Severnej Kórei sa zrejme nepodaril ani druhý pokus o odpálenie rakety

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 19:13 • 2 min
Severnej Kórei sa zrejme nepodaril ani druhý pokus o odpálenie rakety

SOUL - Severná Kórea sa dnes pokúsila odpáliť dve balistické rakety stredného doletu, ani jedna zo skúšok sa však pravdepodobne nepodarila. Oznámila to juhokórejská armáda, ktorej vyjadrenie tlmočila agentúra Jonhap.

slovakia

left justify in out

Prvá raketa bola odpálená v ranných hodinách a podľa juhokórejských expertov sa zrútila už po niekoľkých sekundách letu. Rovnako neúspešný bol aj druhý, večerný pokus, pri ktorom raketa podľa všetkého vybuchla asi v polovici plánovaného letu.

 

V oboch prípadoch išlo zrejme o severokórejskú balistickú raketu typu Musudan, známu aj pod označením BM-25. Táto strela s predpokladaným doletom 3000-4000 kilometrov by podľa plánov Pchjongjangu mala byť schopná zasiahnuť americké vojenské základne v Ázii a Tichomorí.

 

Rakety boli v oboch prípadoch odpálené z oblasti mesta Wonsan na východnom pobreží KĽDR. Podľa agentúry Jonhap sa Pchjongjang za uplynulé necelé dva týždne pokúsil odpáliť už tri balistické rakety, avšak zakaždým neúspešne.

 

Pre severokórejské vedenie je táto situácia obzvlášť nepríjemná vzhľadom na blížiaci sa zjazd vládnucej strany, ktorý sa uskutoční na budúci týždeň v Pchjongjangu. Odpaľovanie balistických rakiet je v rozpore z platnými rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN voči KĽDR. O severokórejských raketových skúškach budú dnes na návrh USA rokovať aj členovia BR OSN.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies