Simon: Vláda nechráni pôdu pred cudzincami, ale obmedzuje svojich obyvateľov

NETKY.SK • 23 Apríl 2014, 17:13 • 2 min
Simon: Vláda nechráni pôdu pred cudzincami, ale obmedzuje svojich obyvateľov

BRATISLAVA - Vláda nezmyselným zákonom nechráni pôdu pred nákupom cudzincami, ale obmedzuje svojich obyvateľov a znehodnocuje ich majetok.

slovakia

left justify in out

Uviedol to opozičný poslanec Národnej rady SR Zsolt Simon (Most-Híd) v reakcii na návrh zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, ktorý dnes odobrila na skrátené legislatívne konanie vláda SR.
     

"Keby vláda a odborníci z Komjatíc chceli zakázať cudzincom nákup slovenskej pôdy, tak by ako podmienku nákupu uviedli, že kupujúci je štátnym občanom Slovenskej republiky a má na jej území minimálne trvalý pobyt 5 rokov," priblížil.
     

V predloženom znení zákona sa podľa Simona však len zvýhodňuje pár ľudí v obci, ktorí si môžu pôdu kúpiť a obmedzuje sa 1,5 až 2 milióny vlastníkov tým, že sa určuje, komu môžu svoju pôdu predať. "Výsledným efektom bude zníženie ceny pôdy a znehodnotenie vlastníctva občanov," myslí si opozičný poslanec.
     

Toto opatrenie podľa neho treba vnímať aj v kontexte zmien, ktoré vláda prijala v minulom roku, keď vytvorila priestor na 25-ročný prenájom pôdy. "Neodbornosť sa prejavuje v plnej nahote. Zahraniční a ani slovenskí záujemcovia si nemôžu kúpiť pôdu na podnikanie, ale prenajať ju na 25 rokov s automatickým predĺžením na 50 rokov. Prenájom na 25 rokov či 50 rokov sa však rovná takmer vlastníctvu," dodal Simon.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies