za konflikt na východe Ukrajiny, teraz však prevzal plnú vojenskú i politickú zodpovednosť za ďalší vývoj. Putin tiež zdôraznil, že Rusko bude pokračovať v ochrane záujmov ruských občanov v zahraničí.

 

11:01 -  Armáda zaútočila na základne povstalcov

Ukrajinské sily obnovili v utorok vojenské operácie proti proruským separatistom na východe krajiny. Vojaci útočili na základne separatistov, uviedol predseda ukrajinského parlamentu. "Môžem vás informovať, že dnes ráno bola obnovená aktívna fáza protiteroristickej operácie. Naše vojenské jednotky útočia na základne a kontrolné stanovištia teroristov," povedal Oleksandr Turčynov poslancom parlamentu potom, ako prezident Petro Porošenko oznámil, že prímerie so separatistami neobnoví.

 

Porošenko v televíznom prejave vyhlásil, že vládne sily pôjdu oslobodiť územia Ukrajiny. Urobil tak niekoľko hodín po oficiálnom vypršaní termínu vládnej ponuky proruským separatistom, aby odovzdali zbrane. Podľa jeho slov sa "jedinečná šanca na mier nestala realitou", pričom za dôvody označil "zločinné akcie militantov". 

 

06:54 - Prezident Porošenko nepredĺžil prímerie so separatistami na východe

Ukrajinský prezident Petro Porošenko nepredĺžil prímerie s proruskými separatistami na východe krajiny, ktoré vypršalo v pondelok o 21.00 h SELČ. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá citovala Porošenkovu kanceláriu.
      

Ako ďalej uviedla agentúra Reuters, Porošenko prehlásil, že ukrajinská armáda zaútočí a oslobodí ukrajinské územia. Ukrajinský prezident dodal, že akékoľvek šance na mierové riešenie konfliktu na východe Ukrajiny boli premrhané kvôli protizákonnému počínaniu proruských rebelov.
      

"Rozhodnutie nepredĺžiť prímerie je našou odpoveďou teroristom, militantom a rabujúcim lupičom," odkázal Porošenko podľa internetovej stránky BBC.
      

Porošenkove rozhodnutie neobnoviť jednostranné prímerie prichádza len niekoľko hodín po jeho telefonickom rozhovore s francúzskym a ruským prezidentom - Francoisom Hollandom a Vladimirom Putinom, v ktorom sa štátnici údajne zhodli na dôležitosti zloženia zbraní.

 

img

 

06:50 - Pri zostrelení ukrajinských strojov boli zrejme použité ruské zbrane

Americký veliteľ síl NATO v Európe Philip M. Breedlove dnes uviedol, že zbrane proruských separatistov použité pri zostrelení ukrajinských lietadiel a vrtuľníkov pravdepodobne dodala Moskva. Uviedla to dnes tlačová agentúra AP.
      

Medzi zlikvidovanými ukrajinskými strojmi bolo napríklad aj transportné lietadlo, ktorého zostrelenie 14. júna si vyžiadalo smrť všetkých 49 ľudí na palube.
      

Generál Philip M. Breedlove uviedol tieto tvrdenia na dnešnej tlačovej konferencii v Pentagóne. Generál povedal, že fakty ešte stále posudzujú odborníci, ale pokladá za "veľmi pravdepodobné", že tieto zbrane poskytlo Rusko.
      

Podľa generála Breedlova Rusi dodávajú celú škálu ťažkých zbraní separatistom, ktorí bojujú na východe Ukrajiny - sú medzi nimi aj protilietadlové zbrane. Generál tiež dodal, že aj keď existujú pozitívne signály o vývoji smerujúcom k ukončeniu konfliktu, on sám je opatrný, keďže Rusko naďalej poskytuje podporu separatistom.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies