Silné búrky na Slovensku spôsobili ďalšie povodne!

NETKY.SK • 25 Jún 2013, 13:08 • 2 min
Silné búrky na Slovensku spôsobili ďalšie povodne!

RIMAVSKÁ SOBOTA – Silná večerná prietrž mračien a lokálne záplavy spôsobili mnoho problémov vo viacerých obciach okresov Rimavská Sobota, Revúca či Poltár. Ako pre agentúru SITA uviedol prednosta Obvodného úradu v Rimavskej Sobote Pavol Struhár, v dôsledku prívalových dažďov museli v obvode Rimavská Sobota vyhlásiť tretí stupeň povodňovej aktivity.

slovakia

left justify in out

Postihnuté boli najmä obce pri rieke Rimava - Kociha, Hrachovo, Rimavská Baňa, Klenovec, Hnúšťa, Rimavské Zalužany. Najhoršia situácia bola podľa Struhára v obci Hucín v okrese Revúca, kde o 22:45 vyhlásili mimoriadnu situáciu a museli evakuovať približne 20 obyvateľov do kaštieľa. „V dôsledku vyliatia potoka Rybník im bolo poskytnuté náhradné bývanie,“ povedal Struhár.

Cesta medzi Veľkými Teriakovcami a Rimavskými Zalužanmi v okrese Rimavská Sobota bola v noci miestami pod vodou. Prívalová voda, ktorá sa liala z okolitých kopcov, zaplavila polia a mnoho domov. Voda a naplaveniny poškodili aj viacero plotov. Podľa vyjadrení jednej z obyvateliek Kocihy, voda prišla za chvíľu a miestami siahala až po pás. Navyše prúd z lesa zosunul na cestu svah, premávku riadili policajti. Cestu medzitým čistili privolané ťažké mechanizmy. Tie boli potrebné aj pri obci Utekáč v okrese Poltár, kde zosunuté bahno a skaly zablokovali premávku až na niekoľko hodín. S následkami počasia tu zápasili aj hasiči, a to aj pre vážny úraz v obci Utekáč. „Krátko po 23:00 sa podarilo príslušníkom HaZZ dostať ťažkou technikou do obce, kde poskytli zranenej osobe predlekársku prvú pomoc a následne ju transportovali k vozidlu zdravotnej záchrannej služby,“ opísal situáciu Erik Piater z krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Pri Utekáči stále zasahujú hasiči, podľa Piatera sú pri obci poškodené mosty, cesty a v jarkoch sú autá, ktoré strhol silný prúd vody. 

Ako Piater doplnil, intenzívna zrážková činnosť v noci spôsobila lokálne povodne vo viacerých obciach okresov Banská Bystrica, Brezno, Detva, Poltár a Rimavská Sobota. Veľké množstvo prívalovej vody spôsobilo problémy v 19-tich obciach Banskobystrického kraja. Na riešenie vzniknutých udalostí bolo v pondelok nasadených 65 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru z Banskobystrického kraja, 29 kusov hasičskej techniky a pomoc občanom poskytlo aj 24 členov obecných hasičských zborov.

VRANOV NAD TOPĽOU - Silná búrka, ktorá sa v noci nadnes prehnala východom Slovenska spôsobila vybreženie tokov vo viacerých obciach Prešovského kraja. Vodný živel napáchal najväčšie škody v okrese Vranov nad Topľou.

"V noci sme zasahovali v obci Granč-Petrovce, okres Levoča a v obciach Štefanovce, Ondavské Matiašovce a Holčíkovce v okrese Vranov nad Topľou. Išlo väčšinou o čerpanie vody zo suterénov rodinných domov, odstraňovanie popadaných stromov a sprejazdnenie komunikácií, na ktorých sa nachádzali nánosy bahna a zeminy," informovali TASR z operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove.

Najviac zásahov absolvovali hasiči v čase od 22. do 02. h. Momentálne sa už na čerpaní vody nepodieľajú. 

Voda z vybrežených tokov spôsobila najväčšie škody v okrese Vranov nad Topľou. V Ondavských Matiašovciach zobral silný prúd lávku z miestneho potoka. Hasiči tam čerpali vodu zo suterénov desiatok rodinných domov. 

S podobnými problémami sa borili v noci nadnes aj Štefanovce. Na čerpaní vody zo suterénov rodinných domov sa tam podieľali hasiči zo Záchrannej brigády z Humenného. "To čo nám spadlo na okolité lesy a polia sme mali za päť minút dole v dedine," povedal pre TASR štefanovský starosta Peter Giboda. S podobnou situáciou sa podľa vlastných slov v obci zatiaľ nestretol. 

"Voda sa dostala takmer do každého domu v dedine, silný prúd potoka strhol dve lávky a ďalšie dve poškodil. Z rigola pri kostole nám zároveň povytrhávalo betónové panely," konkretizoval Giboda. 

ČOLTOVO - Silná búrka v noci na dnes spôsobila v obci Čoltovo (okr. Rožňava) prívalovú vodu, ktorá zaplavila časť obce. Hasiči museli odčerpávať vodu z pivníc 18 rodinných domov. 

Prívalová voda podľa hasičov narobila značné škody, keď strhla asfalt z cesty a niektoré miesta tak neboli prejazdné.   

Od 21.00 h až do rána zasahovali v obci príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) z Rožňavy v spolupráci s miestnymi dobrovoľnými hasičmi. "Niekde čistili aj kanálové priepusty, aby mala voda kam odtiecť. Čerpacie práce vykonali v celkovo 18 rodinných domoch," uviedol pre TASR krajský operačný dôstojník HaZZ v Košiciach Jozef Mižura.

Hasiči počas noci odčerpávali vodu aj v Drienovci v okrese Košice okolie, kde zaplavilo prístavbu rodinného domu.

Nočný dážď s vetrom spôsobil v Prešove miestne záplavy a strhával stromy

PREŠOV 25. júna (SITA) – Nočný prudký dážď, na niektorých miestach so silným vetrom, spôsobil vo viacerých obciach Prešovského kraja miestne záplavy a postrhával stromy a konáre. Najväčšie škody napáchala voda v okrese Vranov nad Topľou, kde sa dostala do pivníc domov, na polia a do záhrad. Niektoré obce hlásia aj škody na komunikáciách. Hasiči odstraňujú z vozoviek popadané stromy. Agentúru SITA informovala operačná dôstojníčka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Anna Hudáková. Nikto sa nezranil.

Miestne potoky sa vyliali z korýt v obciach Štefanovce, Ondavské Matiašovce, Holčíkovce, Hanušovce nad Topľou (okres Vranov nad Topľou), kde hasiči pomáhajú čerpať vodu z pivníc a odstraňujú nánosy bahna z vozoviek. Popadané stromy boli prekážkou na cestách v obciach Vyšný Mirošov (Svidník), Kochanovce (Bardejov), Roškovce (Medzilaborce), kde zasahujú hasiči od rána. 

Starosta obce Štefanovce v okrese Vranov nad Topľou Peter Giboda bojoval so záplavami aj v sobotu. Dnes pre agentúru SITA uviedol, že tentoraz to bolo horšie, lebo zem už bola natoľko nasiaknutá vodou, že nevládala vstrebať viac vody a všetko stieklo do Štefanovského potoka. Voda sa vyliala uprostred dediny. Priesaky majú vo všetkých domoch. V 20-tich domoch pomáhali čerpať vodu hasiči, v ostatných asi 30-tich si pomohli ľudia vlastnými prostriedkami. Na miestnej ceste na 250 metroch vytrhal prúd vody asfalt. Z rigolu v dĺžke 60 metrov vytrhlo kamene. Ľudia majú k domom podmyté lávky. Konáre a nánosy bahna natoľko znížili prietok, že sa voda vylieva z koryta aj napriek tomu, že už výrazne klesla jej hladina. V obci starosta v noci vyhlásil 3. stupeň povodňovej aktivity. Ráno voda opadla a zmenil to na 2. stupeň. 

Podobne je to aj v iných obciach zasiahnutých nočnou búrkou a záplavami.

Pre povodeň v Brezne vyhlásili mimoriadnu situáciu

V Brezne, kde pre lokálne povodne platí od pondelka večera mimoriadna situácia, narobila voda najväčšie problémy v mestských častiach Starý Mazorník, Rohozná, Podkoreňová a na Lichardovej ulici v centrálnej časti mesta. Ako pre agentúru SITA ďalej uviedla asistentka tamojšieho primátora Alena Šperková, voda zatopila viacero domov a garáží a niektoré úseky ciest vrátane cesty I/66 na východnom okraji mesta. „Zasahovali všetky záchranné zložky v meste, odkláňala sa doprava z neprejazdných komunikácií, technické služby mesta odstraňovali prekážky, ktoré bránili odtoku vôd,“ uviedla Šperková. Ako dodala, problém nerobí rieka Hron, ale voda s bahnom, ktorá sa do mestských častí liala z okolitých svahov. V meste naďalej zasadá krízový štáb.

Aj v Kokave nad Rimavicou v okrese Poltár vyhlásili pre povodeň spôsobenú večerným prívalovým dažďom mimoriadnu situáciu. Ako informoval tamojší starosta Ján Chromek, prudká voda zničila časť miestnej komunikácie a hrozilo, že rozvodnená Rimavica zničí aj dva mosty vrátane mosta na ceste tretej triedy smerom na Hnúšťu. „Museli sme odpáliť zábradlie na mostoch. Zatiaľ nikto nevie posúdiť v akom stave je podmočená komunikácia, pod ktorou sú aj inžinierske siete vrátane plynu. Železničná doprava medzi Kokavou a Utekáčom nepremáva,“ uviedol Chromek. Dodal, že povodeň tiež zaplavila približne 20 domov pozdĺž Rimavice a viacero záhrad. Mimoriadnu situáciu však už dnes okolo 10:00 odvolali, tretí stupeň povodňovej aktivity stále platí.

Po výdatnej búrke evakuovali 22 ľudí z troch domov do obecného kaštieľa v Hucíne

Rodiny z troch domov museli v noci evakuovať v obci Hucín v okrese Revúca. Voda po výdatnom daždi poškodila staré domy natoľko, že sa stali neobývateľné. Ako pre TASR povedal starosta obce Ľubomír Samko, 22 ľudí dočasne ubytovali v obecnom kaštieli.

Ťažké mechanizmy a dobrovoľníci momentálne likvidujú škody po nočnej búrke. Usilujú sa predovšetkým spriechodniť kanály, aby uvoľnili cestu ďalšej vode, pretože v dedine očakávajú opäť dážď. "Búrka netrvala dlho, no masa vody pritiekla do dediny z okolitých polí. Vytopilo množstvo suterénov rodinných domov, voda zaplavila aj kotolňu a udrela aj na obecné múzeum a takmer sa dostala aj do obecného úradu. Na okraji obce poškodila tri staré domy natoľko, že sa stali neobývateľné. Ľudí sme museli evakuovať a dočasne sme ich ubytovali v obecnom kaštieli. Momentálne odpratávame neporiadok, škody zatiaľ vyčíslené nemáme," dodal Samko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies