Českí experti pomôžu so záchranou vzácnej zbierky po požiari v Banskej Štiavnici

NETKY.SK • 24 Marec 2023, 19:0 • 2 min
Českí experti pomôžu so záchranou vzácnej zbierky po požiari v Banskej Štiavnici

PRAHA/BRATISLAVA - Českí experti z Národného múzea (NM) pomôžu so záchranou vzácnej zbierky v Slovenskom banskom múzeu, ktoré v sobotu (18. 3.) zasiahol požiar. Slovenská strana už o pomoc oficiálne požiadala, Česi do Banskej Štiavnice prídu v pondelok. Na sociálnej sieti Twitter to potvrdil český minister kultúry Martin Baxa.

slovakia

left justify in out

"Odborníci z Mineralogicko-petrologického oddelenia Národného múzea sa od 27. marca zapoja do záchranných prác priamo na mieste," spresnil Baxa. Budú zisťovať a dokumentovať rozsah poškodenia mineralogickej zbierky Slovenského banského múzea a zbierkových predmetov. Ďalšia spolupráca bude podľa šéfa rezortu kultúry nasledovať. Miesto požiaru navštívil v stredu generálny riaditeľ múzea Michal Lukeš. "Na mieste sa zoznámil so škodami, ktoré tam spôsobil rozsiahly požiar, a rokoval o možnostiach konkrétnej pomoci, ktorú môže Národné múzeum poskytnúť," tlmočila stanovisko NM Alena Dospělová.

 

Expozícia v banskom múzeu obsahovala asi 26.000 geologických predmetov. Mnohé z nich poškodil požiar alebo voda pri hasení. České Národné múzeum má v rámci Mineralogicko-petrologického oddelenia laboratórium aj reštaurátorskú dielňu. Poškodené predmety by sa preto mohli reštaurovať na špecializovaných pracoviskách v ČR. Požiar v historickom centre Banskej Štiavnice vypukol v sobotu 18. marca dopoludnia v jednej z historických budov, postupne sa rozšíril a poškodil sedem objektov. Na mieste udalosti zasahovali desiatky profesionálnych i dobrovoľných hasičov, vojaci i dobrovoľníci. Polícia v súvislosti s požiarom začala trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona