Kedy toto skončí? Na východe Slovenska organizujú psie zápasy už aj deti

NETKY.SK • 19 December 2020, 12:18 • 2 min
Kedy toto skončí? Na východe Slovenska organizujú psie zápasy už aj deti

SEČOVCE – Iniciatíva za záchranu zvierat podala niekoľko trestných oznámení pre organizovanie psích zápasov na východe Slovenska.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom zvierací ombudsman v príspevku na sociálnej sieti Facebook. Ako sa ďalej píše, Československému kastračnému programu sa podarilo získať anonymné zábery z osady v Sečovciach, na ktorých 9 až 12 ročné deti uviazali psíka na špagát a hodili ho medzi svorku rozzúrených psov, začali situáciu okamžite riešiť.

 

Zvierací ombudsman podal už trestné oznámenie za týranie zvierat. Potom čo dobrovoľníci dorazili do osady našli dohryzenú fenku z videa, ktoré dieťa kope a štve proti ostatným psom. Fenka bola odobratá s rozsiahlymi zraneniami po celom tele a je vo veľmi vážnom stave.

 

„V prípade sme svedkami aj tzv. psích zápasov, ktorých organizácia sa aj vďaka našej hromadnej pripomienke v novele trestného zákona stala trestným činom v oblasti envirokriminality,“ píše sa v príspevku.

 

 

„Podľa nášho názoru dochádza aj k ohrozeniu mravnej výchovy mládeže, ktorej dôsledkom sú podobné prípady, keď deti často páchajú z nevhodných popudov svojho okolia násilie na zvieratách,“ informoval zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová.

 

Cieľom tejto iniciatívy je posilniť právnu ochranu zvierat, aby boli tyrani spravodlivo potrestaní, pričom je nesmierne dôležité, aby boli takéto prípady dôsledne vyšetrenétrestne stíhateľné.

 

„Vieme, že obdobných prípadov sa dejú desiatky, že obrázky utýraných, dorezaných a domlátených zvierat často vyvolávajú emócie. Musíme si však uvedomiť, že posty kruto usmrtených zvierat na sociálnych sieťach im spravodlivosť neprinesú. Pre dosiahnutie spravodlivosti pre týrané zvieratá je potrebná dôsledná právnická práca, a preto sa snažíme zo všetkých síl pomôcť,“ uzavrela zvieracia ombudsmanka.

 

Takýto prípad pritom nie je ojedinelí. Psie zápasy sa organizujú pravidelne, pri ktorých umierajú nevinné zvieratá v ukrutných bolestiach. Väčšinu takýchto prípadov sa žiaľ nedarí dokázať a ľudia tak môžu pokačovať v tejto krutosti.  

 

Prečítajte si tiež: Zvierací ombudsman predstavil kľúčové body reformy, ktoré by mohli dať stopku týraniu zvierat



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies