Severokórejské úrady oznámili výsledky symbolických volieb

NETKY.SK • 11 Marec 2014, 16:19 • 2 min
Severokórejské úrady oznámili výsledky symbolických volieb

PCHJONGJANG - Parlament je v KĽDR len symbolickou inštitúciou, ktorá sa schádza najviac dvakrát ročne

slovakia

left justify in out

Severokórejská volebná komisia oznámila v utorok víťazov nedeľňajších volieb do 687-členného Najvyššieho ľudového zhromaždenia. Išlo o symbolické voľby, keďže na každé kreslo bol schválený len jeden kandidát. Zoznam nových zákonodarcov však poskytuje pohľad na to, kto sa v súčasnej KĽDR teší podpore režimu a kto nie. Medzi víťazmi jej aj severokórejský líder Kim Čong-un, ktorý bude zastupovať región Päktu-sa pri hraniciach s Čínou, odkiaľ pochádza jeho otec a bývalý líder KĽDR Kim Čong-il. 

 

Kima volilo 100 percent voličov, pričom aj účasť bola taktiež 100-percentná. Do parlamentu sa opäť dostal aj politický šéf armády Čcho Rjomng-hä, ktorý mal byť podľa klebiet v nemilosti mladého lídra. Zvolená bola aj Kimova teta Kjong Hui, ktorá sa od popravy manžela neukazovala na verejnosti. Čanga Song-Tchäka, považovaného za muža číslo dva v KĽDR a Kimovho politického regenta, popravili v decembri.

 

Voľby do Najvyššieho ľudového zhromaždenia sa konajú každých päť rokov. Parlament je však len symbolickou inštitúciou, ktorá sa schádza najviac dvakrát ročne. Právomoci ľudového zhromaždenia zahŕňajú napríklad schvaľovanie rozpočtu krajiny a menovanie dôležitých orgánov, ako je vplyvná Národná obranná komisia. Väčšinu rozhodnutí v KĽDR prijíma vedenie Strany pracujúcich. Novozvolený parlament sa má prvýkrát zísť v apríli, presný termín ešte nebol stanovený.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies