Silný vietor a šmykľavé chodníky komplikujú pohyb na horách

NETKY.SK • 28 Január 2018, 11:14 • 2 min
Silný vietor a šmykľavé chodníky komplikujú pohyb na horách

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Očakávaný výskyt silného vetra v horských oblastiach, ktorý v priebehu dňa dosiahne v nárazoch rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre pešiu turistiku a horolezectvo. Pohyb v horskom teréne komplikujú aj zľadovatené a šmykľavé turistické chodníky. Horská záchranná služba (HZS) preto žiada návštevníkov o zvýšenú opatrnosť pri túrach. Informovala o tom prostredníctvom oficiálnej internetovej stránky.

slovakia

left justify in out

Silný nárazový vietor a zľadovatený podkladový sneh predstavuje potenciálne nebezpečenstvo najmä v oblasti Vysokých, Nízkych a Západných Tatier. HZS odporúča použiť počas pohybu v horskom teréne Tatier zimný turistický výstroj a pripomína, že stmievať sa začína už o 16. hodine. Vo Vysokých Tatrách sa neodporúča pohyb ponad chaty.

 

Pri súčasnom ochladení sú exponované miesta Veľkej Fatry na hrebeni ľadové a šmykľavé. "Preto si na hrebeňovú turistiku treba zobrať stúpacie železá a cepín," informovala HZS na stránke.

 

Žltý turisticky značený chodník (TZCH) popod Stoh v Malej Fatre a rovnako aj TZCH traverz sedlo za Hromovým na chatu Chleb je uzatvorený. V nižších polohách sa podľa horských záchranárov na chodníkoch nachádza nesúvislá vrstva snehu a ľadu.

 

Ferrata v Lučanskej Malej Fatre je otvorená, no zasnežená a zľadovatená. Zabezpečovacie zariadenia sú podľa horských záchranárov na niektorých miestach pod snehom, preto HZS odporúča zimný horolezecký výstroj. Takisto hrozí samovoľné spúšťanie splazov zo strmých svahov nad ferratou.

 

Turistické chodníky a tiesňavy Slovenského raja sú otvorené a schodné. Uzavretá je len ferrata HZS v rokline Kyseľ. Na celom území treba rátať so zimnými podmienkami. "Na turistických chodníkoch je vrstva zľadovateného snehu, na drevených rebríkoch a technických zariadeniach sa šmýka, dbajte na zvýšenú opatrnosť. Odporúčame použiť turistické mačky, prípadne čakan alebo lyžiarske paličky," upozornili horskí záchranári.

 

V Kremnických vrchoch sú vzhľadom na nepriaznivé podmienky a vysoké riziko úrazu v zimnom období uzatvorené via ferratové cesty Trubačova veža a Výzva. Ako jediná je podľa HZS otvorená via ferratová cesta "Komín", náročnosť C.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies