Čína velebí britského diplomata, ktorý zachránil topiacu sa ženu

NETKY.SK • 17 November 2020, 16:35 • 2 min
Čína velebí britského diplomata, ktorý zachránil topiacu sa ženu

PEKING – Britského diplomata v Číne oslavujú ako hrdinu potom, ako zachránil topiacu sa ženu.

slovakia

left justify in out

Britského diplomata pri záchrane života jednej mladej ženy zachytila kamera. Natočené video sa tak začalo virálne šíriť nie len po celej Číne, ale aj vo Veľkej Británii. Informoval o tom denník The Guardian.

 

Bol jediný, kto jej prišiel na pomoc

Stephen Ellison (61) pôsobí v stredočínskej provincii Čchung-čchingu ako generálny konzul. Incident sa odohral, keď bol profesionálny diplomat na prechádzke popri brehu rieky, keď sa v tom pošmykla a spadla do rozvodnenej rieky iba 24-ročná žena.

 

Video zachytáva, ako Číňanka bojuje so silným prúdom, pričom sa na okamih stratila pod lávkou, do ktorej sa udrela a na hladinu sa vynorila dole znakom.

 

Ellison zachoval duchaprítomnosť a skočil oblečený do vody, aby ju zachránil. Otázne je, prečo aj napriek mnohým očitým svedkom mu nikto neprišiel na pomoc a nepomohol mu ju vytiahnuť na breh

 

Súvisí to pravdepodobne s tým, že mnohí Číňania nevedia plávať alebo s tým, že ľudia v tejto komunistickej krajine majú vo všeobecnosti strach sa stať súčasťou verejného incidentu.

 

Hrdina a gentleman

Diplomat sa neskôr nechal počuť, že žena je pôvodom z epicentra nového koronavírusu Wu-chanu, pričom v Čchung-čchingu študuje. Aj napriek tomu, že je otrasená, sa pomaly zotavuje. Za jeho hrdinstvo sa mu jej rodina odvďačila pozvaním na večeru.

 

Britské veľvyslanectvo v Pekingu nahrávku už zverejnilo na svojej stránke s titulkom: „Sme na generálneho konzula nevýslovne hrdí.“

 

„Keď muž v takomto pokročilom veku zachráni cudziu osobu z vody v skutočne chladnom počasí, bez ohľadu na svoju vlastnú bezpečnosť, je to hrdina a gentleman,“ napísal miestny obyvateľ na čínskej sociálnej sieti Weibo, ktorý mu lajko až dve tisíc ľudí.

 

Vzťahy medzi Britániou a Čínou prechádzajú v posledných mesiacoch veľmi turbulentným obdobím. Dôvodom je, že Peking ukončil politickú autonómiu bývalej britskej kolónii Hongkongu.

 

Ako recipročné opatrenie prišiel z ostrovov zákaz zúčastniť sa technologickej firme Huawei na budovaní telekomunikačných sietí 5G v Británii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies