REPORTÁŽ Slovensko má nedostatok zdravotníkov, zahraničných však odmietame

NETKY.SK • 23 Február 2021, 15:09 • 2 min
REPORTÁŽ Slovensko má nedostatok zdravotníkov, zahraničných však odmietame

BRATISLAVA – Slovensko sa zmieta v pandémii koronavírusu a naši zdravotníci už dlhé mesiace siahajú na dno vlastných síl. Namiesto toho, aby sme lekárov a zdravotné sestry z tretích krajín vítali s otvorenou náručou, hádžeme im polená pod nohy.

slovakia

left justify in out

Slovensko má dlhodobý problém s nedostatkom zdravotníckeho personálu, ktorí ešte viac prehĺbila súčasná pandémia koronavírusu.

 

Aktuálne v krajine evidujeme približne 3500 chýbajúci lekárov a zdravotných sestier. Zároveň ďalších 2 tisíc sa nachádza v dôchodkovom veku. Keďže mnohí zdravotníci skončili v karanténe, nedostatok personálu tak dosiahol hranicu 8 tisíc.

 

 

Chcú pomôcť, ale nemôžu

Aj napriek tomu, že zdravotníci z tretích krajín chcú pomôcť v súčasnej situácii svojim slovenským kolegom, narážajú na viaceré legislatívne prekážky.

 

Na túto skutočnosť upozornila Medzinárodná asociácia lekárov na Slovensku spolu so šéfkou zdravotníckeho výboru Janou Bittó Cigánikovou (SaS) a členkou výboru Andreou Letanovskou (Za ľudí) na spoločnej tlačovej besede.

 

Predseda asociácie Manuchechr Burchanov upozornil na to, že na Slovensku sa nachádzajú desiatky zdravotníkov z tretích krajín, ktorí však aktuálne nemôžu pomáhaťvykonávať svoju profesiu, pretože čakajú dlhé mesiace na schválenie ich diplomov. 

 

img

 

„Majú uznané diplomy, viacerí spravili potrebné skúšky, niektorí na ne ešte čakajú. Väčšina z nich žije na Slovensku,“ povedal Burchanov.

 

Lekári pracujú na stavbách

Alona Kurotová z asociácie vysvetlila, že počas lockdownu je pre lekárov z tretích krajín veľmi náročné splniť viaceré byrokratické podmienky.

 

Podľa nej by túto situáciu mohlo vyriešiť napríklad absolvovanie rezidentského programu, na ktorom sa však nemôžu podľa jej slov pre podmienku trvalého pobytu zúčastniť zdravotníci z tretích krajín. Problém vidí aj v krátkosti prípravných kurzov.

 

Kurotovovú veľmi mrzí, že vysoko odborný personál nemôže vykonávať svoju profesiu, pretože im to štát neumožní.

 

Študované lekárky či lekári si tak musia hľadať zamestnanie v iných oblastiach.

 

Prečítajte si tiež: Slovensko požiada o pomoc zdravotníkov zo zahraničia

 

Je potrebné zmeniť legislatívu

Ako uviedla poslankyňa Jana Bittó Cigániková, uľahčením vstupu takýchto osôb na slovenský pracovný trh Slovensko pomôže nielen zdravotníkom zo zahraničia, ale aj sebe.

 

Zmysel vidí v legislatívnych zmenách. Dodala, že už vznikla aj pracovná skupina, ktorá sa týmito otázkami zaoberá.

 

„Všetci si uvedomujeme, že by sme mali konať rýchlo, lebo zahraniční lekári by nám mohli pomôcť najmä v pandémii, ale aj do budúcnosti,“ uviedla Bittó Ciganiková.

 

img

 

Spolu s poslankyňou Letanovskou zdôraznili, že cieľom nie je znížiť kvalitu slovenského zdravotníctva, ale o odbúranie byrokratickej záťaže.

 

Zároveň poznamenala, že Slovensko dlhodobo trpí nedostatkom zdravotníckeho personálu a netýka sa to len koronakrízy.

 

Iniciatíva podľa jej slov nebude riešiť len akútny stav, ale pomôže vyriešiť problém v rôznych regiónoch Slovenska.

 

„Myslím si, že lekári z Ukrajiny, Bieloruska či Ruska sú nám blízki. Relatívne ľahko sa naučia jazyk,“ uzavrela Letanovská.

 

Mohlo by vás zaujímať: Premiér pripustil, že ak sa na celoplošnom testovaní nezúčastní dostatok zdravotníkov, prevádzky ostanú zatvorené aj budúci týždeň

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies