S.GAŠPAROVIČOVÁ: Projekt na pomoc týraným ženám považujem za veľmi úspešný

NETKY.SK • 27 December 2010, 09:29 • 2 min
S.GAŠPAROVIČOVÁ: Projekt na pomoc týraným ženám považujem za veľmi úspešný

S.GAŠPAROVIČOVÁ: Projekt na pomoc týraným ženám považujem za veľmi úspešný

slovakia

left justify in out

Za mimoriadne úspešný označila manželka prezidenta SR Silvia Gašparovičová projekt na pomoc ženám ohrozeným domácim násilím, ktoré sa jej nadácii podarilo v tomto roku intenzívnejšie naštartovať. Ako povedala v rozhovore pre TASR, hrdá je na všetky projekty, na ktorých sa v rámci svojej charitatívnej činnosti podieľala, ale pomoc takto trpiacim ženám ju obzvlášť potešila.
Organizovali pre ne 5-6 týždňové kurzy, kde sa učili zručnostiam v podnikaní, dostali aj návod, ako sa zamestnať. "Bolo neuveriteľné, ako sme na nich videli zmenu, pretože išlo väčšinou o ženy nezamestnané. Ich sebavedomie veľmi vzrástlo a rady prijímali všetko, čo sa mohli naučiť," prezentovala ich úspechy prvá dáma SR. Dokonca mohli mať so sebou aj svoje deti, o ktoré bolo počas školenia postarané. "Môžem to hodnotiť ako veľmi úspešný projekt," poznamenala Gašparovičová.
Na druhej strane však musela konštatovať, že niektoré projekty v tomto roku stagnovali. Spomenula kurzy pre zdravotne postihnutých, ktoré robievali najmä na východnom Slovensku v rámci projektu Prvej ľudovej akadémie. "Išlo o mesačné kurzy, ale tento rok sa nám podaril urobiť iba jeden, lebo sme nemali dostatok podpory od sponzorov, ani nebol dostatočný záujem miest a obcí, ktoré by s nami chceli spolupracovať pre ich zlú finančnú situáciu," vysvetlila dôvody útlmu. Zároveň však vyjadrila nádej, že v budúcom roku dôjde k zlepšeniu.
Teší sa aj, ako bude napredovať projekt Zdravý životný štýl na školách, ktorý sa takisto v tomto roku podarilo intenzívnejšie rozbehnúť. "Ide o komplexný projekt Go Fit, ktorým sa nielen zabezpečuje prísun ovocia do škôl, ale aj monitoring rizikových faktorov u detí, učiteľov, prípadne rodičov. Deti dostali fit plán, kde sú základné informácie týkajúce sa zlepšenia ich stravovania a pohybovej aktivity. Bola som na prvom meraní ich krvného tlaku, hrúbky tuku a bolo to milé, tešili sa z toho," informovala Gašparovičová.
Nezabudla spomenúť ani pomoc viacerým špeciálnym školám - nepočujúcim či nevidiacim deťom, ktorým jej nadácia zakúpila nové didaktické pomôcky, ako interaktívne tabule a špeciálne softvéry dôležité pri výučbe. Finančná kríza síce zasiahla aj do pomoci nadácie, ale našli sa prostriedky aj pre zdravotníctvo. "Niekoľko prístrojov sme predsa len mohli zakúpiť – na onkológiu sme dodali dva EKG prístroje, na detskú onkológiu päť striekačkových infúznych púmp," s radosťou vymenovala dary, ktorými sa pomohlo nemocniciam a pacientom uľahčiť liečbu.
V roku 2011 neplánuje Nadácia Silvie Gašparovičovej rozbehnúť nové projekty, pretože, ako uviedla jej prezidentka, majú ich dosť a momentálne nad inými nerozmýšľajú. "Chceme pokračovať v tom, čo sme začali a čo sa osvedčilo," dodala.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies