Sila rozhodnutí, časť prvá: Až zajtra sa uvidí, či sme dnes konali správne

NETKY.SK • 28 December 2023, 10:00 • 2 min
Sila rozhodnutí, časť prvá: Až zajtra sa uvidí, či sme dnes konali správne

Je to asi takto. Každé naše rozhodnutie, či sa nám zdá obyčajné alebo nie, ovplyvní smer, ktorým sa v budúcnosti uberieme. Viem, nechceme premýšľať o dôsledkoch, lebo pravdou je, že v prípade, ak sú negatívne, (a to sa stáva častejšie, než by sme chceli), jediné, po čom túžime, je vyhnúť sa im. Ale aj tak, poďme si na silu rozhodnutí posvietiť viac.

slovakia

left justify in out

Príklad zo života
 
Porozprávam vám teraz jeden príbeh, ktorý som čítala, aby ste pochopili, čo mám na mysli.
Craig Groeschel, americký metodistický kazateľ, sa so svojou terajšou manželkou zoznámil za pomerne zvláštnych okolností. K ich prvému stretnutiu viedlo jedno, na pohľad malé, rozhodnutie.
 
Craig bol vysokoškolák, čakalo ho učenie na skúšku, a ako to všetci veľmi dobre poznáme, nechcelo sa mu. Práve vtedy ktosi organizoval párty a on veľmi intenzívne premýšľal, že by sa jej zúčastnil a učenie by vynechal. Ale keďže to je a aj bol muž zásad, zvolil si ťažšiu a aj nepríjemnejšiu možnosť, že predsa len radšej bude investovať do svojich vedomostí.
 
Šiel teda do knižnice, kde ho po ramene poklepala dievčina. Usmiali sa na seba, rozprávali sa, a keďže sympatie boli vzájomné, pozval ju na večeru.
 
No a na tej večeri, ktorá sa, mimochodom, uskutočnila až o deň neskôr, lebo veď viete, bol verný zásadám a mienil sa vzdelávať, sa prihodilo čosi zvláštne. Zdieľal sa s ňou o svojom vzťahu k Bohu, že je kresťan a s Najvyšším to myslí vážne. Hovoril, aké je úžasné modliť sa a čítať Bibliu a ona len pokrútila hlavou.
 
Prepáč, ale toto je na mňa priveľa,“ povedala a skôr, než by sa medzi nimi čokoľvek rozvinulo, bol koniec.
 
Dievčinu zazrel znovu až po niekoľkých mesiacoch a ona mu so smiechom oznámila, že pozná ženu, ktorá je rovnako zaľúbená do Ježiša ako on. A áno, tá žena, tiež kresťanka, sa volá Amy, dnes sú manželia, majú šesť detí a slúžia cirkvi. Nie je to úžasné, že jedno rozhodnutie spôsobilo toto všetko?
 
Príklad z Biblie
 
Podobné príbehy máme aj v Biblii. Nedávno som znovu a zas bola zasiahnutá, keď som čítala o tom, ako sa udialo Vzkriesenie Ježiša z mŕtvych. Zrejme ma to nikdy neomrzí, a to je dobré, nikoho z nás by to nemalo omrzieť.
 
Bola nedeľa, keď Ježišovi najbližší trúchlili. Nádej odišla, vyhliadka na budúcnosť žiadna. Len strach. Ten odveký nepriateľ ľudstva ich všetkých spojil, gniavil a bránil normálne dýchať. Ženy vstali skôr, vstali hneď, ako vyšlo slnko a ponáhľali sa k hrobu, kde bolo uložené telo toho, ktorý ich mal zachrániť. Nešli robiť nič výnimočné, nič, nad čím by sme povzdychli. Nie, len obyčajná vec. Len podľa obyčajov, ktoré vládli v krajine, chystali sa natrieť telo bez života masťami.
 
A potom, keď sa dostavili na miesto, čo uvideli, im zmenilo život. Hrob bol prázdny, kameň odvalený a anjel zvestoval, že Ježiša síce polapila smrť, ale On nad ňou zvíťazil. Ženy sa smú pochváliť prvenstvom, ony prvé videli zázrak, počuli o ňom, mali možnosť mu uveriť.
Lebo sa v jedno obyčajné ráno obyčajne rozhodli. Možno sme aj my iba o krok k zázraku. Možno v jedno obyčajné ráno niečo obyčajné urobíme a príde to, o čom len snívame.
 
Zlé rozhodnutia
 
Príklady, čo som uviedla, mali dobré konce, lebo aj rozhodnutia boli dobré. Ale viete, ako to v živote býva, nie vždy to tak je.
 
Mária sa raz rozhodla ísť na stretnutie. Jedna káva, to mi nič neurobí, hovorila si v duchu. Pozval ju istý muž, nevyzeral najhoršie a kávou sa to malo začať aj skončiť. Lenže on sa vo chvíli, keď to nečakala, naklonil bližšie a pobozkal ju. Následky, ktoré z toho vzišli, boli ohromujúce. Za všetky spomeniem len skutočnosť, že na päť rokov sa ocitla v jeho rukách. V rukách násilníka, manipulátora a narkomana. Keby len bola povedala nie na kávu, ktovie, čo by ju čakalo, ale určite niečo lepšie.
 
Niekedy to tak býva, že namiesto nie vyslovíme áno, keď by sme mali mlčať, prehovoríme, keď by sme nemali nikam ísť, tak ideme. Rozhodnutia. Také dôležité, také opomínané. Počkaj, človek, len sa zamysli. Pouvažuj, či to, čo chceš urobiť, ti prinesie dobro a či, naopak, zlo. Či ťa privedie bližšie k svetlu a či ťa oddiali. Len vydrž a nekonaj unáhlene.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihoková
Michaela Mihokova, Zdroj foto: Unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies