Silná orientácia obchodu na krajiny EÚ je rizikom

NETKY.SK • 18 Apríl 2013, 14:26 • 2 min
Silná orientácia obchodu na krajiny EÚ je rizikom

BRATISLAVA - Slovenský zahraničný obchod je veľmi vysoko orientovaný na krajiny Európskej únie, čo predstavuje potenciálne riziko obchodnej politiky. Konštatuje to rezort hospodárstva vo svojom analytickom vyhodnotení výsledkov a tendencií zahraničného obchodu Slovenskej republiky za rok 2012.

slovakia

left justify in out

Výrazná závislosť obchodnej politiky od vývoja ekonomického prostredia v krajinách Európskej únie vytvára predpoklady pre možné negatívne dosahy na obchodnú bilanciu.

"Vychádzajúc z tejto skutočnosti je potrebné okrem doterajšej orientácie na trhy Európskej únie podporovať tiež diverzifikáciu obchodných aktivít aj do ďalších krajín,“ píše sa v materiáli, s ktorým by sa mal zaoberať aj vládny kabinet. Ministerstvo hospodárstva uvádza v materiáli krajiny, do ktorých je vysoký potenciál rastu vývozu, ako sú Ruská federácia, Ukrajina, Bielorusko, Kazachstan, krajiny Balkánu, zvlášť Srbsko, Chorvátsko a Bosna a Hercegovina.

Rastový potenciál však rezort hospodárstva vníma aj v krajinách východnej a juhovýchodnej Ázie, obzvlášť v Číne, Južnej Kórei a Indii. Vzhľadom na postupnú liberalizáciu obchodu sú to však aj vyspelé ekonomiky ako USA, Japonsko, Kanada a Austrália, ostatné krajiny Spoločenstva nezávislých štátov, krajiny Latinskej Ameriky, Perzského zálivu, severnej Afriky a Juhoafrická republika. "Tieto teritóriá by mohli pre najbližšie obdobie tvoriť základ pre smerovanie podpory teritoriálnej diverzifikácie obchodnej politiky,“ uvádza sa v dokumente.

Podiel slovenského vývozu do krajín Európskej únie totiž v minulom roku tvoril až 83,9 %. A to napriek tomu, že sa tento podiel prvýkrát medziročne znížil. Ministerstvo hospodárstva to považuje za náznak naštartovania priaznivého vývoja zahraničného obchodu smerom k znižovaniu závislosti na trhoch Európskej únie, ktoré nemajú výrazný rastový potenciál. Najvyšší nárast vývozu sa zaznamenal do európskych krajín mimo únie, afrických krajín, do Ázie a Ameriky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies