Sierra Leone vyhlásilo na tri dni zákaz vychádzania, aby spomalilo šírenie eboly

NETKY.SK • 19 September 2014, 09:09 • 2 min
Sierra Leone vyhlásilo na tri dni zákaz vychádzania, aby spomalilo šírenie eboly

FREETOWN - V zúfalej snahe spomaliť šírenie epidémie eboly v západnej Afrike prikázalo Sierra Leone svojim šiestim miliónom obyvateľom, aby od prvej minúty dnešného dňa tri dni nevychádzali zo svojich domovov. Dobrovoľníci budú až do nedele prehľadávať dom od domu a pátrať po skrývajúcich sa chorých s ebolou, informovala tlačová agentúra Associated Press.

slovakia

left justify in out

Bezpečnostná rada OSN vyhlásila epidémiu eboly za "hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť" a vyzvala členské krajiny medzinárodnej organizácie, aby poskytli na boj s ňou expertov, poľné nemocnice a zásoby liekov. Bezpečnostná rada riešila zdravotnú kalamitu po druhý raz vo svojej histórii, prvýkrát to bolo v prípade epidémie AIDS.

 

V Guinei, kde dedinčania vyzbrojení kameňmi a nožmi uniesli tím miestnych zdravotníkov, objavili sedem mŕtvych tiel. Oznámil to premiér krajiny. Medzi zabitými boli traja guinejskí žurnalisti.

 

Mnohí dedinčania v západnej Afrike reagovali so strachom a panikou, keď ich pre nich neznámi ľudia prišli poúčať o ebole, dokonca zaútočili aj na zdravotnícke zariadenia.

 

Ebola, ktorá zasiahla aj Libériu, Nigériu a Senegal, doteraz podľa vyjadrenia Svetovej zdravotníckej organizácie nakazila vyše 5300 ľudí a zabila najmenej 2600 z nich.  

 

V Sierra Leone úrady očakávajú, že počas zákazu vychádzania objavia stovky nových prípadov nakazených. Mnohí z nich nevyhľadali zdravotníkov v obave, že nemocnice sú iba miesta, kde ľudia zomierajú. Ďalších poslali preč preplnené zdravotné centrá. Vláda uviedla, že pripravila nové príjmové centrá pre očakávaný prílev pacientov.

 

Na výzvu OSN reagovalo vo štvrtok Francúzsko, ktoré oznámilo, že v najbližších dňoch zriadi v Guinei vojenskú nemocnicu. Británia informovala, že poskytne Sierra Leone 500 naliehavo potrebných lôžok a USA plánujú vyslať do regiónu 3000 vojenských príslušníkov. Do libérijskej metropoly Monrovie pricestoval americký generál, aby tam zriadil veliteľské centrum, informovala agentúra Associated Press.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies