Situácia na Ukrajine: Domobrana tvrdí, že zostrelila dve bezpilotné lietadlá

NETKY.SK • 16 Jún 2014, 15:05 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Domobrana tvrdí, že zostrelila dve bezpilotné lietadlá

KYJEV - Približne 50 "teroristov" zahynulo a 150 utrpelo zranenia za posledných 24 hodín v bojoch s armádou na ukrajinskom juhovýchode, informoval dnes hovorca protiteroristickej operácie (ATO) Vladyslav Selezňov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

16:27 - Prezident Porošenko navrhuje prímerie so separatistami

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že tento týždeň navrhne podrobný mierový plán, vrátane prímeria s proruskými separatistami na východe štátu. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na ruskú agentúru Interfax.
      

Porošenko sa tak vyjadril, keď otváral zasadnutie ukrajinskej rady pre národnú bezpečnosť. Porošenko povedal, že "prímerie bude navrhnuté ako úvod prezidentovho mierového plánu". Najprv sa teda zavedie prímerie so separatistami a to poskytne dostatok času na dosiahnutie dohody o navrhovanom mierovom pláne.

 

14:56 - Gazprom: Spor s Ukrajinou ohrozuje dodávky plynu do Európskej únie

 Rusko vidí "nezanedbateľné" riziká, ktoré ohrozujú tranzit do Európskej únie (EÚ). Povedal to šéf ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexej Miller len niekoľko hodín po tom, čo Moskva zastavila dodávky plynu na Ukrajinu. To je už tretie prerušenie dodávok pre spory okolo platieb za posledné desaťročie. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

"Pokiaľ ide o tranzitné riziká, existujú a sú nezanedbateľné," povedal Miller na tlačovej konferencii. Gazprom vyhlásil, že Ukrajina musí najprv zaplatiť dlh za už dodaný plyn vo výške takmer 4,5 miliardy USD (3,3 miliardy eur) a začať platiť za ďalší plyn dopredu, než obnoví dodávky.

 

14:39 - Šéf Naftogazu chce zvýšiť dodávky na Ukrajinu prostredníctvom reverzného toku

Šéf ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Naftogaz Andrij Kobolev požiadal Európsku komisiu, aby Európska únia zvýšila dodávky plynu na Ukrajinu prostredníctvom reverzného toku, keďže Rusko od dnešného dňa dodávky plynu pre Ukrajinu zastavilo. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
      

"Naftogaz sa rozhodol obrátiť na Európsku komisiu s návrhom, aby zabezpečila väčší objem plynu pre Ukrajinu prostredníctvom reverzného toku cez Slovensko," povedal Kobolev počas schôdzky predstaviteľov ukrajinskej vlády. "V súčasnosti dostávame v rámci celkových reverzných dodávok okolo 16 miliónov kubických metrov (m3) plynu denne. Tento objem by sme chceli zvýšiť," dodal šéf Naftogazu.

 

13:09 - Eustream nezaznamenal dopoludnia zmeny v dodávkach plynu z Ukrajiny

Spoločnosť Eustream nezaznamenala dnes na kompresorovej stanici Veľké Kapušany, na hranici s Ukrajinou, k 11.30 hod. SEČ zníženie tlaku alebo objemov plynu smerujúceho z východu do EÚ. Uviedol to dnes pre TASR hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan v reakcii na informáciu agentúr Reuters, AP a RIA Novosti, že ruská plynárenská spoločnosť Gazprom zastaví dodávky plynu na Ukrajinu po tom, ako ukrajinská spoločnosť Naftogaz nesplnila do stanoveného termínu podmienku splatenia aspoň časti dlhu za plyn.
      

"Ukrajinská strana nám potvrdila nomináciu na dnešný deň v nezmenenej výške. Situáciu na slovensko-ukrajinskej hranici budeme nepretržite monitorovať a pravidelne vyhodnocovať," ubezpečil hovorca eustream, a.s.

 

12:36 - Gazprom a Naftogaz podali žaloby na arbitrážnom súde

 Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Naftogaz v pondelok na arbitrážnom súde v Štokholme podala žalobu o vrátenie preplatkov v celkovom objeme 6 mld. USD, ktoré jej údajne dlží ruský plynárenský koncern Gazprom. Naftogaz vo vyhlásení ďalej uviedol, že od Gazpromu žiada za dodávky zemného plynu z Ruska "férové a trhové ceny". Podľa medializovaných informácií Gazprom po uplynutí termínu, ktorý stanovil Kyjevu na zaplatenie dlhu 1,95 mld. USD, obmedzil dodávky plynu pre Ukrajinu. Na arbitrážnom súde v Štokholme predtým Gazprom zažaloval Ukrajinu. Ruská spoločnosť v pondelok uviedla, že od Kyjeva žiada uhradenie dlhu za plyn v celkovej výške 4,5 mld. USD. 

 

12:28 - Prodan: Rusko zastavilo dodávky plynu pre Ukrajinu, tranzit však Kyjev garantuje

Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan oznámil, že Rusko dnes úplne zastavilo dodávky plynu pre Ukrajinu, no Kyjev garantuje, že dodávky pre odberateľov ruského plynu v Európe budú pokračovať aj naďalej. Informovala o tom agentúra Reuters. Viac sa dočítate TU!
 

Yuriy Prodan 

img

 

12:20 - Domobrana tvrdí, že zostrelila dve bezpilotné lietadlá

Domobrana z východoukrajinskej Horlivky dnes oznámila, že jej bojovníci zostrelili v nedeľu dve armádne bezpilotné lietadlá.
      

Podľa nej sa však zostrelené stroje doteraz nepodarilo nájsť. "Počet bezpilotných lietadiel vo vzdušnom priestore Horlivky nedávno niekoľkonásobne stúpol. Chcú sa o nás viac dozvedieť," citovala agentúra ITAR-TASS jedného z predstaviteľov domobrany. Dodal, že stroje zostrelili ručnými zbraňami a protilietadlovými raketami.

      

Tlačové oddelenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) správu bezprostredne nepotvrdilo. Informovalo však o tom, že domobrana z Horlivky zostrelila v sobotu frontový bombardér Su-24, ktorý patril ukrajinskej armáde.
      

"Dve lietadlá typu Su-24 zaútočili v Horlivke kazetovými bombami na budovu riaditeľstva pre vnútorné záležitosti. Jedno z lietadiel bolo zostrelené prenosným systémom protivzdušnej obrany," dodalo tlačové oddelenie DĽR.

 

 

12:10 - Čína odsúdila útok na ruské veľvyslanectvo v Kyjeve

Viac sa dočitate TU!

 

11:18 - Armáda informovala o likvidácii desiatok teroristov

Približne 50 "teroristov" zahynulo a 150 utrpelo zranenia za posledných 24 hodín v bojoch s armádou na ukrajinskom juhovýchode, informoval dnes hovorca protiteroristickej operácie (ATO) Vladyslav Selezňov.

"Ukrajinské špeciálne jednotky neutrpeli žiadne straty," citovala Selezňova agentúra UNN.
      

Podľa agentúry RIA Novosti boje pokračujú napriek memorandu o mieri a dohode, ktorú prijal ukrajinský parlament pred prezidentskými voľbami z 25. mája, ako aj sľubu nového prezidenta Petra Porošenka začať proces deeskalácie konfliktu. Boje si vyžiadali už stovky obetí na oboch stranách vrátane civilného obyvateľstva.
      

Vodca samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Valerij Bolotov informoval, že v piatok a sobotu zahynulo v bojoch 100 miestnych obyvateľov. "Medzi obeťami sú civilisti a bojovníci domobrany," citovala Bolotova agentúra ITAR-TASS.

 

 

23.24 - Neďeľné rokovanie o cene plynu bez výsledku

Počas nedeľného rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom o stanovení ceny plynu sa opäť nepodarilo dospieť k dohode. Zúčastnené strany sa však dohodli na pokračovaní rozhovorov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Podľa zdroja blízkeho rokovaniam, rozhovory nepriniesli žiadne výsledky aj napriek tomu, že Rusko hrozí zastavením dodávok plynu do Kyjeva, ak ukrajinská strana nezaplatí dlh vo výške 1,95 miliardy dolárov do pondelka 16. júna. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies