Situácia na Ukrajine: Putin nariadil vojakom po cvičeniach návrat na základne

NETKY.SK • 19 Máj 2014, 15:45 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Putin nariadil vojakom po cvičeniach návrat na základne

SIMFEROPOL - Tisíce Tatárov si dnes ma Kryme pripomenuli 70. výročie začiatku stalinských deportácií, v rámci ktorých sovietske úrady deportovali na Sibír, Ural a do strednej Ázie asi 200.000 ich predkov. Vyše 40 percent z deportovaných zahynulo na následky hladu a chorôb.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

17:42 - Lajčák: Rusko sa neteší z toho, kam sa dostali jeho vzťahy s EÚ a NATO

Ruská strana sa neteší z toho, kam sa dostali jej vzťahy s Európskou úniou a Severoatlantickou alianciou. "Uvedomujú si, že to nie je dobrá situácia," povedal dnes šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák v telefonickom rozhovore pre TASR krátko pred odletom z Moskvy do vlasti.
      

V ruskej metropole sa dnes stretol so svojím partnerom Sergejom Lavrovom. ,Ako Lajčák uviedol, dialóg a spolupráca medzi Moskvou, Bruselom a NATO sú momentálne zamrznuté, pričom Lavrov avizoval, že po ich normalizácii sa bude treba porozprávať o tom, ako by v budúcnosti mali vyzerať a nejakým spôsobom ich inak nastaviť.
     

"Vieme, prečo k tomu došlo, ale ak vyriešime otázku Ukrajiny, ak dokážeme situáciu deeskalovať a naštartovať politický proces, k čomu potrebujeme Rusko, tak potom bude priestor hovoriť o tom, ako majú vyzerať naše vzťahy," poznamenal Lajčák.

 

17:22 - EIB požičia Ukrajine 55 miliónov eur na výstavbu železničného tunela Beskydy

Európska investičná banka (EIB) dnes oznámila, že poskytne pôžičku 55 miliónov eur na financovanie výstavby nového dvojstranného 1,82 km dlhého železničného tunela na Ukrajine. Pôjde o projekt v rámci regionálnej železničnej siete Východného partnerstva, ktorý má v oblasti pohoria Beskydy zlepšiť dopravné spojenie medzi Ukrajinou a štátmi EÚ.
      

Viceprezident EIB László Baranyai, ktorý je zodpovedný za úverové operácie na Ukrajine, v tejto súvislosti uviedol, že banka uvoľnením pôžičky vyslala silný signál pre modernizáciu prepojení pozdĺž kľúčového dopravného koridoru, ktorý má zásadný význam pre ďalšie prehĺbenie integrácie medzi Ukrajinou a Európskou úniou.
      

Ide o prvý úver EIB na podporu sektora železničnej dopravy na Ukrajine, ktorý má prispieť k rozvoju tohto druhu dopravy bez zásahov do životného prostredia.  Projekt tunela pod Beskydami je v súlade so zámerom EIB, ktorá začiatkom tohto roka uviedla, že v nadchádzajúcich troch rokoch (2014-2016) poskytne úvery Ukrajine vo výške 3 miliárd eur. Úvery banky zapadajú do koncepcie EÚ podporiť rozvoj Ukrajiny a jej hospodárstva a podporiť aj touto cestou jej hlbšiu integráciu s úniou.

 

16:03 - NATO chce novú schôdzku s Ruskom o Ukrajine, Moskva zatiaľ nereaguje

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen dnes počas vystúpenia v Bruseli uviedol, že aliancia v záujme upokojenia situácie na Ukrajine navrhla novú schôdzku s najvyššími ruskými predstaviteľmi. Rasmussen spresnil, že stretnutie by sa mohlo konať už začiatkom budúceho týždňa, avšak Moskva zatiaľ na pozvánku nereagovala.
     

"Sme otvorení politickému dialógu," uviedol Rasmussen v rámci kritického vystúpenia voči "poburujúcemu sa správaniu" Ruska, ktoré sa týkalo ukrajinskej krízy. Generálny tajomník NATO upozornil, že aliancia nemá pochýb o tom, že Rusko je hlboko zapojené do destabilizácie situácie na východnej Ukrajine.

      

Zároveň Rasmussen zopakoval už predošlú informáciu o tom, že aliancia nemá konkrétne náznaky o tom, že by Rusko stenčovalo vojenské sily rozmiestnené pozdĺž hraníc s Ukrajinou. "Bohužiaľ... sme nevideli žiaden dôkaz, že by Rusi začali sťahovať vojakov z ukrajinských hraníc," povedal Rasmussen pred novinármi. 

 

16:00 -  Pentagón nezaznamenal náznaky odsunu ruských jednotiek

Americký Pentagón dnes uviedol, že nezaznamenal nijaké náznaky sťahovania sa ruských jednotiek od ukrajinských hraníc napriek oznámeniu Kremľa, že ruský prezident Vladimir Putin vydal rozkaz na návrat vojakov na stále základne.Hovorca Pentagónu kontradmirál John Kirby skonštatoval, že videli správy o Putinových rozkazoch na odsun jednotiek od ukrajinských hraníc a majú jasno v tom, že vyzvali ruskú armádu, aby pracovala na deeskalácii napätia.
      

Kirby povedal, že ak sú tieto správy pravdivé, také stiahnutie vojakov bude vítané. Dodal, že nevideli nijaký náznak pohybu jednotiek, informovala tlačová agentúra Reuters. Moskovský Kremeľ dnes predpoludním informoval, že Putin dal ministrovi obrany Sergejovi Šojgu rozkaz, aby sa vojská zapojené do vojenského cvičenia v Rostovskej, Belgorodskej a Brianskej oblasti vrátili do miest svojej stálej dislokácie.
      

Kremeľ dodal, že jednotky ukončili plánovanú jarnú fázu bojovej prípravy vojsk v spomínaných oblastiach a po návrate do kasární budú v príprave pokračovať na najbližších polygónoch (cvičiskách). Medzičasom bruselská centrála NATO informovala, že v blízkosti východných hraníc Ukrajiny zatiaľ nezaznamenala nič, čo by svedčilo o odsune ruských vojsk sústredených v tejto oblasti. K rovnakému záveru dospelo zatiaľ aj ukrajinské Centrum politických a vojenských štúdií.

 

img

 

 

14:57 - Putin a Pan budú rokovať o Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin a generálny tajomník Organizácie Spojených národov Pan Ki-mun prediskutujú krízu na Ukrajine a ďalšie témy počas stretnutia, ktoré sa uskutoční v utorok v čínskom Šanghaji. Informovala o tom ruská tlačová agentúra ITAR-TASS citujúca Putinovho hovorcu Dmitrija Peskova. Pan sa už v Číne nachádza a Putin, ktorý sa sporí so Západom o budúcnosť Ukrajiny, začne svoju dvojdňovú návštevu krajiny v utorok. Počas nej by mal s čínskymi predstaviteľmi podpísať viacero dohôd.

 

Západ obviňuje Putina z podnecovania napätia a nepokojov na Ukrajine, čo Kremeľ odmieta. V pondelok ruský prezident podľa štátnych médií nariadil vojenským silám, ktoré sa zúčastňovali na cvičeniach v troch regiónoch hraničiacich s Ukrajinou, návrat na ich základne. Severoatlantická aliancia reagovala, že žiadne náznaky sťahovania ruských vojakov z hranice nevidí.

 

14:44 - Kyjev preveruje odsun ruských vojsk, žiada zrušiť ruské letecké cvičenie

Kyjevská vláda dnes oznámila, že berie na vedomie informáciu o rozkaze na odsun ruských vojsk od východných hraníc Ukrajiny do miest ich stálej dislokácie, o ktorom dnes informoval moskovský Kremeľ. 
      

"Informácie o reálnych krokoch ruskej strany v súvislosti s tým (oznámením) preverujeme," uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského MZV, na ktoré sa vo svojej správe odvolala ruská agentúra ITAR-TASS.
      

Ukrajinská diplomacia súčasne vyzvala Rusko, aby zrušilo cvičenie svojho vojenského letectva, ktoré sa od 21. do 25. mája uskutočnia v oblasti Lipecka, Voroneže a Riazane.  Cvičenie Aviadarts-2014 podľa ukrajinského rezortu diplomacie len posilní napätie v čase konania predčasných prezidentských volieb na Ukrajine.
      

Moskovský Kremeľ dnes predpoludním informoval, že Putin dal ministrovi obrany Sergejovi Šojgu rozkaz, aby sa vojská zapojené do vojenského cvičenia v Rostovskej, Belgorodskej a Brianskej oblasti vrátili do miest svojej stálej dislokácie. Kremeľ dodal, že jednotky ukončili plánovanú jarnú fázu bojovej prípravy vojsk v spomínaných oblastiach a po návrate do kasární budú v príprave pokračovať na najbližších polygónoch.
     

Medzičasom dnes bruselská centrála NATO informovala, že v blízkosti východných hraníc Ukrajiny zatiaľ nezaznamenalo nič, čo by svedčilo o odsune ruských vojsk sústredených v tejto oblasti. 

 

13:56 - EÚ odošle v utorok do Kyjeva 100 miliónov eur

Prvú finančnú tranžu vo výške 100 miliónov eur z celkového 1,6-miliardového balíčka finančnej pomoci pre Ukrajinu, poskytne EÚ v utorok 20. mája. Uviedla to dnes hlavná hovorkyňa Európskej komisie (EK) Pia Ahrenkildeová.
      

"Tento program je navrhnutý... na pomoc Ukrajine pokryť časť svojich naliehavých potrieb financovania zahraničných pohľadávok," spresnila hovorkyňa exekutívy EÚ. Ahrenkildeová počas stretnutia s novinármi zároveň spresnila, že ďalšie platby pre Kyjev budú nasledovať po tom, keď ukrajinská vláda ratifikuje zmluvu o pôžičke. Európska komisia nevylúčila možnosť použitia týchto finančných zdrojov na vyrovnanie ukrajinských účtov za dodávky energie z Ruska.

 

13:56 - NATO ani Ukrajina nezaznamenali odsun ruských vojsk

NATO zatiaľ v blízkosti východných hraníc Ukrajiny nezaznamenalo nič, čo by svedčilo o odsune ruských vojsk sústredených v tejto oblasti. Uviedol to dnes v Bruseli hovorca NATO v reakcii na správy, že ruský prezident Vladimir Putin nariadil jednotkám ruských ozbrojených síl nachádzajúcich sa v blízkosti hraníc s Ukrajinou, aby sa vrátili na domovské základne. V prihraničnej oblasti nebadať "nijaký náznak sťahovania ruských vojakov," povedal hovorca NATO s odkazom na družicové snímky z dnešného rána.

 

13:04 - Lavrov: Rusko nemá námietky proti reverznému toku plynu cez Slovensko

Dohoda o reverznom toku plynu cez slovenské územie na Ukrajinu neporušuje dohody s Ruskom, vyhlásil dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Spätný tok plynu cez Slovensko má umožniť dodávať plyn na Ukrajinu z Európy. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

Kyjev sa snaží zvýšiť nákupy plynu z Európy, ktoré by sa transportovali cez Slovensko. Dôvodom je takmer zdvojnásobenie ceny plynu z Ruska. Moskva predtým signalizovala, že reverzný tok plynu by mohol porušovať kontrakty Slovenska s ruským plynárenským koncernom Gazprom.
      

"Nemáme proti tomu námietky," odpovedal dnes Lavrov na tlačovej konferencii na otázku týkajúcu sa reverzného toku cez Slovensko. Na tlačovej konferencii sa zúčastnil aj jeho slovenský rezortný kolega Miroslav Lajčák, ktorý je aktuálne v Moskve.
      

Spoločnosti Eustream a Ukrtransgaz podpísali koncom apríla dohodu, ktorá má umožniť reverzný tok plynu cez slovenské územie na Ukrajinu.

 

img

 

12:00 - Lavrov: Vzťahy Ruska s EÚ a NATO treba podstatne prehodnotiť

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že v súvislosti s krízou na Ukrajine treba prehodnotiť vzťahy Ruska s EÚ a NATO.

      

Ako informovala agentúra ITAR-TASS, Lavrov to vyhlásil na úvod stretnutia so slovenským rezortným kolegom Miroslavom Lajčákom.
     

 "Chceme v Rade Rusko-NATO posúdiť medzinárodné záležitosti, európsku situáciu - to, čo sa v kontexte krízy na Ukrajine deje medzi nami, medzi Ruskom a EÚ," uviedol Lavrov. Podľa jeho slov tieto vzťahy potrebujú "podstatné prehodnotenie". Spresnil, že Rusko sa snaží s EÚ a NATO urobiť príslušnú analýzu.

 

img

 

11:20 - Kremeľ tvrdí, že Putin nariadil odsun ruských vojsk od hraníc s Ukrajinou

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil jednotkám ruských ozbrojených síl nachádzajúcich sa v blízkosti hraníc s Ukrajinou, aby sa vrátili na domovské základne. Informovala o tom dnes tlačová služba Kremľa. Putin dal ministrovi obrany Sergejovi Šojgu rozkaz, aby sa vojská zapojené do vojenského cvičenia v Rostovskej, Belgorodskej a Brianskej oblasti vrátili do miest svojej stálej dislokácie. Kremeľ dodal, že jednotky ukončili plánovanú jarnú fázu bojovej prípravy vojsk v spomínaných oblastiach a po návrate do kasární budú v príprave pokračovať na najbližších polygónoch.

 

img

 

 

11:02 - Kremeľ konštatoval nárast napätia na Ukrajine, príčinou je operácia vládnych síl

Život jedného ukrajinského vojaka si dnes vyžiadal útok proruských separatistov na pozície vládnych jednotiek na hore Karačun v blízkosti mesta Slovjansk, kde sa dnes ráno obnovili boje o televíznu vežu. Ďalší vládny vojak prišiel dnes o život pri ostreľovaní kontrolného stanovišťa vládnych síl v Slovjansku. Ako spresnila agentúra Ukrinform, proruské sily útočili zo zálohy - z areálu materskej školy. Vo vyhlásení ukrajinského ministerstva obrany sa na margo incidentu uvádza, že útočníci donútili vojakov vládnych síl k odvete, pričom pri prestrelke došlo k poškodeniu objektu. K zraneniam či obetiam na životoch z radov civilistov nedošlo. Agentúra AP dnes informovala, že pri mínometnej paľbe na okraji dediny Andrijivka pri Slovjansku došlo k poškodeniu hlavnej tepny plynovodu. Po zásahu vypukol požiar, pri ktorom nebol nikto zranený. Z Luhanskej oblasti dnes ukrajinské agentúry informovali o útoku separatistov na transformačnú stanicu, po ktorom sa bez dodávok elektrickej energie ocitol ferozliatinársky závod. 

 

      

Moskovský Kremeľ dnes konštatoval rast napätia na Ukrajine a spresnil, že to súvisí s pokračovaním "trestnej operácie", ako Rusko označuje protiteroristickú operáciu ukrajinskej armády, polície a Národnej gardy proti proruským separatistom na východe a juhu Ukrajiny. Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov, ktorý dnes informoval o hodnotení situácie na Ukrajine vedením štátu, spresnil, že toto konštatovanie zaznelo na operatívnej porade prezidenta Vladimira Putina s členmi Rady bezpečnosti Ruskej federácie. Schôdzka sa uskutočnila dnes v Soči pred Putinovým odletom na návštevu Číny.

 

 

09:36 - Tymošenková navrhuje referendum o EÚ a NATO

Kandidátka blížiacich sa volieb ukrajinského prezidenta Julija Tymošenková dnes vyzvala usporiadať referendum o vstupe krajiny do NATO a EÚ. Podľa jej slov túto záležitosť nemôže rozhodnúť jednotlivý politik, ale všetci občania Ukrajiny. Na svojej webovej stránke Tymošenková ďalej uviedla, že "v súčasnej situácii, keď treba hľadať zložité, ale efektívne riešenia, aby sa na Ukrajinu vrátil mier, môže byť takým riešením pripojenie sa Ukrajiny k EÚ a NATO". Tymošenková navrhuje, aby sa referendum o tom uskutočnilo "okamžite".

 

img

 

09:25 - Putin: Vzťahy s Čínou majú pre Rusko najvyššiu prioritu

V súvislosti s ochladnutím vzťahov so Západom, ktoré spôsobila závažná politická kríza na Ukrajine, sa ruský prezident Vladimir Putin snaží upevniť vzťahy s Čínou, napísala dnes agentúra AP. Deň pred utorňajšou cestou do Šanghaja ruský prezident pre čínske médiá povedal, že vzťahy s Čínou majú pre Rusko najvyššiu prioritu. Zmluva o vývoze zemného plynu do Číny podľa Putina čaká už len na podpis, čo zabezpečí diverzifikáciu exportných trás a umožní Číne splniť jej rastúce energetické nároky.

 

img

 

09:29 - Ukrajina si od prezidentských volieb sľubuje stabilizáciu

Od prezidentských volieb, ktoré sa túto nedeľu uskutočnia na Ukrajine, si časť tamojších politikov sľubuje stabilizáciu a ukončenie legitimizácie nového vedenia krajiny, píšu ukrajinské a ruské tlačové agentúry. Časť tamojšej politickej scény i zahraničia, najmä Rusko, však spochybňuje vládu, ktorá sa moci v Kyjeve ujala po masových prozápadných nepokojoch a zosadení prezidenta Viktora Janukovyča. Viac sa dočítate TU!
     

09:27 - Rusko žiada OBSE o pomoc pri prepustení novinárov zadržaných na Ukrajine

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval dnes Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), aby pomohla sprostredkovať prepustenie ruských novinárov zadržaných na Ukrajine. Podľa Lavrovových slov vedenie OBSE ubezpečilo Rusko, že okamžite podnikne nevyhnutné kroky na oslobodenie novinárov internetovej televízie LifeNews, ktorých ukrajinské orgány zadržali v nedeľu večer neďaleko východoukrajinského mesta Kramatorsk. Ruské MZV poslalo demarš s touto požiadavkou aj misii OBSE v Kyjeve, informovala agentúra ITAR-TASS. Ukrajinské ministerstvo obrany dnes podľa agentúry Ukrinform potvrdilo zadržanie dvoch ruských novinárov, ktorí sa pri Kramatorsku chystali nakrúcať reportáž o príprave na ostreľovanie miestneho vojenského letiska "teroristami". Ukrajinskí vojaci zadržali celú skupinu vrátane novinárov, ktorí mali v úmysle vysielať reportáž v režime online.

 

08:30 - Samozvaná Luhanská ľudová republika si zvolila vedenie

Samozvaná Luhanská ľudová republika na východe Ukrajiny si v nedeľu zvolila vedenie, informovala dnes agentúra ITAR-TASS. Republikové zhromaždenie zvolilo za hlavu štátu Valerija Bolotova a za premiéra Vasilija Nikitina. Aleksej Kariakin sa stal predsedom zhromaždenia, ktoré zároveň prijalo dočasnú ústavu republiky. "Mojím prvým krokom vo funkcii premiéra republiky bude vytvoriť vládu. Konkrétnych kandidátov predstavím neskôr," uviedol Nikitin.

 

06:55 - Krymskí Tatári si pripomenuli výročie začiatku stalinských deportácií

Tisíce Tatárov si dnes ma Kryme pripomenuli 70. výročie začiatku stalinských deportácií, v rámci ktorých sovietske úrady deportovali na Sibír, Ural a do strednej Ázie asi 200.000 ich predkov. Vyše 40 percent z deportovaných zahynulo na následky hladu a chorôb. Nové úrady Krymu, v marci tohto roku anektovaného Ruskom, nedovolili Tatárom zorganizovať spomienkové stretnutie v centre regionálnej metropoly Simferopol, kde sa dnes preventívne rozmiestnili jednotky poriadkovej polície, domobrany a obrnené transportéry.  Už v piatok bol vydaný trojtýždňový zákaz konania masových zhromaždení na celom polostrove, oficiálne kvôli násilnostiam na juhovýchode Ukrajiny. 

      

Tatári si výročie začiatku deportácii pripomenuli pri mešite na predmestí Simferopolu, kde sa ich napriek zákazu zišlo okolo 20.000. Dav mávajúci modro-žltými ukrajinskými zástavami začal rozhorčene pískať, keď nad zhromaždením nízko prelietavali vrtuľníky ruskej armády, uviedla agentúra AP. 
      

Tatársky muftí pred zhromaždením predniesol modlitby za obete deportácií a zároveň vyzval na dialóg s novými úradmi Krymu. Účastníci demonštrácie prijali rezolúciu vyzývajúcu na autonómny štatút Krymskej republiky v rámci Ruska, ktorý by zaistil dodržiavanie ich práv. Požadovali tiež zákonné zakotvenie zastúpenia Tatárov v zákonodarných a výkonných orgánoch republiky, ako aj okamžité ukončenie diskriminácie a represií voči príslušníkom ich menšiny. 
      

Stovky krymských Tatárov sa dnes zišli i na spomienkovom pochode v ukrajinskej metropole Kyjev. Medzi pochodujúcimi bol aj medzinárodne známy vodca tatárskej komunity Mustafa Džemilev, ktorému Moskva po marcovej anexii zakázala vstup na územie Krymu i celého Ruska.   
      

Moslimskí Tatári v súčasnosti tvoria asi 12 percent z dvoch miliónov obyvateľov Krymu a mnohí patria medzi rozhodných odporcov ruskej anexie polostrova. Stalinské deportácie v nich zanechali hlbokú nedôveru voči ruským úradom a vláda Moskvy pre mnohých z nich zostáva symbolom útlaku, exilu a utrpenia, uviedla agentúra Reuters. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies