Šiitský sviatok ašúra sprevádzajú násilnosti

NETKY.SK • 3 November 2014, 15:27 • 2 min
Šiitský sviatok ašúra sprevádzajú násilnosti

JOHANNESBURG/BAGDAD - Najmenej 20 ľudí prišlo dnes o život pri samovražednom atentáte, ktorý sa odohral počas náboženského zhromaždenia šiitských moslimov v Potiskume na severe Nigérie. Informoval o tom na svojej webovej stránke denník Premium Times.

slovakia

left justify in out

Johannesburg/Bagdad 3. novembra (TASR) - Najmenej 20 ľudí prišlo dnes o život pri samovražednom atentáte, ktorý sa odohral počas náboženského zhromaždenia šiitských moslimov v Potiskume na severe Nigérie. Informoval o tom na svojej webovej stránke denník Premium Times.
      

Podľa výpovedí očitých svedkov samovražedný atentátnik aktivoval nálože krátko po tom, ako prenikol do davu moslimov, ktorí sa zišli, aby si pripomenuli sviatok ašúra. Bližšie informácie o atentáte zatiaľ nie sú k dispozícii.
      

Sviatok ašúra slávia všetci moslimovia, ale pre šiitov má osobitný význam, keďže si ním pripomínajú mučenícku smrť imáma Alího Husajna, vnuka proroka Mohameda, a jeho ďalších 72 stúpencov v roku 680. Ašúra tradične vrcholí v irackom pútnickom meste Karbalá masovým sebabičovaním.
      

Ašúra je najdôležitejším sviatkom v šiitskom kalendári. Vzťahuje sa k bitke z roku 680, ktorá dala základ schizme medzi vyznávačmi islamu a nepriateľstvu medzi nimi. Ultrakonzervatívne sunnitské skupiny tvrdia, že šiiti sú neveriaci, ktorí si zaslúžia smrť. Panujú preto obavy, že sunnitskí extrémisti zneužijú masové zhromaždenia šiitov, aby ich útoky mali čo najvyšší počet obetí.
      

Agentúra DPA pripomína, že nárast napätia medzi sunnitmi a šiitmi v súvislosti s občianskou vojnou v Sýrii a razantný postup sunnitskej extrémistickej organizácie Islamský štát v Sýrii a Iraku si v týchto dňoch vo viacerých moslimských krajinách vynútili sprísnenie bezpečnostných opatrení. Ide v prvom rade o Pakistan, Libanon a Irak, kde žije početná šiitská komunita. Bezpečnostné opatrenia boli dnes výrazne posilnené aj v Afganistane, najmä v metropole Kábul.
      

Nový afganský prezident Ašraf Ghaní dnes pri príležitosti sviatku ašúra daroval krv. Kým časť ľudí nasledovala jeho príklad z vlastného presvedčenia, iní konali na podnet náboženských vodcov. "Darcovstvo krvi pri príležitosti sviatku ašúra by sa malo stať celoštátnou kampaňou na záchranu životov príslušníkov bezpečnostných síl a iných (ľudí), ktorí potrebujú krv," povedal Ghání.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies