Meteorológovia varujú: Dajte si pozor na silný vietor a prízemný mráz

NETKY.SK • 27 Apríl 2016, 11:37 • 2 min
Meteorológovia varujú: Dajte si pozor na silný vietor a prízemný mráz

BRATISLAVA - V časti stredného a východného Slovenska dnes môže fúkať silný vietor. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu 1. a 2. stupňa.

slovakia

left justify in out

V okresoch stredného Slovenska, v polohách nad pásmom lesa, očakávajú meteorológovia miestami výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 90 až 110 kilometrov za hodinu. V okresoch východného Slovenska predpokladajú vietor, ktorý krátkodobo v nárazoch dosiahne rýchlosť 60 až 75 kilometrov za hodinu.

 

img

 

Na hrebeňoch Tatier dnes môže miestami fúkať ešte silnejší vietor. SHMÚ vydal výstrahu 2. stupňa pre okresy Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno. Meteorológovia tu očakávajú výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 90 až 135 kilometrov za hodinu. Takáto rýchlosť vetra podľa nich predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

 

SHMÚ varuje aj pred prízemným mrazom na väčšine územia Slovenska. Vydal preto výstrahu 1. stupňa, ktorá potrvá od dnešnej 22.00 h do štvrtkovej (28.4.) 08.00 h. Meteorológovia očakávajú vo výške päť centimetrov dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu mínus dva až mínus sedem stupňov Celzia. Takýto prízemný mráz predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny.

 

img

 

Predpoveď počasia na stredu (Zdroj SHMÚ):

Zamračené a dážď, vo vyšších, na severozápade a západe neskôr aj v stredných polohách sneženie. Na východe menej oblačnosti aj zrážok. Denná teplota od 6 st. na severozápade do 17 st. na juhovýchode. Južný, na západe postupne severozápadný vietor do 35, v nárazoch miestami okolo 55 km/h.

 

Štvrtok:

Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky, od cca 800 m snehové. V noci  vo východnej polovici ešte veľká oblačnosť a dážď, od 600 m sneženie. Nočná teplota +2 až -5, na Zemplíne okolo 4 st. Denná teplota 11 až 16, na severe miestami 7 až 11 st. Slabý premenlivý, prechodne južný vietor do 20 km/h.

 

Piatok:

Jasno až polooblačno. Cez deň miestami prechodne oblačno a ojedinele prehánky. Najnižšia nočná teplota 4 až -1, v dolinách a kotlinách miestami okolo -3 st., väčšinou aj v nížinách prízemný mráz. Najvyššia denná teplota 15 až 19, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši okolo 13 st. Slabý premenlivý vietor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies