Merkelová navrhla reformu Bezpečnostnej rady OSN

NETKY.SK • 22 September 2020, 13:29 • 2 min
Merkelová navrhla reformu Bezpečnostnej rady OSN

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že OSN potrebuje reformy, aby sa organizácia mohla ďalej rozvíjať. Nemecko je pripravené prevziať zodpovednosť a zúčastniť sa na tomto procese.

slovakia

left justify in out

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa domnieva, že Organizácia Spojených národov (OSN) potrebuje reformu, aby sa mohla ďalej rozvíjať a nachádzať odpovede na moderné výzvy.

 

Šéfka Nemecka oznámila to 22. septembra počas zasadnutia Valného zhromaždenia OSN pri príležitosti 75. výročia organizácie.

 

Systém nefunguje tak, ako by mal

Nemecká kancelárka tiež poznamenala, že dôležité rozhodnutia sú v Bezpečnostnej rade OSN blokované "príliš často".

 

"Záujmy jednotlivých členov čoraz viac bránia tomu, aby systém pravidiel fungoval tak, ako by mal. Každý, kto si myslí, že všetko dokáže sám, sa mýli," uviedla.

 

 

Hlava Nemecka poznamenala, že pandémia koronavírusu je len jedným príkladom skutočnosti, že globálne problémy nepoznajú hranice a vyžadujú si spoluprácu.

 

"Organizácia Spojených národov bude v konečnom dôsledku úspešná, pokiaľ budú jej členovia jednotní. Najmä v zložitých bezpečnostných otázkach vrátane tých, ktoré vyplývajú zo situácie v Líbyi alebo z tragédie v Sýrii. Napriek všetkým neúspechom, musí sa urobiť všetko, aby sa našli spoločné a účinné odpovede," domnieva sa Merkelová.

 

Pre Nemecko je jeho nestále členstvo v Bezpečnostnej rade OSN veľmi dôležité, uviedla hlava Nemecka. Rada je ale často blokovaná "pokiaľ ide o dôležité rozhodnutia". Podľa kancelárky preto musí byť štruktúra reformovaná.

 

"Potrebujeme reformy. OSN sa musí ďalej rozvíjať, aby dokázala reagovať na globálne výzvy 21. storočia. Nemecko je pripravené, tak ako doteraz, prevziať zodpovednosť, a to aj v rozšírenej Bezpečnostnej rade OSN," uviedla Merkelová vo videopríhovore Valnému zhromaždeniu.

 

Predtým bývalý japonský premiér Šinzó Abe a turecký prezident Tayyip Erdogan predložili návrh na reformu Rady bezpečnosti OSN.

 

Čo je Bezpečnostná rada

Bezpečnostná rada OSN je orgán poverený udržiavaním medzinárodného mieru a bezpečnosti. Zatiaľ čo uznesenia ostatných orgánov OSN sú pre členské štáty len odporúčacie, uznesenia Bezpečnostnej rady sú záväzné a rada si ich splnenie môže vynútiť aj silou.

 

img

 

Rada má 15 členov, 5 stálych, určených na konci druhej svetovej vojny, a 10 nestálych členov, ktorí sú volení Valným zhromaždením OSN na funkčné obdobie dvoch rokov. Stálymi členmi rady sú Rusko, USA, Veľká Británia, Čína a Francúzsko. Tieto krajiny majú právo vetovať akékoľvek uznesenia.

 

Bezpečnostnej rade sa často vyčíta právo veta jej stálych členov. Akékoľvek dôležité rozhodnutie spôsobujúce ujmu stálemu členskému štátu sa dá zablokovať, čo sa stalo už veľakrát.

 

USA a Ruská federácia sú držiteľmi rekordov v používaní práva veta. Od roku 2000 Spojené štáty využili veto 13-krát, Ruská federácia 22-krát.

 

Medzinárodná organizácia pre ľudské práva Amnesty International vyzvala piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN, aby sa dobrovoľne vzdali veta nad rozhodnutiami týkajúcimi sa genocídy a masakrov civilistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona