Nepriaznivá situácia na domácom trhu s mliekom pretrváva, varujú slovenskí prvovýrobcovia

NETKY.SK • 27 Marec 2017, 11:21 • 2 min
Nepriaznivá situácia na domácom trhu s mliekom pretrváva, varujú slovenskí prvovýrobcovia

BRATISLAVA - Nepriaznivá situácia na domácom trhu s mliekom naďalej pretrváva napriek zvyšovaniu nákupných cien, uviedol Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka (SZPM).

slovakia

left justify in out

Ako informoval, priemerná nákupná cena mlieka dosiahla vo februári 29,52 centa na kilogram, čo je v porovnaní s januárom navýšenie o 0,37 centa za kilogram. Vývoj cien mlieka v ostatných štátoch Európskej únie je však dynamickejší.

Zástupcovia farmárov sú touto dlhotrvajúcou situáciou znepokojení. „Evidujeme, že od augusta minulého roka sa nákupné ceny mlieka mierne zvyšujú. Ale vzhľadom na vývoj európskych nákupných cien, ako aj na pokles dodávok mlieka na Slovensku, sme očakávali rýchlejšie tempo ich rastu. Nárast nákupnej ceny mlieka v objeme šesť centov na kilogram za obdobie ôsmich mesiacov nezodpovedá našim očakávaniam,“ uviedla riaditeľka SZPM Margita Štefániková.

Prvovýrobcovia dostali za kilogram surového mlieka viac ako 30 centov naposledy v januári 2015. Nákupné ceny sa tak držia pod touto pomyselnou hranicou už viac ako dva roky. „Neboli naplnené ani predbežné odhady z októbra minulého roka, kedy bol predpoklad nárastu nákupných cien nad hranicu 30 centov do konca roka 2016. Túto hranicu však nedosiahla ani tohtoročná februárová cena, tá bola na úrovni len 29,52 centa za kilogram mlieka,“ uviedol predseda SZPM Alexander Pastorek.

Podľa mliekarov bol minulý rok pre farmárov mimoriadne náročný. Ceny mlieka sa pohybovali na úrovni 23 až 28 centov za kilogram, pričom v júli klesli na minimum. Spracovatelia nakupovali surové kravské mlieko za 23,12 centa. Išlo o najnižšie nákupné ceny za posledných sedem rokov.

Nepriaznivá situácia mala za následok aj pokles produkcie mlieka. Spracovatelia nakúpili vo februári tohto roka od prvovýrobcov o 4 227 ton mlieka menej ako v januári. V medziročnom porovnaní sa nákup surového kravského mlieka znížil o 6,8 %. „Za minulý rok sme zaznamenali najvyšší výpadok dodávok mlieka zo všetkých krajín Európskej únie. Pokles dodávok mlieka predstavuje až 42 miliónov kilogramov, čo zodpovedá 5 % ročnej produkcie mlieka na Slovensku,“ uzavrela Štefániková.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies