Shiffrinová obhájila veľký krištáľový glóbus, Vlhová nedokončila prvé kolo

NETKY.SK • 9 Marec 2018, 17:16 • 2 min
Shiffrinová obhájila veľký krištáľový glóbus, Vlhová nedokončila prvé kolo

OFTERSCHWANG - Američanka Mikaela Shiffrinová obhájila veľký krištáľový glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári (SP) v alpských lyžiarskych disciplínach. Dvadsaťdvaročná Shiffrinová obsadila tretie miesto v piatkovom obrovskom slalome v nemeckom Ofterschwangu, v rámci predposledného podujatia SP 2017/2018. Do celkovej klasifikácie si pripísala 60 bodov, dovedna má na konte 1573 bodov a pred poslednými piatimi pretekmi tejto sezóny nedostihnuteľný náskok 603 bodov pred druhou v poradí Wendy Holdenerovou zo Švajčiarska, ktorá v piatok skončila štrnásta. Shiffrinová je iba druhou Američankou v histórii, ktorá dokázala získať dva veľké krištáľové glóbusy, pred ňou sa to podarilo iba Lindsey Vonnovej - dovedna štvornásobnej víťazky SP (2008, 2009, 2010, 2012).

slovakia

left justify in out

"Je to neuveriteľné, moje pocity sa dajú iba ťažko opísať. Bolo to najmä o hlave, musela som si vybrať, či sa v tejto sezóne sústredím na Svetový pohár alebo zimné olympijské hry. Je neuveriteľné, že som sa s tým dokázala vyrovnať a do záverečného slalomu pôjdem pokojná a zabojujem o malý glóbus," cituje zlatú medailistku v obrovskom slalome zo ZOH 2018 Shiffrinovú portál laola.at.

Víťazkou piatkového "obráku" sa stala Ragnhild Mowinckelová, ktorá po dvoch kolách triumfovala celkovým časom 2:34,80 min. Pre 25-ročnú Nórku to bolo premiérové prvenstvo v pretekoch SP. Na druhej priečke sa umiestnila Viktoria Rebensburgová z Nemecka s mankom 0,66 s na líderku. Tretia Shiffrinová zaostala za Mowinckelovou o 0,74 s.

Mowinckelová nadviazala na formu zo zimných olympijských hier v Pjongčangu, na ktorých získala dve strieborné medaily (v obrovskom slalome a zjazde). Do celkového hodnotenia si v piatok pripísala 100 bodov a dostala sa na priebežnú štvrtú priečku v klasifikácii SP. "Splnil sa mi sen. Tento rok som získala olympijské medaily, teraz som sa prvýkrát postavila na pódium. Je skvelé, že sa mi vrátila všetka práca, ktorú som za tie roky investovala." povedala podľa ORF Mowinckelová.

Rebensburgová je na čele priebežného poradia SP v boji o malý glóbus pre víťazku hodnotenia obrovského slalomu, pred poslednými pretekmi má náskok 92 bodov pred Francúzkou Tessou Worleyovou.

Zverenka talianskeho trénera Livia Magoniho Petra Vlhová nedokončila prvé kolo. Doplatila na ťažké odmienky, na svahu Ofterschwanger Horn pri výrazne plusových teplotách a rozbíjajúcom sa snehovom podklade mali problémy viaceré pretekárky. Vlhová na terénnej vlne po druhom medzičase nedokončila oblúk a chýbajúci kontakt s podložkou ju vyniesol mimo vyznačenej časti trate.

 

Vlhová si v piatok nepripísala body do Svetového pohára a priebežne klesla až na piatu priečku za Rebensburgovú a Mowinckelovú. Na tretie miesto, ktoré jej patrilo pred Ofterschwangom, má odstup 33 bodov. Šancu na nápravu bude mať 22-ročná Liptáčka v sobotňajšom slalome a na budúci týždeň v rámci finálového podujatia SP vo švédskom Aare.

Prvé kolo obrovského slalomu museli na niekoľko minút prerušiť pre pád a zranenie Slovinky Tiny Robnikovej. Podľa prvých informácií má pretrhnuté väzy v ľavom kolene a zo svahu ju vrtuľníkom transportovali do nemocnice.

Obrovský slalom žien (1. + 2. kolo): 1. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) 2:34,80 min, 2. Viktoria Rebensburgová (Nem.) +0,66 s, 3. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,74, 4. Ricarda Haaserová (Rak.) +1,21, 5. Marta Bassinová (Tal.) +1,39, 6. Frida Hansdotterová (Švéd.) 1,63, ... Petra Vlhová (SR) - nedokončila 1. kolo

Poradie v hodnotení obrovského slalomu vo Svetovom pohári (po 8 z 9 pretekov): 1. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 582 bodov, 2. Tessa Worleyová (Fr.) 490, 3. Mikaela Shiffrinová (USA) 481, 4. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) 371, 5. Federica Brignoneová (Tal.) 274, 6. Stephanie Brunnerová (Rak.) 249, ... 13. Petra Vlhová (SR) 149

Celkové poradie vo Svetovom pohári (po 34 z 39 pretekov): 1. Mikaela Shiffrinová USA) 1573 bodov - istá víťazka veľkého glóbusu, 2. Wendy Holdenerová (Švaj.) 970, 3. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 847, 4. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) 815, 5. Petra Vlhová (SR) 814, 6. Tina Weiratherová (Licht.) 811,... 102. Veronika Velez-Zuzulová 22, 129. Barbara Kantorová (obe SR) 3
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies