Šikana ťa urobí silnejším alebo zanechá traumu? Pozrime sa koľko pravdy v sebe obe tvrdenia skrývajú

NETKY.SK • 18 Február 2024, 11:00 • 2 min
Šikana ťa urobí silnejším alebo zanechá traumu? Pozrime sa koľko pravdy v sebe obe tvrdenia skrývajú

Šikana je nepríjemný a bolestivý zážitok, ktorý môže mať vážne následky pre duševné a fyzické zdravie. Šikanovaní ľudia sa často cítia bezmocní, osamelí a depresívni. No existuje aj iný pohľad na šikanu, ktorý tvrdí, že šikana môže mať aj pozitívne účinky. Je teda možné, že šikana vás môže posilniť? A ak áno, za akých podmienok?

slovakia

left justify in out

Pri slove „šikanovanie“ sa vám môže vybaviť školské ihrisko, kde si väčšie, zlomyseľné dieťa hrá na menšie, zdanlivo slabšie. Toto je, samozrejme, skúsenosť so šikanovaním, ktorú mnohí dospelí poznajú z prvej ruky zo svojho detstva a s ktorou sa dnes stretáva množstvo detí – až každé piate v Spojených štátoch.

Šikanovanie sa však neobmedzuje len na ihriská alebo triedy. Šikanovanie prebieha online každý deň. Môže sa to stať medzi deťmi a dospelými, ktorí žijú v jednej domácnosti. A mnohí dospelí zažili liečbu na pracovisku, ktorú označujú ako šikanovanie.

Tisíc podôb šikany

Šikanovanie môže mať mnoho podôb. Fyzické šikanovanie – vrátane udierania päsťou, kopania, strkania, zakopávania, pľuvania alebo iných foriem kontaktu – sú možno tie, ktoré vám prídu na myseľ najjednoduchšie.

Psychické šikanovanie je však všadeprítomné a môže zahŕňať obťažovanie, úmyselné ponižovanie, verbálnu agresiu, ktorá niekoho ponižuje, nadávky a nadávky a ohováranie – všetko správanie, ktoré sa môže stať osobne alebo online.

Stručne povedané, šikanovanie možno chápať ako osobu alebo skupinu, ktorá vyčleňuje a týra jednotlivca, ktorý je vnímaný ako menší, slabší alebo nejakým spôsobom odlišný a menej schopný sa brániť . Počas celého života sa mnohí (ak nie všetci) z nás stretli s nejakou formou šikanovania. Môže sa vyskytnúť v akomkoľvek veku. Jeho závažnosť sa líši podľa stupňa a každý z nás žije s týmito skúsenosťami rôznymi spôsobmi.

Ruka v ruke s PTSD

Po celé roky sa posttraumatická stresová porucha (PTSD) považovala za niečo, čo zažili iba vojnoví veteráni. Výskum však ukazuje, že akákoľvek traumatická udalosť môže spôsobiť PTSD vrátane zneužívania a šikanovania.

V skutočnosti má šikanovanie trvalý vplyv na obete. Často pociťujú úzkosť, strach, nočné mory, nespavosť, depresiu a množstvo ďalších symptómov. A keďže sa obete často cítia zraniteľné, bezmocné a neschopné sa brániť, šikanovanie môže viesť aj k stavom súvisiacim so stresom, ako je PTSD. 

Ba čo viac, nedávny výskum ukázal, že medzi šikanovaním a PTSD existuje priama súvislosť.

PTSD zahŕňa opätovné prežívanie traumy často prostredníctvom nočných môr, flashbackov alebo rušivých myšlienok. Jednotlivci trpiaci PTSD sa môžu vyhýbať spúšťacím udalostiam, ľuďom alebo miestam v snahe uniknúť rušivým a nechceným spomienkam. Tieto traumatické spomienky často spôsobujú emocionálne a/alebo fyzické reakcie.

Traumatické zážitky

Spomienky spojené s detským traumatickým šikanovaním môžu spôsobiť vážne emocionálne a kognitívne poruchy, ktoré sa začnú odrážať v osobnosti človeka. Byť mimoriadne rebelantský, nekompetentnosť, extrémna agresivita, tvrdohlavosť, spiatočnícke správanie v stresových situáciách sú niektoré z veľmi častých symptómov, ktoré sa vyskytujú u jedincov s detskou traumatickou šikanou. Odráža sa aj v životných situáciách, keď ide o rozhodovanie, zvládanie stresových situácií, vyrovnávanie sa s neúspechmi, či čelenie rozchodu. 

Pocity bezmocnosti, zraniteľnosti a neistoty prevládajú v mysliach jednotlivcov, ktorí majú v minulosti traumatické šikanovanie v detstve. To môže spôsobiť, že sa človek prispôsobí nezdravým mechanizmom zvládania, ako je závislosť od alkoholu, zneužívanie drog a násilie. 

Pri traume môže vzniknúť aj riziko sebapoškodzovania alebo ublíženia iným. Je dôležité efektívne sa vysporiadať s touto traumou, aby ste sa vyhli ďalším emocionálnym poškodeniam a neúspechom bolestivých spomienok.

Môže vás šikana posilniť?

Šikana je nepríjemný a bolestivý zážitok, ktorý môže mať vážne následky pre duševné a fyzické zdravie. Šikanovaní ľudia sa často cítia bezmocní, osamelí, zraniteľní a depresívni. Niektorí sa dokonca pokúšajú o samovraždu, aby unikli pred utrpením. Šikana je teda jednoznačne negatívny jav, ktorý je potrebné aktívne riešiť a predchádzať.

No existuje aj iný pohľad na šikanu, ktorý tvrdí, že šikana môže mať aj pozitívne účinky. Niektorí ľudia, ktorí prežili šikanu, sa cítia silnejší, odolnejší, sebavedomejší a empatickejší. Tvrdia, že šikana im pomohla získať lepšie sociálne zručnosti, naučiť sa stáť si za sebou, prekonať strach a vyrovnať sa s problémami. Šikana by tak mohla byť vnímaná ako príležitosť na osobnostný rast a rozvoj.

Je teda možné, že šikana vás môže posilniť? A ak áno, za akých podmienok? V tomto článku sa pokúsime odpovedať na tieto otázky a preskúmať rôzne aspekty tejto kontroverznej témy.

 


Využitie na výzvu

Na druhej strane, niektorí ľudia tvrdia, že šikana môže mať aj pozitívne účinky. Podľa nich, šikana je forma výzvy, ktorá stimuluje človeka k tomu, aby sa prispôsobil, zmenil, zlepšil, naučil, vyvinul, prekonal, prežil a prekvapil. Šikana by tak mohla byť vnímaná ako príležitosť na osobnostný rast a rozvoj.

Tento pohľad sa opiera o teóriu stresu ako výzvy (challenge stress), ktorá tvrdí, že nie všetok stres je zlý a že niektoré stresujúce situácie môžu mať aj motivujúci, mobilizujúci, aktivačný a stimulačný charakter. 


Postavte sa za slabších

Avšak, tento názor je veľmi kontroverzný a neopodstatnený. Nie je možné tvrdiť, že šikana je dobrá, pretože jej negatívne dôsledky prevyšujú akékoľvek pozitívne. Šikana je nepríjemný a bolestivý zážitok, ktorý môže mať vážne následky pre duševné a fyzické zdravie. Šikanovaní ľudia sa často cítia bezmocní, osamelí, zraniteľní a depresívni. Niektorí sa dokonca pokúšajú o samovraždu, aby unikli pred utrpením. Šikana je teda jednoznačne negatívny jav, ktorý je potrebné aktívne riešiť a predchádzať.

Navyše, nie je možné pripísať šikanu zásluhu za osobnostný rast a rozvoj. Nie je pravda, že šikana je jediný alebo najlepší spôsob, ako posilniť sebavedomie, odolnosť, zručnosti, empatiu a sociálnosť. Tieto vlastnosti sa dajú rozvíjať aj inými, zdravšími a šťastnejšími spôsobmi, ako napríklad prostredníctvom vzdelávania, športu, umenia, hobby, dobrovoľníctva, priateľstva, lásky, spirituality a iných. Nie je potrebné trpieť, aby sme rástli a zlepšovali sa. Naopak, šikana môže mať opačný efekt a poškodiť tieto vlastnosti, ak nie sú dostatočne podporované a chránené.

Preto je dôležité, aby sme sa postavili proti šikane a pomohli jej obetiam, agresorom aj svedkom. Šikana nie je normálna, prirodzená ani dobrá. Naopak je patologická, nenormálna a zlá. Šikana je problém, ktorý sa dá riešiť a predchádzať. Šikana je výzva, ktorú musíme spoločne prekonať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: psyche.co, verywellfamily.com, ananda.ai, zdravoteka.sk, odpisemeti.sk, eduworld.sk, cpppap.svsbb.sk; titulná foto: e.vnexpress.net
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies